ZABPELYHES KEKSZ A BŰNTUDAT NÉLKÜLI NASSOLÁSHOZ



Ha már úgyis ilyen csodálatos idő van, mi máshoz lehetne kezdeni, mint hazaérve a munkából vagy a suliból bekuckózni egy plédbe és forró teával valamint illatos, puha keksszel felszerelkezve folytatni a félbehagyott könyvet? Ezért is szeretem az őszt, mert ilyenkor sokkal több lehetőségünk van kicsit megállni és kiereszteni a gőzt.
Sokszor említettem már itt a blogon, hogy mennyire oda kell figyelnem az egészséges táplálkozásra, azonban nem tudom megtagadni önmagam, sajnos nagyon édesszájú vagyok, imádok mindent, aminek 10 dekájában minimum 500 kalória van. Így hát kénytelen vagyok finom, de megengedett finomságokat kitalálni magamnak.
Ez a keksz rengeteg változatban elkészíthető, az interneten is találni sok receptet, én azonban általában több receptből kreálok egyet magamnak, attól függően hogy éppen mi van itthon. Nem szeretek sokat pepecselni a konyhában, hál istennek ezzel a fenti finomsággal nem is kell, nagyjából negyed óra alatt már a sütőbe tehető, további 20 perc után pedig már meg is égethetjük vele a nyelvünket, ha mohók vagyunk és nem tudunk várni amíg kihűl.


Hozzávalók:

20 deka zabpehely( kis szemű)
1 alma
1 kanál vaníliás protein por
1 marék apróra tört dió
1 tojás
1 tk sütőpor
tej
mézes fűszerkeverék( vagy akármi más, kakaó is lehet)
Ízlés szerint asztal gyümölcs
Folyékony édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és lereszeljük. A zabpehelyhez öntjük a száraz anyagokat:  a protein port, a diót, a sütőport és a fűszert majd elkeverjük. Hozzátesszük az almapépet, a tojást és annyi tejet, hogy a massza sűrű legyen, de ne folyós és ne is ragadós. Laza, de masszív tésztát kell kapnunk. Ha nem elég édes az almától és a proteintől tehetünk bele még folyékony édesítőt is ( a nyers tészta édesebbnek tűnik mint megsülve). Ha szereted az asztal gyümölcsöket, tehetsz bele apróra szelve azt is, én nem szoktam, mert nem szeretem. Ha a tészta jó állagúnak tűnik, akkor egy sütőpapírral lefedett tepsire kanalazz halmokat, kicsit nyomogasd el, hogy korong formája legyen, de vigyázz hogy ne legyen túl vékony, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Én légkeveréses sütőben nagyjából 20 perc alatt szoktam készre sütni. Ha már szép barna a teteje és isteni illat árad a lakásban, akkor tutira kész van.


Nekem ebből pont 12 nagyobb darab keksz készült, fémdobozban lezárva napokig is eltartható és nagyon jól jön amikor az emberre rátör az édesség utáni vágy, vagy csak szeretne a kávéhoz vagy a teához nassolni valamit. Így sem szabad befalni az egészet, mert azért van benne kalória, de lassan felszívódó szénhidrátokról beszélünk és csupa egészséges dologról benne, így 1-2 darab megengedhető még annak is aki szigorúan fogyókúrázik.
Tudom, hogy sokaknál nincs otthon protein por, természetesen az nélkül is elkészíthető a keksz, viszont bíztatok mindenkit ennek a beszerzésére, mert rengeteg mindent lehet belőle készíteni és nem mellesleg ha sportolsz, akkor kell is, hogy fehérjével tápláld az izmaid. Én a Peak-től veszem az enyémet, a legolcsóbb, Protein 85 nevezetűt, és nagyon sokáig elég. A barátnőmmel szoktunk egyszerre több ízt rendelni és elfelezni, így olcsóbban is kijövünk és több íz is van itthon.




Írjátok meg hogy ízlett, ha kipróbáltátok. Ti is szoktatok egészséges sütiket sütni? Várom az ötleteket ! :)






















2 megjegyzés

  1. Ezt elkészítettem pont az imént, nagyon hamar megvolt és isteni finom lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú de jó, örülök, hogy ízlik :)) Ez egy nagyon gyors süt, pikkpakk össze lehet dobni, ezért (is) szeretem :)

      Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.