HÉT FŐBŰN - KÖNYVES TAG

Tegnap este bukkantam Megaera-nál erre a könyves tag-re és mivel ma nincsen sok időm írni, úgy döntöttem, hogy kitöltöm. Én szeretem az ilyeneket olvasni másoknál, remélem ti is. 
KAPZSISÁG — Melyik a legolcsóbb könyved? Melyik a legdrágább?


Nagyon sok könyvet ajándékba kaptam, többek között a legdrágábbat is. Legalább is úgy sejtem, hogy ez a legdrágább. Egy díszkiadásos Shakespeare összesről van szó. Gyönyörű kiadvány, a lapok szélei aranyozottak, műbőrkötés, finom selyempapírra nyomtatva. Nem is merem nagyon forgatni. A nagymamámtól kaptam évekkel ezelőtt, most megnéztem a gugliban, és olyan 10 ezer forint körül van az ára jelenleg.
A legolcsóbbak pedig nyilván az összerukkolázott könyveim, ezek postaköltségbe kerültek. És tavaly vettem a nyári Alexandra leárazáson 800 forintért egy Vonnegut könyvet kétnyelvű kiadásban.  Magamtól nem szeretek sok pénzt kiadni könyvre, olyan 4000 forintnál van a lélektani határ de annak nagyon jó könyvnek kell lennie. Sok volt a csalódásom az évek során.

HARAG — Melyik szerzővel állsz utálom/szeretem viszonyban?

Ez egy nehéz kérdés, és annyit gondolkodtam rajta de nem tudok épkézláb választ. Talán E. L. James, mert rettenetes, hogy volt egy jó alapötlete amiből ki lehetett volna hozni valami brutálisan jót, ehelyett megírta úgy mint egy ötödik osztályos fogalmazást, tele közhelyekkel és semmi cselekménnyel. Rettentően bosszant az ilyen. Persze elolvastam és a filmet is meg fogom nézni de ez nem jelenti, hogy ez az évszázad könyve. Szent szar, dehogy az.


FALÁNKSÁG —  Melyik könyvet faltad örömmel újra és újra minden megbánás nélkül?

Bridget Jones naplója. Nem számolom hányszor olvastam, de minden évben karácsony előtt előveszem, ez már rituálé. Az egyik legnagyobb kedvencem, emlékszem amikor megkaptam 14 évesen, a felét nem értettem annyi idősen a fura szavaknak de ennek ellenére fent maradtam hajnalig és fuldokolva röhögtem végig. Aki csak a filmet látta, annak bátran ajánlom a könyvet, mert bár a film kivételesen jól sikerült, mégsem adja vissza azt a hangulatot, humort és karaktert mint a könyv. Bridget a könyvben nem annyira szerencsétlen mint a filmben, de sokkal sokkal viccesebb :)

LUSTASÁG — Melyik az a könyv, amelyiket elhanyagoltad lustaságból kifolyólag?

A legtöbb iskolai kötelezőt. Sosem szerettem ha megmondták mit kell olvasni és az iskolai tananyag tele van olyan könyvekkel, ami nem érdekli a gyerekeket, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nem veszik figyelembe az életkort. Velem sem volt másképp, egyszerűen nem vitt a lélek, hogy elolvassak egy Jókait például 12 évesen. A mai napig félbe van hagyva Az arany ember és tudom, hogy remekmű, de az iskolai nyomás miatt belém van kódolva hogy ez biztosan unalmas, hosszú és nem nekem való. De neki fogok állni nemsokára.

BÜSZKESÉG— Melyik az a könyv, amiről beszélni szoktál, ha  nagyon intellektuális olvasónak akarsz tűnni?

Próbálom elképzelni a szituációt, amint rettentően intellektuálisnak akarom tettetni magamat és erre a legjobb módszernek az olvasmányaimmal való felvágást tartom.  :D Ugyan már. Eleve gáz, ha valaki intellektuálisnak AKAR látszani, egy perc alatt lehet látni bárkin, hogy az-e vagy sem, könyvelemzés nélkül is. Amúgy meg azt tapasztaltam, hogy egyes embereknek már az is fura, ha a másik olvas, tehát néhány esetben az olvasás ténye is feltüntethet bennünket műveltnek ( vagy unalmas kékharisnyának, nézőpont kérdése). Tehát a válaszom: nincs ilyen könyv.

BUJASÁG— Mely tulajdonságokat találod a legvonzóbbnak egy férfi/női karakterben?

Férfi: Ez nagyban függ attól, hogy milyen műfajban olvasom a könyvet, egy krimi nyomozójánál eleve más elvárásaim vannak, mint mondjuk egy romantikus limonádé gazdag, jóképű, lelki beteg és aberrált szexuális életű férfifőszereplőjénél. De összességében  szeretem, ha egy karakternek van humora, határozott és szókimondó, netán megmutat egy más gondolkodásmódot. Szeretek például olyan könyveket olvasni, amik engednek bepillantani a férfiagyba, látni hogyan gondolkodik egy férfi különböző szituációkban. Most olvasom például a Pop, csajok, satöbbi című könyvet Nick Hornby-tól, na ez pontosan olyan.

Nő: A női karaktereknél nincsenek nagy igényeim, ez szintén elég műfajfüggő. Inkább azt mondom mit utálok egy női karakterben: ha picsog, ha szűzkurva, ha oldalakat töltünk azzal, hogy elemezzük hogy most a férfi mit gondolhatott, ha beképzelt (Scarlett O'Hara-n kívül ez még nem állt jól senkinek), ha nincs humora. Legutóbb A javaslat ( és Az ajánlat) női főszereplője volt az, akitől lekapartam a falat, nagyon de nagyon utáltam.

IRIGYSÉG— Mely könyveket szeretnéd a leginkább megkapni ajándékba?

- Márai azon köteteit, amik még nincsenek meg a gyűjteményemben
- Galaxis útikalauz stopposoknak összes részét, mert amikor szerettem volna megvenni, sehol sem lehetett kapni, így a barátnőm meglepett egy kinyomtatott, összefűzött verzióval, de az azért mégsem az igazi.
- Louboutin könyvet
- Divat: Tervezők, Trendek, Dizájn
- The Fashion Book
- Harry Potter összes kötetét ( jelenleg egy van meg)
- Szerb Antal: Utas és holdvilágot
- Szabó Magda összest, mert e-könyvben megvannak, de ő megérdemli a helyet a polcomon
- Bridget Jones harmadik részét, mert sehol a világon nem lelem a zinterneten


Ennyit tehát rólam, ha van kedvetek töltsétek ki ti is :)
7 megjegyzés

 1. Nekem tetszett a Fifty Shades, a másik két rész elolvasásakor már kibontakozott a sztori, sokkal jobban vannak megírva, mint a Szürke. A filmet nem valószínű,hogy megnézem majd, Jamie Dornan egyszerűen nem Christian Grey, illetve Dakota Johnson-al sem igazán vagyok kibékülve, nekem egy rossz szereplőválasztás elég, hogy egy filmet látatlanban elkaszáljak.
  Nekem a Gyűrűk Ura és a Harry Potter újraolvasós, meg az Abigél. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tény, hogy a folytatások jobbak, na meg lehet hogy a fordító is eléggé elrontotta, nem tudom mindenesetre lehetett volna jobb is. Jamie nem olyan rossz választás amúgy, én nagyon bírtam a Once upon a time-ban meg a The Fall-ban is, de az én fejemben Christian olyan mint David Gandy. Jamie-nek hiányzik a tekintetéből az a borzongató hidegség. Dakota meg egy vicc. Iszonyú kiélt feje van és oké, hogy Ana szürke kisegér, de ennyire?

   Törlés
  2. A Once Upon...-ban tényleg jó volt, az a karakter jól állt neki. Nemcsak a "borzongató hidegség" hiánya zavar, de olvasás közben sokszor kapott el egy "bele tudnék zúgni Christian Grey-be" érzés, Jamie-t elnézve a trailerben ennek még az árnyéka sem merült fel, ő egyszerűen nem egy ilyen típusú pasi. Lehet,hogy a Fifty Shades-t is angolul kellene elolvasni, ha csak azt nézem, hogy a HP és a Twilight fordítása is elég elcseszett (szerintem). Jaj amikor arról volt még szó, hogy Alexis Bledel lesz Ana, akkor sírtam be igazán... na őt tényleg nem tudom elképzelni ebben a szerepben, nekem mindörökre Rory Gilmore marad :D Per pillanat nem is tudnék olyan színésznőt mondani, aki tökéletes Ana lenne.

   Törlés
  3. Én nem tudom, de sok könyvre panaszkodnak, hogy pocsék a fordítás, én nem mondom kétszer sem hogy nem. Te Alexisen akadtál ki, én meg attól kapartam a falat, hogy a rajongók annyira ragaszkodtak Matt Bomer-hez. Kérdem én, mennyire lett volna hiteles egy homoszexuális férfi ebben a szerepben? Tény, hogy jóképű és illik a külseje a karakterhez, de ne vicceljünk. Én bízom benne, hogy jó lesz a film, már csak fél év és kiderül :)

   Törlés
 2. Örülök, hogy kitöltötted, jó volt olvasni a válaszaid :) Azért én adok egy esélyt ennek a szürke könyvnek :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen olvasd el, csak azt mondtam hogy pénzt adni kár érte, de hát ha ez a hepped, akkor nincs mit tenni :) Nem annyira rossz, de lehetett volna sokkal, sokkal jobb.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.