AZ ÉN E-BOOK OLVASÓM - KOBO AURA

Aki régebb óta olvas, az tudja rólam, hogy imádok olvasni, és egy ideje mindezt már digitális formátumú könyvekkel teszem. Írtam erről egy cikket is, Papír kontra e-reader címmel, amely az eddigi legnépszerűbb bejegyzés lett itt a blogon, úgyhogy arra gondoltam, hogy megmutatom Nektek közelebbről az én kis kütyümet. Egyrészt, hogy lássátok mennyire nagyszerű találmány az e-olvasó, másrészt, hogy esetleg adjak valami ötletet azoknak, akik még csak most keresik maguknak a tökéletes e-olvasót.


Az én kis szerzeményem egy Kobo Aura, amelyet néhány hónapja vásároltam külföldön. Sajnos idehaza nem tudom miért, de nem forgalmaznak ilyen márkájú e-olvasókat, ami nagy kár, mert nagyon jó minőségűek és elérhető áron vannak. 
Két fontos  kritériumom volt az olvasót illetően: 
- Ne legyenek fizikai gombjai
- Legyen benne beépített világítás
Megmondom őszintén először én is, mint mindenki, Kindle (Paperwhite-ot) akartam, de annyira macerás a rendelése és nem akartam heteket várni rá, így kissé hirtelen, de megvettem a Kobo legújabb kiadású e-olvasóját. Az Aura HD-ről biztos sokan hallottatok, ez volt az utóbbi idők legnagyobb kijelzőjű olvasója, azonban élőben annyira gagyi műanyag hatást keltett, hogy azonnal letettem róla. Ekkor került a szemem elé a testvére, amely amellett, hogy profi és méltó ellenfele a PW-nak, még szép is.

Egy kis műszaki adathalmaz:
6" Pearl E-ink kijelző beépített, állítható erősségű fénnyel
174 g, tehát brutálisan könnyű
Wifi és Micro USB csatlakozó
4GB belső memória, de 32 GB-ig bővíthető, mivel van memóriakártya nyílása a fenekén
11 betűtípus, 24 betűméret, ezen kívül további beállítási lehetőségek
e-könyv formátumok: EPUB, PDF és MOBI

kép-formátumok: JPEG, GIF, PNG és TIFF

szöveg- formátumok: TXT, HTML, XHTML és RTF

képregények: CBZ és CBR

Ezen a képen láthatjátok, hogy mennyire pici az egész, nincs olyan vastag mint Stabilo tollam és hosszában még jóval kisebb is, csak a tok picit megdobja a méreteit. Szerettem volna egy könnyű és kicsi olvasót, amit nem macera cipelni és hosszabb ideig kézben tartani. Szerintem ez abszolút hozta az elvárásaimat, valahol olvastam hogy ő a legkönnyebb e-olvasó a piacon ( talán a Kobo Mini könnyebb, nem tudom).
Nem vettem hozzá anno márkás tokot, mert aranyáron vesztegették, átszámolva valami 7-8 ezer forint volt, annyit egyszerűen nem vagyok hajlandó kiadni tokra. Úgyhogy inkább rendeltem hozzá Ebay-ről nagyjából 2000 forintért, és ugyanolyan mint az eredeti Kobo tok, simán működik a kinyitásra felébresztő funkció ezzel is.Egy ilyen letisztult, masszív kis dobozban kapjuk kézhez, az olvasó mellett egy használati utasítás és egy adatkábel kapott még helyet. A doboz hátulján elég sok infó megtalálható. A Kobo egyébként egy kanadai-japán cég és a Kobo név a Book szó anagrammája. A bal alsó sarokban kikapcsolt állapotban található, először nekem nagyon meglepő volt, hogy kikapcsolva is olyan a kijelző mintha működne, de meg lehet szokni. A felső nagy képen a "kezdőképernyőt" láthatjátok, itt érhetőek el az almenük illetve a mostanában olvasott könyvek.A kibontás után kell egy wifi-kapcsolat, és pár perc amíg helyreteszi magát, ezek után jöhet a móka. Ez az olvasó sem ( mint a legtöbb) tud magyarul, de ez nem gond, mert abszolút hülyebiztos a dolog, tényleg nem lehet elrontani vagy elnyomni semmit, még nekem sem sikerült :D A könyvek egy adatkábellel kerülnek fel hagyományos módon, és az egész össze lesz ömlesztve a Books című menüpont alatt. Ez az egyetlen gyenge pontja a dolognak, ugyanis nekem jobban tetszene, ha kicsit több opció lenne a szelektálásra. Most ugyanis annyit tudunk tenni, hogy a My collections menüpontban csokorba gyűjthetjük őket, de a kategóriákon belül már nem lehet csoportosítani. Tehát ha sok könyvem van fent és mondjuk én a krimi kollekción belül szeretném összegyűjteni az Agatha Christie könyveket, hogy egyben legyenek, na azt már nem fogom tudni megtenni. De ez legyen a legnagyobb baj.
Az alsó sorban látjátok, hogy milyen egy könyv oldala, szerintem SEMMI eltérés nincs egy rendes papír könyvtől, maximum annyi, hogy itt minden oldal jobb oldal ( ami jó, mert utálom a bal oldalakat a könyvekben). A másik képen pedig bementem a spájzba és magamra csuktam az ajtót, hogy megmutassam mennyire pöpecül világít a sötétben. Ez a max fényerő, általában sosem használom így, a 6-8% bőven elég, mert kisüti a szemem olyan fényes maxon. Ahogy látjátok ennek kicsit kékes a fénye, a PW-é sárgább, de ez már olyan apró-cseprő dolog, hogy mindegy is. Olvasás közben semmi felesleges infó nem zavar be, egyedül az alján láthatjuk az oldalszámokat.Viszont ha rákoppintunk erre a számra, akkor lesz egy csomó opciónk. Felül láthatjuk mennyi a töltöttség, állíthatjuk a fényt ( egyébként két ujjal a közepén végighúzva szintén), illetve be-kikapcsolhatjuk a wifit és beleléphetünk a beállításokba. Alul már érdekesebb. Jobb oldalt három kicsi jel kapott helyet. A kettős nyílra kattintva tudunk gyors-lapozni, a dupla A betűvel beállíthatjuk a betű típust, méretet, a margókat, a sorok közötti távolságot és az igazítást is. A három vízszintes vonalra kattintva pedig további lehetőségek bukkannak fel, mint például a szótár, a keresés a könyvben vagy a jegyzet hozzáadása és az olvasási beállítások.
Ha a szövegben egy ponton hosszan rányomunk a képernyőre, akkor így kijelölhetünk szavakat vagy szövegrészeket. Ilyenkor feljön egy kis ablak, és választhatunk mit szeretnénk. A középső jel értelemszerűen a keresést jelenti, utána nézhetünk egy szónak a wikipédián, a google-ben vagy éppen a könyvben. A megosztás jel egyértelmű, ilyenkor egyből kiposztolja a szöveget az üzenőfalunkra. A kis ceruzaikonnal pedig adhatunk jegyzetet a szöveghez vagy akár ki is emelhetjük mintha csak szövegkiemelővel dolgoznánk.Visszatérve a főoldalra, három fontos pont van a bal alsó sarokban. A Library menüpont alatt érjük el a könyveket és a kollekciókat, illetve a Kobo-val lehet cikkeket is olvasni, a Pocket erre van kitalálva, azt is innen érjük el. A Bookstore értelemszerű, a Kobonak nagyon nagy áruháza van, pár kattintás alatt már a gépen lehet a kiválasztott könyv. Magyar művek is vannak fent dögivel.
Az Extras egy cuki kis rész, itt találjuk a statisztikát, a szótárt és a díjakat.Fent, ha rákattintunk a töltöttségjelző melletti szélső ikonra, akkor kijön az a rész, amit fentebb már láttunk. A Settingsre koppintva be tudunk állítani mindent, a Beta Features pont alatt pedig olyan dolgok találhatóak, mint a webböngésző, vagy a Sudoku és még rajzolni is lehet több más játék mellett.
A Kobo díjakat osztogat azért, ha valaki olvas, 2 oldalnyi díj van és egyrészt jópofa, másrészt meg aranyos ez a dolog, én szeretem. Pl. a Witching Hour  díjat akkor kapjuk meg, ha legalább ötször olvasunk éjfél és hajnali egy között. Természetesen ezeket is megoszthatjuk.
A statisztika így néz ki, sajnos mindig csak az aktuális könyvet mutatja, részletesen nem lehet lebontani( vagy nem jöttem még rá hogyan kell). Alul mutatja, hogy mennyit olvastam eddig. 29 könyv és 141.5 óra, mindez 4 hónap alatt. Nem rossz :)
Végül íme, a Manderley-ház asszonyának ugyanazon részlete papírkötésben és digitális formában. Őszintén mondom, hogy semmi különbség nincsen, egy oldal ugyanúgy egy oldal az e-olvasón is mint a könyvben és nem kisebb élmény olvasni, sőt, sokkal kényelmesebb. Azért ilyen világos, mert bekapcsolva felejtettem a fényt.

Az alap dolgok a végére: felül kell kikapcsolni és bekapcsolni egy kis piros gombot elhúzva, a lámpa kapcsolója is ez mellett található. Ennyi összesen a manuális gomb rajta. Az alján lehet tölteni, illetve ott kapott helyet az SD kártya-hely, és ott van a pötty is ha reset-elni kell. Annak ellenére, hogy elvileg a MOBI-t olvassa, nekem folyton lefagyott tőle, úgyhogy hasznos ez az újraindítási funkció.
Én kikapcsolt wifivel használom, viszont sokszor olvasok este, így kell a lámpa. Mondjuk, hogy napi 1-2 órát minimum olvasok és így bírja ki nagyjából 2 hétig töltés nélkül. Lehetne több is, de szeretem a beépített fényét, nem mondok le róla.

A lényeg: nagyon szeretem ezt a kütyüt és abszolút nem bántam meg, hogy megvettem, még ha kaptam volna olcsóbbat is. Nagyjából 38 ezerért vettem egy műszaki boltban, most az Amazonon átszámolva 35 ezer forint körül kapható. Én a műszaki dolgokkal úgy vagyok, hogy inkább veszek egy kicsit drágábbat, de az működjön és ne legyen vele gond. Ezzel még nem is volt, remélem nem is lesz. Természetesen akinek nincs ekkora kerete olvasóra az is érthető, viszont remélem, hogy abból a szempontból hasznos volt a cikkem, hogy tudjátok majd mire kell figyelni vásárláskor, vagy mi az, amit jó ha tud a masina. A legfontosabb, hogy e-inkes kijelzője legyen, hiszen az LCD nem könyvolvasásra lett kitalálva és nem, a tablet nem helyettesít semmilyen e-olvasót. Aki egyszer is kipróbálja, rá fog jönni. 

16 megjegyzés

 1. Én is gondolkodom egy ideje e-book olvasón, de még mindig úgy gondolom, hogy a hagyományos könyveket nem győzhetik le ezek a kütyük :) De nagyon hasznos kis találmánynak tartom, de nekem hiányzik a könyv illata, és az hogy bármikor meg tudom fogni.
  Vannak könyvek amiket már soha nem olvasnék el, valószínű be is adom inkább antikváriumba és akkor abból a pénzből vennék másik könyvet :)
  Persze nincs bajom azzal ha van valakinek olvasója, mint írtam, bennem is erős a késztetés :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A papír könyvet semmi nem helyettesíti ez tény. Viszont ahogy írtam a másik bejegyzésben, egyszerűen sem anyagilag, sem helyügyileg nem lehet győzni a könyveket olyannak, aki annyit olvas mint én. Ráadásul sok könyv van, amit miután elolvasok, áldom az istent hogy nem adtam érte pénzt. Ami tetszik, azt úgyis megveszem a polcomra, az olvasó ilyen szempontból megkímél egy csomó rossz döntéstől :) Na meg az sem mindegy, hogy a táskámban mennyi helyet foglal :D

   Törlés
 2. Nagyon szeretek olvasni mindenhogyan :D Páromtól kaptam még diplomaajándéknak a saját e-book olvasómat, ami egy még egyszerűbb szerkentyű, de pont így szeretem. El nem tudok képzelni nélküle semmilyen utazást. Viszont itthon nyomtatott könyv, lelkes vásárló és könyvtár látogató vagyok, így megmarad az egyensúly :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye hogy a kettő nem zárja ki egymást? :) Utazás közben a legjobb, mert nem cipelsz vaskos könyveket, mégis bárhol gond nélkül elő tudod kapni.

   Törlés
 3. Csak most találtam rá a blogodra, és nagyon örülök ennek a bejegyzésnek - végre valaki Kobo Aurát használ, és talán tud nekem segíteni is :) (Ilyet szeretnék venni, az aura hd-től engem is az tántorított el, hogy sokan írják, nagyon ócskának néz ki.) Viszont van egy dolog, amit nagyon szeretnék tudni: nyelvtanuláshoz mennyire használható? Az egyetlen dolog, ami miatt a Kindle PW felé is hajlok, hogy tud kétnyelvű szótanuló kártyákat készíteni. Jelenleg külföldön élek, tanulom az ország nyelvét, tehát nagyon hasznos volna egy ilyen funkció, vagy valami hasonló. Tudsz ebben segíteni? Műszakilag egyébként mennyire megbízható? (Egyébként én is papírkönyv-fan vagyok, de mikor az ember költözik, utazik... lássuk be, ez sokkal praktikusabb.)

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Nagyon örülök hogy itt vagy :)
  Hát a HD verzió az tényleg rettenetes, anno elmentem azzal a céllal, hogy megveszem, de megláttam élőben és inkább hazamentem olvasó nélkül. Olcsó műanyag, ráadásul ronda formatervvel. Tudom, hogy egy olvasónál nem a külseje az elsődleges, de nekem személy szerint fontos.
  Őszinte leszek: fogalmam sincs, hogy tud-e szótanuló kártyákat csinálni, igazából nem is tudom hogyan kellene megnézni, hogy tud-e.
  Egyébként nagyon ajánlom, teljesen meg vagyok vele elégedve. A mobi formátumot nem szereti, attól rendszeresen lefagyott, de ezen kívül semmi problémám vele. Gyorsan lapoz, sokáig elég egy töltés, a pdf-et szerintem szebben jeleníti meg mint a PW (barátnőmnek az van így kicsit összehasonlítottuk). Rendszeresen érkeznek rá a frissítések, valamit mindig újítanak vagy fejlesztenek.
  A lényeg: nagyon ajánlom mindenkinek, de nem merem nyugodt szívvel mondani, hogy a te céljaidnak megfelel, mert nem vagyok benne biztos. Ha esetleg el tudnád mondani, hogy mit keressek vagy hogyan, akkor megpróbálnám neked megnézni hogy tud-e szókártyát gyártani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, végül a Kobo Aura-ra esett a választásom. Nagyon szeretem. (Az is szempont volt, hogy itt meg tudjam venni, ne kelljen külföldi webáruházból, mert nálunk - Norvégia - csúnyán megvámolnak mindent, ami drágább, mint kb. 10 ezer forint.) Vagy két hónapig mazsoláztam a véleményeket, technikai adatokat, és mondhatom, jól döntöttem. Az egyetlen dolog, ami bezavart, hogy némelyik konvertált könyv később nem egyszerűen lefagyott az olvasón, hanem belassult. Kb. 1 perc eltelt, mire lapozott. És több száz oldalt végigolvasni így... hát, nem volt egyszerű. Csak nem jegyeztem meg, hogy mely könyveknél jött elő ez a probléma, ami butaság volt tőlem, mert gyanítom, hogy az eredeti formátummal lehet valami gikszer. Mindenesetre úgy gondolom, ez az olvasó nagyon jó döntés volt. Maga a technikai váltás is, de az is, hogy a Kobo-t választottam. Jelenleg (szűk egy év után) 61 könyvnél tartok (bár volt néhány hagyományos könyv is, azokat nem számoltam) és 387 óra olvasásnál :D

   Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy elégedett vagy vele :) Hasonlóan voltam én is, akkoriban Hollandiában éltem és nem igazán akartam rendelgetni, a kínálatból pedig ez volt a legszimpatikusabb. A mobiról tudom, hogy nem szereti, de ilyen belassulást nem tapasztaltam még, remélem megfejted egyszer, hogy mi volt az oka. 61 könyv az szép teljesítmény, nem tudom, te hogy vagy vele, de én többet olvasok, amióta megvan :)

   Törlés
  3. Én is többet olvasok - ahogy fent látszik, átlagban a napi min. 1 óra megvan. Nem tudom, mi ennek az oka, először nyilván benne volt az újdonság varázsa (szeretem a kütyüket :D ), de később talán maradt a könnyű hozzáférhetőség, hogy gyakorlatilag mindig velem van, súlya, helyigénye szinte nulla. Ja, még egy érdekes dolgot csinált: írónként kialakítottam egy-egy csoportot, nyilván azokból, akiknek elég sok könyve van a gépen, és ez eltűnt. Hogy valami szoftverfrissítés tüntette el, vagy mi, azt nem tudom, de kezdhetem elölről. Az egyetlen egyébként, amit változtatnék ezen az olvasón, az ez. Hiába viszem fel a Calibre-be pl. a különféle sorozatcímeket, ha utána az olvasómat ez már nem érdekli. Pedig néha hasznos volna, hiszen töltöttem le sorozatokat is, amiket nem ismerek, tehát ránézésre fogalmam sincs, mi mi után következik :)

   Norvégiában élek, és itt van lehetőség többek között ebook kölcsönzésére is. Ja. Egyetlen probléma van vele: bármin elfut, ami iOS vagy Android alapú - csak az ebook olvasók nem ilyen platformon futnak... :D

   Mit/kit szeretsz egyébként olvasni?

   Törlés
  4. Igen, hogy gyakorlatilag bárhova lehet vinni, mert nem foglal helyet és könnyű is, az bizony nagyon sokat számít abban, hogy mennyit olvas az ember. Én még a beépített világítást is idevenném, mert rendes könyvet sokszor azért nem olvasok már este vagy szürkületben, mert nagyon bántja a szemem a lámpafényben olvasás. Ha valami negatívumot kell mondani, akkor én is ezt hoznám fel, nem szeretem, hogy nem lehet csoportokat, mappákat létrehozni, vagy akár almappákat. Csináltam 6-7 kategóriát műfaji csoportosításban, de nagyon örülnék, ha még azon belül is lehetne szelektálni.
   Ez mekkora hülyeség, nem fut az ebook egy ebook olvasón? Miért nem lehet olyan formátumban is közzétenni?
   Hú nem tudom, igazából "mindenolvasó" vagyok, inkább korszakaim vannak. A krimiket, thrillereket nagyon szeretem, talán ez az egyik kedvenc műfajom, azon kívül a komolyabb irodalom és a szórakoztató irodalom sem áll messze tőlem. Most Böszörményit olvasok (Ambrózy báró estei II), utána pedig a Rosie projekt-et szeretném elkezdeni. És te, miket szeretsz? :)

   Törlés
 5. Szia! Én most vettem ilyen olvasót, és lenne egy kérdésem. A PDF olvasásával neked nem volt gondod? Én nem tudom beállítani rendesen az oldalt, hogy olvasható legyen, illetve ha sikerül is, minden lapozás után újra kell kezdenem :S Ami nem túl olvasóbarát.... Mivel nagyon sok könyv pdf-ben érhető el, ez igen nagy probléma. Már gondolkozom, hogy visszaviszem a gépet, és veszek egy másikat... Nálad ez nem jelentkezett? Köszönöm! Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Pdf-et egyik olvasó sem tud valami szépen megjeleníteni sajnos, egyszerűen ez a formátum nem az e-olvasókra van kalibrálva. Én sem szeretek a Kobo-n pdf-et olvasni. Erre jók viszont a konvertáló programok, én minden pdf-et átkonvertálok epub-ra a Calibre segítségével. Megkérdeztem egy barátnőmet, akinek Kindle PW olvasója van és neki is hasonló elven működik, csak dupla "kattintás" helyett csíptetéses módszerrel tud nagyítani-kicsinyíteni. Kicsit kényelmesebb, de az elv ugyanaz. Emiatt nem érdemes visszavinned szerintem, inkább próbáld meg a konvertálást. Remélem tudtam segíteni :)

   Törlés
 6. Köszönöm a tippet! Konvertálásra én is gondoltam, de eddig nem tudtam, hogy pdf-ből is lehet epub-ot készíteni! Már csinálom a programmal, és működik, így már kezelhetőek az oldalak. Eddig mástól nem hallottam ilyen panaszt - ezért gondoltam, hogy más olvasó jobban kezeli a pdf-et. :) Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na, ennek örülök! Nagyon szívesen segítettem, ha bármi kérdésed van, csak írj. Ja és a mobi formátumot annyira nem szereti az enyém, ahányszor azt tettem rá, mindig lefagyott, úgyhogy ne lepődj meg, ha ez történik esetleg. Amúgy nagyon jó kis masina, nem adnám semmiért :)

   Törlés
 7. Helloo:) szuper az irasod!szerinted mitol lehet hogy minden mas wifit erzekel csak az enyemet nem?(legeloszor meg erzrkelte mar nem es tutra jol bevan kapcsolva...)koszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm szépen!:) Hú, hát megmondom őszintén, hogy ilyet még nem tapasztaltam, de elsőre az jutott eszembe, hogy próbáltál-e már egy reset-et nyomni, hátha az segítene.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.