A FÁJDALOM SZÉPSÉGE - VÉLEMÉNY + TRACKLIST

Ma kissé rendhagyó bejegyzéssel jövök, ugyanis kultúrhétfő révén az volt a terv, hogy könyvről írok ma. Ez annyiban változott, hogy a hétvégén egy délután alatt kiolvastam A fájdalom szépsége című könyvet, és így nem azzal kapcsolatban lesz ajánló, amivel terveztem, hanem újabb New Adult regényt fogok boncolgatni kicsit. És azért rendhagyó, mert összeállítottam hozzá egy kis zenelistát, később kiderül miért.

Georgia Cates vállalkozott arra, hogy megírja a Szürke ötven árnyalatának isten tudja hányadik utánzatát,  azonban előre elárulom, hogy nem sikerült ezt olyan rosszul kivitelezni. Idén adta ki az Ulpius-ház magyarul, eredetileg 2013-ban jelent meg, tehát egy friss darabról beszélhetünk. Természetesen ez a könyv is követi a példát és trilógia lesz belőle.  A folytatást, A megadás szépségét már elő lehet jegyeztetni a kiadó honlapján.


A fülszöveg:
Jack McLachlan iparmágnás a borászat nagyágyúja, egyben Ausztrália legkapósabb agglegénye. Sikerei és vagyona miatt nem ismeretlenek számára a romantikus kapcsolatok bonyodalmai, a zűrös helyzetek elkerülése érdekében extrém szabályok szerint randevúzik. A maga egyszerűségében, kötöttségek nélkül élvezi a gyönyörű hölgyek társaságát. Kapcsolatait üzleti megállapodásként kezeli, minden egyes alkalommal ugyanolyan feltételek szerint. Nincs hosszú távú kapcsolat. Nincs valódi személyazonosság.
Az ő játéka, az ő szabályai. Többnyire elégedett a megszokott játszmával, ám amikor Laurelyn Prescott belép az életébe, muszáj stratégiát váltania. Az új játékos ugyanis minden korábbitól különbözik. Jack világa a feje tetejére áll, amikor három hónapig tartó viszonyba bonyolódik a gyönyörű amerikai zenésszel. Semmi sem a tervek szerint történik, és Jack egyre több és több szabályt áthág a lány kedvéért. Laurelyn nem is tudja, milyen kivételesen közel kerül ahhoz, hogy olyasmivé váljon, aminek lehetőségét a férfi elképzelni sem merte. Miatta borul minden játékszabály.
 
Megmondom őszintén, egy ideje már megvolt ez a könyv, de valahogy nem voltam olyan hangulatban, hogy megint ilyen témában olvassak, ráadásul az eddigi tapasztalataim eléggé elvették a kedvemet a műfajtól. Viszont vasárnap olvastam egy kritikát róla és úgy döntöttem teszek egy próbát. Nagyjából négy óra alatt kivégeztem, egyrészt gyorsan olvasok, másrészt meg pereg a cselekmény, no meg ez nem az az elmélkedős típusú irodalom. Nem értettem miért vannak úgy oda tőle, de meg kell mondanom, hogy ez egy nagyon jól összerakott történet és a címe ellenére nem kopizza a Szürkét.

Természetesen itt is megvannak a szokásos közhelyek: egyszerű lány, multimilliomos szívtipró, csak szex és más semmi. Viszont üdítő újdonság, hogy végre nem Amerikában vagyunk, a főszereplőnk nem egy bugyuta szűzike hanem egy belevaló dögös csaj, ráadásként a váltott nézőpontnak hála, tisztában lehetünk a férfifőszereplő  gondolataival is.
Ez volt az első könyv, amiben kifejezetten szimpatikus volt mindkét szereplő, annak ellenére hogy mindkettejüknek megvoltak a maguk furcsaságai.
A cím ne tévesszen meg senkit, ez nem egy újabb BDSM könyv, sőt azt mondanám, hogy a szex csak fűszerezi a könyvet de abszolút nem az a főfogás. Ami még tetszett, hogy nem káromkodtak benne sokat. Persze nem mondom hogy nem, na de mondjuk a Férfi trilógiával összehasonlíthatatlan.

Logikai gikszerek itt is akadtak, példának okáért a pasi mániája, miszerint nem árulják el egymásnak az igazi nevüket eléggé bullshit, mivel ő lenne Ausztrália legkapósabb agglegénye, ennek okán nem hiszem hogy az ausztrál nők ne ismernék fel anélkül hogy tudnák a nevét. Márpedig Laurelyn előtt volt neki 12 és abból csak egy jött rá. Hogy a többiek dobozban laktak-e azt nem tudom.
Az már az elején kitalálható volt, hogy ez a csak szex és más semmi dolog nem fog működni ( pont ahogy az életben sem) úgyhogy hamar jöttek a meghitt beszélgetések és megnyílások. Ajánlanám Jodi Ellen Malpas figyelmébe eme tényt, hogy a szerelmesek beszélgetnek. Még egy ilyen műfajú regényben is.

Ami viszont a legjobban tetszett és ezzel megvett az írónő kilóra az a zene volt. Laurelyn ugye ( még nem befutott) énekesnő, akinek a vérében van a zene, így az egész regényt átszövi ez a dolog. Rengeteg előadó, dalcímek és jelenetekhez tökéletesen passzoló muzsikák vannak benne, ráadásul piszok jól összeválogatva. Szerencsémre az írónő ízlése hasonló az enyémmel, így amikor a regény elején egy Dave Matthews Band számmal indítottunk, akkor már tudtam hogy szeretni fogom. A dalok jó részét ismertem, így teljesen átjött a hangulat,  olyan volt mint amikor filmet néz az ember és a zene teszi fel egy jelentre a pontot.

Pontosan ezért fogtam magam és összeszedtem a regényben fellelhető dalokat, nagyjából sorrendbe raktam őket és az írónő volt olyan kedves hogy a könyv végén közölte a zenelistát, ami inspirálta azokon kívül amik a regényben szerepelnek, szóval ezekből is szemezgettem.
A végeredményt lent láthatjátok, 2,5 óra Beauty from Pain  zene összeválogatva, hogy mindenkinek olyan élmény legyen az olvasása mint nekem.Olvasta már valaki? Mi a véleményetek?


5 megjegyzés

 1. Én olvastam, szeretem is az ilyen irodalmat (ne kövezetek meg), de nekem annyira nem tetszett. A koncepció jó lenne, de a megvalósításban voltak gondok, ahogy Te is írtad. Nekem főleg a befejezés tetszett, mindamellett sajnálom, hogy ez is trilógia lesz, mivel mostanában nagyon nehéz olyan könyvet kapni, aminek nincsen x folytatása. Vannak sztorik, amelyeket egyetlen kötetben is ellehetne mesélni és nem kéne húzni mint a rétes tésztát.
  Külön örültem, hogy összeszedted a zeneszámokat, mert én nem ismertem őket és olvasás közben általában nem törődök azzal, hogy utána keresgessek zenéknek, főleg akkor ha ilyen sok van belőlük.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Miért köveznénk meg, mindenkinek megvannak a maga kedvencei. Én is szeretem, és akkor? Nem lehet mindig Esterházy-val terhelni az agyat :) Kíváncsi leszek a második részben vajon lesz-e fejlődés az írónő részéről, nagyon remélem hogy igen. Ez a folytatás dolog engem is a sírba visz, de nyilván így többet lehet vele keresni, mintha csak egy könyvet jelentetnének meg :S

   Törlés
  2. Hát igen, én is erre jutottam, hogy csak a pénz lehet a háttérben. Nem tudom, hogy mennyi idő van a két könyv között, de reméljük tényleg fejlődni fog :)

   Törlés
 2. Nemrég olvastam el én is, bár már nálam is csücsült egy ideje az asztalon, mondjuk én nem azért nem nyúltam hozzá hamarabb, mint te. Jó hamar kivégeztem és én imádtam, az 50 árnyalat trilógiát is olvastam és szerettem, és igazán meglepett ez a könyv, mert nálam még azt is felülmúlta, szóval most várhatok míg megjelenik a következő két kötet... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne is mondd, már én is tűkön ülve várom a folytatást, minden héten felnézek a kiadó honlapjára, hátha :) Remélem hogy a folytatás is hozza ezt a színvonalat, sőt talán még jobbat is. Egyike azoknak a könyveknek ebben a műfajban, amiket szerettem olvasni.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.