SWEET '90s - PART 2

Azon szerencsések közé tartozom, akik majdnem végig emlékeznek a kilencvenes évekre, hiszen akkoriban kezdtem el öntudatra ébredni és megismerni a világot. Egyedül az első 1-2 év maradt ki. Így visszagondolva őrült egy korszak volt, de imádtam minden pillanatát, és a mostani szemmel bizarrnak ható divatkreációk és felkapott őrületek nagy nosztalgiát keltenek bennem. Ide nekem a csótánytaposót és követelem az Impulse-tól, hogy hozzák vissza a Spice Girls illatot, a Coca Cola pedig forgalmazza újra a vaníliás kólát, mert nem élet ez nélkülük. Vajon a Bravo magazinban még mindig van Szerelem,szex, gyengédség rovat? Egy egész generáció világosodott fel onnan szexuálisan, jómagam is természetesen.
A mai válogatásban a legjellemzőbb divatkiegészítőket gyűjtöttem össze, és 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ismerősek lesznek. Ha valami egetrengetőt kihagytam, kommentben lehet jelezni. Nosztalgiára fel!


1. Tetoválás nyaklánc (és karkötő és gyűrű és bokalánc és, és, és)
Szerintem nincs ember a föld kerekén, akinek ne lett volna birtokában ez a csoda. Adták újsághoz, lehetett venni minden utcasarkon, és ciki voltál ha neked nem volt ilyened. Majd pedig ciki voltál ha volt ilyened. Hódított a nyaklánc, majd a karkötő, végül gyűrűben is hozzá lehetett jutni. Nem emlékszem pontosan meddig tartott az őrület, de jelentem, hogy nem olyan rég láttam egy boltban kitéve.2. Hajpánt fogakkalHa agyoncsapnak sem tudom mi ennek a hivatalos neve, de szerintem mindenki tudja mi ez. A kis fogak remekül tartották a hajat, hátul a tarkónál pedig csak be kellett akasztani és voilá, kész is volt a szétrobbanthatatlan frizura. Ennek a cuccnak a népszerűsége  vetekedett a fenti nyakláncéval, mindenkinek volt. Mindenkinek.


3. HajbavalókKendők, baseball sapkák, hajpántok, szilikonos színes hajgumik, óriási húzott hajgumik, kiscsattok, nagycsattok, amit el tudsz képzelni az minden divat volt. Minél több mindent aggattál a hajadba, annál menőbb voltál. A kendőből nekem már olyan volt, ami eleve formára volt szabva, az alsórésze begumizva, így semmi dolgom nem volt vele, csak felcsaptam mint egy hajpántot.


4. Ragasztós fülbevaló
Szintén a tinimagazinok állandó melléklete volt, én személy szerint imádtam. Ragasztottam mindenhova: fülre, orra, homlokra ( Gwen Stefani után szabadon), arcra, ahova értem. Egyetlen bibi volt velük: 20 perc után a ragasztó már megunta a dolgot, így potyogtak mindenfelé. Anyukám díjazta a legkevésbé ezeket, miután mindenhonnan ezeket szedegette.


5. Műanyag minicumi
A szivárvány minden színében, többféle méretben lehetett kapni és a mai napig nem értem miért voltam úgy oda érte, de volt egy a bal fülemben, a táskám cipzárján, egy nyakláncomon és a kulcscsomómon. Ennek a gyűjtése addiktív volt. A nagymamámnak a mai napig van egy nagy kék a kulcstartójára téve :)


6. Pattintós karkötőEz nagyon, de nagyon menő volt annak idején, mindenféle színben, formával lehetett kapni és jobban belegondolva semmiben sem különbözik a biciklis nadrágszárfogótól. Unalmas iskolai órákon remekül lehetett velük csattintgatni, így lett ez a kiegészítő többfunkciós.


7. Ragasztós tetoválás
Hosszú percekig mérlegel, óvatosan körbevág, átlátszó fólia lehúz, felhelyez, rásimít, mosogatószivacsot bevizez, hupsz túl sok víz, kicsavar, újra bevizez, szivacsot rásimogat, még egyszer, óvatosan felhúz, örül. Instant tetkó kész. A turbó rágó után jött ez a verzió, szintén erőszeretettel mellékeltek a Bravo és 100xSzép magazinokhoz mindenféle mintával. Kétségkívül a 90-es évek volt a ragasztós tetkó fénykora.


8. Kagylós gyűrű, nyaklánc, karkötő
Vagy legalább is olyan mintájú mint a kagylóhéj. A kék minden árnyalatában hódított, mindenféle mintát képes volt kiadni és szettekben is kaphatóak voltak. Nekem vagy egy tucat volt, és még mindig elfog a vágy amikor ránézek a képre.


9. Baby G óraHol volt még az Ice Watch, ugyan kérlek. Übergigamegacool volt az, akinek a birtokában volt a Casio akkori csodamasinája, a Baby G-re keresztelt műanyag bumszli óra, ami nem is nagyon különbözik az Ice Watchtól, ha jól megnézem. Hosszas könyörgés után én is kaptam egyet, méghozzá egy pink-fehér verziót, hát a boldogságom határtalan volt.


10. HasitasiMa már jobbára csak az osztrák nyugdíjasok preferálják ezt a kiegészítőt, de voltak idők, amikor minden magára valamit is adó tini ilyenekkel nyomult. Szintén csak a fantázia szabott határt annak, hogy milyened van. Belegondolva nagyon praktikus volt és kényelmes.


11. CsótánytaposóAmikor panaszkodtam a mostani szezon ronda cipőire, akkor nem volt eszemben, hogy lehetne ez sokkal rosszabb is. A kilencvenes évek volt a cipődivat horroridőszaka, a Buffalo cipők és a Spice Girlsnek köszönhető csótnytaposók idejében akkor voltál fura ha nem ilyet hordtál. Hosszas könyörgés után nekem is lett eredeti Spice Girls feliratos ortopédcsodám ( köszönöm anyu, hogy nem korlátoztál ilyen téren) és nagyjából '96-tól datálom magam cipőmániásnak, hála a fenti lánycsapatnak.


12. Együtteses pólóMa már inkább csak a rockerek körében jellemző demonstrálni a kedvenc együttesüket póló formájában, de nem volt ez mindig így. Tegye fel a kezét, akinek volt a fentihez hasonló pólója. Nem kell szégyellni, nekem kettő is. Ez csak azért fura, mert megrögzötten utáltam a BSB-t, mivel akkoriban Scooteren és Blümchenen szocializálódtam, de mégis volt a szekrényemben egy ilyen és egy Spice Girls-ös. Ezek csak úgy teremtek minden bokorban. És hordta boldog-boldogtalan.
Neked melyik volt a kedvenced ezek közül?4 megjegyzés

 1. IMÁDOM a 90-es éveket, a legjobb korszak volt minden téren! Persze én is akkori gyerek vagyok, 88-as születésű, pont akkortájt cseperedtem fel. Imádtam ezt a tetkó nyakláncot (most megint divat lett), és hozzád hasonlóan gyűjtöttem a cumikat is :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsések vagyunk, hogy akkor nőhettünk föl. Hihetetlen időszak volt :)

   Törlés
 2. He-he-he :) Kitűzők is voltak ám együttesekkel :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tééényleg :) Na látod az nem jutott eszembe.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.