4 PÉLDA, HOGY AZ EGÉSZSÉGES ÉTELEK IS LEHETNEK FINOMAK

Annak idején amikor nagyon sok kilót leadtam, mindenki, de az ég világon mindenki azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy mivel sikerült elérnem az eredményeket. Persze sokan azt várták, hogy mondok valami bogyót vagy krémet, ami pikk-pakk munka és lemondások nélkül leolvasztja a zsírt és amikor nem ez történt, akkor lebiggyesztett szájjal és kevésbé érdeklődve hallgattak. Amikor pedig elárultam, hogy egészséges táplálkozás és mozgás a titok, akkor sokan szabályosan menekülőre fogták. Az átlagemberek fejében valamiért az a kép él, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy répát rágcsál az ember és mellette folyamatosan éhezik. Pedig koránt sincs ez így, merem állítani hogy én akkor eszem a legjobbakat, amikor fogyókúrázom, sosem vagyok éhes és kicsattanok az energiától. Valahogy mégis a többség retteg attól hogy összeomlik a világmindenség a rántotthús hiányától az asztalon.



Pontosan ezért szeretném megmutatni ebben a bejegyzésben, hogy nagyjából miket szoktam ebédelni ha fogyni szeretnék. Az ételeim alapja mindig a sok fehérje, emellett a még több zöldség és a jó szénhidrátok. Nem eszem cukrot, liszt helyett zabpelyhet használok, napraforgóolaj helyett olívát és én a rizst is kiiktattam, mert úgy érzem hogy puffadok tőle és ezáltal engem inkább hizlal, így kiváltottam a csodás kuszkusszal. A kuszkusz azért jó mert lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaz mint a rizs, kevesebb is a kalóriatartalma, emellett laktató, gyorsan elkészíthető és úgy lehet ízesíteni ahogy csak akarja az ember. Még desszert is készíthető belőle. Persze nem eszem napi szinten, hetente egyszer azonban belefér egy fél csészényi. Ezen túl zöldségekből számtalan élvezetes köret készíthető, csak a fantázia szab határt, a nyers zöldségekből pedig isteni salátavariációk készülhetnek. Szóval mindent lehet mondani, de azt nem hogy a fogyókúrás étkezés unalmas.
Íme:




Nagyjából negyed óra alatt kész van és isteni finom.





Kicsit időigényesebb de az íze kárpótol. Emellett laktató, ez után nem is tudtam vacsorázni.





Szintén hamar elkészül és a cukkinilepény kihagyhatatlan, most van a szezonja ennek a zöldségnek





Nagy kedvencem a zabból készült pita, egyszerű és nagyon finom



A képeken is látszik, hogy nem koplalok, nem vonok meg magamtól semmi fontosat, mégis egészséges és könnyű ételeket eszem amelyek bónuszként még finomak is. Recepteket nem írtam hozzá, mivel ez nem gasztroblog így nem akartam, de ha érdekel valakit, akkor kommentben nyugodtan jelezzétek.
Nektek van kedvenc fogyókúrás ételetek?











UPDATE

Mivel kértétek, leírom a recepteket az ételekhez. Azt el kell mondanom hogy én nem igazán vagyok az a kiméregetős, könyv szerint főző típus, az évek folyamán megtanultam már ráérezni, hogy miből mennyi kell. Éppen ezért nem mindenhol tudok mennyiségeket megadni, de szerintem így is elkészíthetőek az ételek. Csak bátorítani tudok mindenkit hogy tegye félre néha a receptkönyvet, mert nagyon jó dolgok születhetnek az improvizációból.
No de lássuk:

Töltött padlizsán
Hozzávalók:
1 padlizsán
20-30 deka darált csirkemell
1 kis vöröshagyma
Fokhagyma ízlés szerint
Light trappista sajt
Natúr joghurt

Bors
Olívaolaj

A padlizsánt megmosom, kettévágom, a húsát kivájom annyira, hogy csak egy kis vékony perem maradjon. A csónakokat jó besózom és állni hagyom. A kivájt padlizsánhúst kis kockákra vágom, a hagymát  is felkockázom. Kevés olajon üvegesre pirítom, amikor már jó akkor hozzáadom a darált húst, majd a padlizsánkockákat. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, fokhagymát is reszelünk bele. Amikor már a padlizsán szinte szétfőtt, akkor sajtot reszelünk bele és melegítjük amíg sűrű, mártásszerű anyag nem lesz. A csónakokból kiöntjük a sós levet, belekanalazzuk a tölteléket, a tetejét megkenhetjük egy kis joghurttal és reszelünk rá sajtot. Sütőben nagyjából 35-40 perc alatt készre sütjük ( a padlizsánon látjuk ha már jó.)


Joghurtos zöldsaláta

Hozzávalók:
Lilahagyma
Paradicsom
Kukorica
Jégsaláta
Répa
Joghurt

bors
citromlé
pici édesítő

A zöldségeket összevágom, a joghurtot összekeverem a fűszerekkel ( amolyan hamis tartár lesz belőle csak hígabb), összekeverem a zöldségekkel és kész is.
Nem írtam menyiségeket, mert attól függ mennyi zöldség készül. Én a kis dobozos joghurt felét szoktam használni 2 adag salátához, ehhez viszonyítva érzésre a fűszereket.


Sült csirkemell

Hozzávalók:

1 csirkemell

Színes bors
Olívaolaj

A húst megtisztítom, megmosom, majd sózom és jó vastagon őrölök rá színes borsot. Egy serpenyőben nagyon kevés olajat felhevítek és rádobom a csirkemellet, mindkét oldalát megkapatom, hogy a bors kicsit rákérgesedjen. Ezután lejjebb veszem a lángot és lassan, lefedve és gyakran forgatva készre sütöm.



Cukkinipogácsa

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
Zabliszt, vagy zabkorpa megdarálva
2 tojás

Bors
Metélőhagyma vagy medvehagyma
Fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
Olívaolaj

A cukkinit megpucoljuk, a magjait kiszedjük és lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn. A darált zabkorpát , a kockákra vágott vöröshagymát hozzáadjuk és beleütjük a tojást. Elkeverjük és ha az állaga nem elég sűrű, teszünk hozzá még zablisztet vagy akár sima zabpelyhet is. Fűszerezzük ízlés szerint, majd pedig olajjal kikent serpenyőben kisütjük.


Zabpita

Hozzávalók:

10 deka zabkorpa
1.5 dl víz

2 tk sütőpot

Az egészet összeturmixoljuk, majd olajjal kikent serpenyőben kisütjük mint egy palacsintát.
Ebből az adagból nekem két lepény szokott kijönni.

Gyroshús:

Hozzávalók:

Csirkemell
Olívaolaj
Gyros fűszer

Igen, én ezt bolti fűszerrel készítem, mert nem akarom túlkombinálni és így is nagyon finom. A csirkemellet nagyon apró kockákra vágom, majd beledobom kevés, felhevített  olívaolajba, és jól megszórom Gyros fűszerrel. Addig sütöm amíg már minden víz és olaj eltűnik alóla.
(Nekem legjobban a  Vegeta  Gyros fűszerkeveréke ízlik, jól eltalálták és nincs benne cukor)

7 megjegyzés

  1. De jóóóó:) Most megéheztem a képek láttán:))

    VálaszTörlés
  2. Úristen, de guszták :O A töltött padlizsán, a cukkinilepény és a zöldsaláta nagyon érdekelne, nem tennél ki róluk receptet? A gyros nálunk is nagy kedvenc, én most rakott cukkinit készítettem, és még zuram is megette, pedig ő aztán fujjog a tökfélékre. A kuszkusztól pedig eddig mindig féltem, ugyanis valami rejtélyes okból kifolyólag édes cuccnak képzeltem, talán mert hasonlít a kókusz szóra és ez bekavart :D Én még a bulgurt szeretném kipróbálni, de azt hiszem a kuszkuszra is sort kerítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kuszkusz jó, én nagyon szeretem, főképp az, hogy megfőzi magát így nem kell vele pöcsölni :) Bátran próbáld ki csak ajánlani tudom. A bulgur még nekem is új, készülök beszerezni.

      Törlés
  3. UHH miylen finom ételek, a recepteket vala melyik posztban leírnád?
    A gyros zabpitában és a sült csirkemell cukini lepénnyel és joghurtos zöldsalátával érdekelne a legjobban. :)

    VálaszTörlés
  4. Lányok, frissítettem a receptekkel a posztot :) Remélem hasznos lesz.

    VálaszTörlés
  5. Úristen, nagyon régóta keresek ilyen finom és egészséges, több összetevős recepteket, amihez mégsem kellenek beszerezhetetlen (és drága) hozzávalók!^^
    a Zabpita szerintem kedvenc lesz! holnap ki is próbálom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy segíthettem. Majd írd meg hogy ízlett, ha kipróbáltad! :)

      Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.