MINDEN, AMIT A TETOVÁLÁSRÓL TUDNI AKARTÁL!


Hosszú idő után megérett bennem az elhatározás, hogy tetoválást szeretnék. Megint. Az elsőt 19 éves koromban csináltattam, és annak ellenére, hogy az akkor egy hirtelen elhatározás volt, egyáltalán nem bántam meg. A másodikon évek óta gondolkodom, de sosem tudtam, hogy mit és hova szeretnék. Már tudom. 

Annak ellenére, hogy napjainkban ez már egy populáris önkifejezési forma, az emberek - főleg az idősebb korosztály- továbbra is dédelgetik a sztereotípiát a fejükben, miszerint a tetovált emberek bűnözők, semmirekellők, munkakerülők és drogosok. Ezt ezennel kikérem magamnak. 
A másik tábor azzal szokott dobálózni, hogy majd megnéznek bennünket 80 évesen, aszott bőrrel. Erre azt tudom mondani, hogy magánügy, nyilván ezt mindenki átgondolta mielőtt beült/feküdt abba a székbe, másrészt meg én már tudom kinek lesz a legmenőbb nagyija a suliban ;)
A harmadik kedvencem amivel már megtaláltak, hogy mennyire undorító, amikor a nők elcsúfítják ezzel a testüket. Biztosan más dimenzióban élek, de a jól kivitelezett, jó helyen lévő tetoválás nemhogy nem csúfít szerintem, hanem átkozottul dögös tud lenni még női szemmel is.
Ezzel most nyilván a profi szakemberrel elkészíttetett, nem közhelyes mintákról beszélek, amit normális helyre varratott fel a gazdája, nem egy golyóstollból összetákolt géppel írott zöldes "Józsi szeretlek" feliratról a bicepszen.

Sok nő a világban nagyon utálhatja Barney Stinson-t, mert határozottan emlékszem, hogy az ominózus rész után lett itthon is hivatalosan  cink a deréktetoválás: "Az nem tetkó, Ted. Az egy kurvarrat. Egy seggagancs. Egy hivatásos ribancrendszám"
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a dolog nem áll olyan messze a valóságtól, ugyanis régen úgy jelölték meg a prostituáltakat a futtatóik, hogy egy pillangót tetováltak a derekukhoz. Szóval aki oda tervezi, az gondolja át jól a dolgot, kivéve ha nem zavarja, hogy leribancrendszámozzák a tetkóját. Na de ez is magánügy, aki oda akar, az csináltasson oda és pont.

A következőkben leírom lépésről lépésre, hogyan történik a folyamat, az ötlettől kezdve egészen a gyógyulásig.

1. Ötletelés


Megérett benned a gondolat, majd elhatározás is születik, hogy megcsináltatod életed első (vagy sokadik) tetoválását.
Rögtön három fontos kérdés merül fel: mit tetováltassunk, hova és kivel?
Ha konkrét elképelésed van mindhármat illetően, akkor szerencsés vagy, irány a következő pont!
De mi van azokkal, akik még csak a sötétben tapogatóznak? Íme az én gondolataim ezzel kapcsolatban:

Hova: Mindig hosszútávon gondolkodj ezzel kapcsolatban, mert lehet, hogy most éppen egyetemistaként, vagy egy laza munkahelyen nem számít, hol van a tetkód, de tudjuk, hogy az élet nem egyszerű. Előfordulhat, hogy évekkel később emiatt nem kapsz meg egy munkát vagy éppen az előléptetésedet fogja meggátolni egy túlságosan szem előtt lévő tetoválás. Nekem is nagyon tetszik a csukló belsején lévő varrás, azonban pontosan a fentiek miatt el is vetettem a gondolatot. A derék fölött szintén meggondolandó a már kitaglalt megítélése miatt. Én amondó vagyok, hogy olyan helyet keressünk a leendő műnek, amit ha akarunk, bármikor eltakarhatunk egy ruhadarabbal vagy cipővel. Személy szerint nagyon tetszenek az olyan tetoválások is, amit csak azok láthatnak, akiknek mi megengedjük (nem, nem csak az intim tetkóra gondoltam :D). Az enyém a lapockámon van és sokan a mai napig nem tudják, hogy nekem van ilyenem. Mármint tetkóm, nem lapockám :) Tisztában kell lenned azzal is, hogy bizonyos helyeken a tetoválás ki fog kopni, mert ott más a bőr szerkezete, nem tartja úgy meg a festéket, mint máshol. Ilyen hely többek között az ujjak oldala, a talp és a tenyér is.


Mit:  Ez teljesen egyéni ízlés kérdése, azonban szerintem van néhány aranyszabály, amit érdemes megfogadni. Mindig olyan mintát vagy szimbólumot válassz, ami jelent neked valamit, közel áll hozzád vagy éppen inspirál, hiszen egész életedben viselni fogod. Ne ess abba a hibába, hogy a Tumblr és Pinterest által inspirálódva tucattetoválást varratsz, mert nem menő, hogy minden második lánynak végtelen jel és csillag van a tarkójára meg a csuklójára tetoválva (néhány évvel le vagyok maradva, nem tudom most mi a trendi). Ebben is azt vallom, hogy törekedjünk az egyediségre. A tetoválóművészek remekül rajzolnak papírra is, így ha van valami elképzelésed, bátran elmesélheted nekik és megtervezik. Ez is a munkájukkal jár, nem muszáj, hogy a tiéd legyen a háromszázadik kínai írásjel aznap (amihez nagy bátorság kell, tekintve hogy isten tudja mit jelent egy-egy jel igazából). Ha tényleg semmi ötleted (amit kétlek), akkor a szalonokban szokott lenni egy jó vastag mappa, amiben tervek vannak. Lapozd át bátran amikor betérsz, nem fognak kinézni érte. Azt is el kell döntened, hogy színes vagy fekete-fehér tetoválást szeretnél. A színes általában picit drágább. Én amúgy a hagyományost preferálom személy szerint. Hogy mit és hogyan NE tetováltassunk, arról beszéljen helyettem EZ az oldal

Kivel: Vagy inkább kivel ne? Hiába bizonygatja a szomszéd Petike, hogy ő mennyire atom jól tud tetoválni, ne te legyél a kísérleti alany, még akkor sem, ha csábítóan kedvező árat ajánl. Valahol persze mindenkinek el kell kezdeni, de a legokosabb, ha szalonba mész, mert ott biztosan higiénikus és profi körülmények között készítik el neked a tetoválást. Ma már minden városban található tetoválószalon, keresd meg hogy a lakhelyeden milyen lehetőségek vannak. Ha van honlapjuk vagy Facebook oldaluk, akkor tüzetesen nézd át a munkáikat és azt válaszd, ahol a legminőségibb munkákat találod. Sok szalon e-mailben is ad árajánlatot, ha leírod nekik, hogy mit szeretnél (méret, szín, minta nagyjából). Átlagosan 4-5 ezer forinttól kezdődnek az árak, egészen a csillagos égig, mérettől és mintától függően. Érdemes személyesen is bemenni és körülnézni, sok mindent elárul a szalonról mondjuk a mellékhelyiség állapota, vagy megfigyelheted, hogy a tetováló mos-e kezet, fertőtlenít-e munka előtt. Ha valamelyikre nem a válasz, akkor keress mást! Nézd meg a falat: látsz engedélyeket, okleveleket kitéve? A tetoválás nem játék, komoly betegségeket kaphatsz ha nem ügyelnek kellően a higiéniára.  Ha megtaláltad az igazit, akkor az előleg letétele után (nekem anno 10% volt) kapsz időpontot. Kiskorúaknak írásos szülői engedély kell minden esetben!

2. Kivitelezés


Eljött a nap, tűkön ülve vársz és izgulsz. Elárulok valamit: nem fogsz belehalni. Én annak idején egy buliból estem be a szalonba, három órát aludtam előtte, így esett meg, hogy kellemesen elszundítottam amíg a fiatalember dolgozott rajtam (na ez elég kétértelmű mondat lett :D). 
Furcsa érzés, leginkább apró áramütésekre hasonlít de megmondom őszintén, nekem egy szimpla epilálás jobban fáj, mint ez. Persze függ attól is, hogy milyen helyre készül: ahol vékonyabb a bőr, vagy közel van a csont ott természetesen jobban fog fájni. Azt szokták tanácsolni, hogy ne igyunk tetoválás előtt alkoholt, mert tágítja az ereket, ami vérzékenységet okoz, emiatt a festék nem fog kellően beszívódni. Na én ezt akkor nem tudtam. További jó tanács, hogy ha lehet, akkor ne a nyári 40 fokban menjünk varratni, mert erős napsütés egyáltalán nem érheti a friss művet legalább két hétig.

A tetoválás menete:
 • Fertőtlenítik a bőrfelületet ( pasiknál ha kell, leborotválják a testrészt előtte)
 • Felteszik a mintát a bőrödre (hasonló módon, mint a turbó rágós tetkót, csak itt indigó olajat és pauszpapírt használnak).
 • Kezdődik a buli: a gép minden szúrással oldhatatlan tintát juttat a második bőrrétegedbe.
 • A tetováló először körvonalazni fog, majd satírozni, végül színezni.
 • Menet közben folyamatosan törölgetni fog, mert minimális vérzés jelentkezik.
 • Ha kész a minta, akkor fertőtlenít, fóliával borítja be és utadra enged.
Nekem abszolút nem volt rossz élmény, a pasi előtte végzett egy "próbabökést", hogy megmutassa, nem fog fájni. Tényleg ki lehetett bírni. Ha akarod, magaddal viheted a barátnődet vagy a párodat, nekem két (másnapos) barátnőm dekkolt a sarokban erősítésként. Egy is elég lett volna, nem kell a fél családot elrángatni :) Az én mintám nagyjából három órán keresztül készült, pedig nem túl nagy. Ennek tudatában kalkulálj az idővel, mert az nem fél órás művelet ha valami bonyolultabb rajzot szeretnél.

3. Gyógyulás


Ez egy kényes folyamat, mert nagyon oda kell figyelni. Három dolgot mindenképpen be kell szerezned: Bepanthen kenőcsöt, antibakteriális szappant és frissentartó fóliát (folpack).
A fóliát, amit a tetováló rátett, 3-4 óra múlva leveheted és mosd át óvatosan a művet antibakteriális szappannal. Soha ne dörzsöld, a törölközővel is csak itasd fel a nedvességet. Kend be a kenőccsel újra, majd fóliázd le ismét. Ezt a műveletet az első két napban legalább 6 óránként végezd el. Fürdés helyett zuhanyozz inkább, mert a friss sebet nem szabad áztatni (sem napoztatni, kaparni, vakarni, szoliztatni!). A sebre mindig az antibakteriális készítményt használd. 

Két nap után már elhagyhatod a fóliát, de a folyamatos krémezést ne hagyd abba, különben könnyen kiszárad. Nagyjából a negyedik nap táján elkezd hámlani és var keletkezik. A vart nem szabad lekaparni, meg kell várni, míg magától leesik! A teljes gyógyulás nagyjából két hét, de ez egyéntől függ és úgyis látni fogod amikor már begyógyult. Főleg az első napokban pokolian fog viszketni, de bírd ki hogy nem vakarod meg. Én majd megőrültem tőle, de sikerült.


Fontos, hogy mielőtt erre a lépésre szánod el magad, biztosan átgondold, hogy akarod-e életed végéig viselni a kiválasztott ábrát. Igaz, hogy vannak tetoválás eltávolító eljárások, de azok nagyon drágák és nagyon fájdalmasak, emellett nem lesz esztétikus a végeredmény sem. 
Csakis magad miatt tetováltass, ne azért mert ez a divat és Lana Del Rey-nek is milyen jól áll. 
(Képek forrása: Pinterest)

18 megjegyzés

 1. Lehet, hogy lemaradtam vagy csak nem figyeltem eléggé... Neked milyen tetoválásod van? És milyet szeretnél végül is?:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsánat, ha nem egyértelműen fogalmaztam :) Szóval van egy, amit lassak 9 éve csináltattam a bal lapockámra, az egy ilyen nonfiguratívnak tűnő minta, de ha jól megnézem kiadja a monogramom és van benne egy csigavonal is, ami pedig a becenevemre utal. Ezt utólag vettem észre, csak beleszerettem a mintába. Nem tettem be fotót, mert nincs róla, tegnap meg nem tudtam senkit megkérni hogy fotózza le a hátam :) De itt az utolsó képen kicsi kilátszik belőle: http://stilusnotesz.com/2014/08/24/annamari/
   A mostanit a belső talpélem fölé szeretném és meg fogsz lepődni: egy macskaminta lesz :) Szerintem még idén sort kerítek rá.

   Törlés
  2. ez tök jó :) a cicamintáról majd várom a képet! :)

   Törlés
 2. Én szívem szerint kivarratnám az egész karomat, iszonyat sok ötletem van, de nem nagyon tolerálnák sem a szüleim és olyan helyen is szeretnék dolgozni ahol szintén nem túl elfogadott, úgyhogy csak álom marad :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megértelek, karra elég necces, mert ott azért -főleg nyáron- elég nehéz eltakarni. Én nagyjából annyi idős voltam mint most Te, és ugyanígy gondolkodtam, szóval ezért lett lapocka belőle. Néha elfog a vágy, hogy szeretnék a belsőkaromra, vagy a csuklómra, vagy mindkettőre, de lebeszélem magam mindig.

   Törlés
 3. Köszi a posztot!!! Nagyon hasznos volt, főleg úgy, hogy már 18 éves korom óta bennem van a gondolat, és most, 27 évesen újult erővel tört fel, nekem KELL egy tetoválás! Szóval köszi,köszi, köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj ennek nagyon örülök hogy inspirált a poszt, sosem késő megcsináltatni az elsőt ;)

   Törlés
 4. Nagyon hasznos bejegyzés lett, köszönöm :D Én már fél éve gondolkodom rajta és az egyetem végeztével meg is csináltatom a Stay Strong feliratot a csuklómra. Arra viszont még kiváncsi lennék, milyen munkakörökben számít hátránynak egy tetoválás. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát én úgy gondolom, hogy a nagyon konzervatív munkakörökben, mint például jogász, a bankszektor, vagy olyan munkahely, ahol nap mint nap emberekkel foglalkozol face to face ( HR, ügyintéző, ügyfélszolgálat, ilyesmi). Leginkább a komolyabb irodai környezetben nem elfogadott véleményem szerint.
   Ahol szerintem abszolút nem hátrány, az a kreatív szakma ( grafikus, programozó, szerkesztő, és minden más művészeti ág).

   Törlés
 5. Én nem igazán kedvelem a tetoválásokat, bár a régi radikális véleményem, miszerint elcsúfítja a tökéletes, hófehér bőrt változni látszik. Magamon változatlanul nem tudom elképzelni, nem illik hozzám és a stílusomhoz, de pl. a kedvenc táncosaimon nagyon szeretem nézegetni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez teljesen normális, nem kell hogy mindenki akarjon magának :) Én csak azt nem szeretem, amikor kioktatnak és lenéznek miatta. Én döntésem, én testem. Ha én nem akarok egy ilyen beállítottságú embert rábeszélni a tetoválásra, akkor azt hiszem joggal elvárhatnám hogy ő meg ne hurrogjon le miatta.

   Törlés
 6. Ezzel a mondattal egyetértek: "amit normális helyre varratott fel a gazdája, nem egy golyóstollból összetákolt géppel írott zöldes "Józsi szeretlek" feliratról a bicepszen" :D Vannak undorító tetoválások bőven, de vannak nagyon szépek is. Például ez a combon masnis tetoválás is szép tud lenni, bár magamon nem tudnám elképzelni, de a lábfejen a madárkás nagyon tetszik *-* Viszont én szerintem sosem fogok magamnak tetkót csináltatni, annyira nem hoz lázba, ráadásul szerintem meg is unnám, valamint ahogy te is írtad néhány szakma nem igazán tolerálja, márpedig a jog és a modell szakma pont a második és harmadik szerelmeim :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De még hány nagyon undorító tetkó van, te jó ég :) Tényleg, most hogy mondod, a modellszakmában sem nagyon tolerálják a tetoválást, bár ahogy elnéztem, a legújabb generáció tagjainak már itt-ott akad kisebb-nagyobb.

   Törlés
  2. A színésznőknél is van pár tetkó, szerintem egyszerűen lesminkelik, ha zavar, talán a modelleknél is így van.

   Törlés
 7. Ez nagyon szórakoztató volt, annak ellenére, hogy nem fogok semmilyen tetoválást csináltatni.
  Olvastam nemrég egy cikket, hogy valakit azért rúgtak ki, mert rájöttek, hogy van tetoválása, holott nem látszott, mert eltakarható helyen volt. Mekkora genyóság már.
  A 80 éves emberek meg általában tetoválástól függetlenül sem öltöznek úgy, mint 20 évesen, szóval nem értem ezt a "tetoválás hogy fog kinézni 50 év múlva"-dolgot. Meg magánügy.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen egyetértek. Ezt a hozzáállást szeretem, mert attól, hogy Te nem akarsz, még nem fogsz engem megítélni és elítélni azért, mert nekem van.
   Ez a kirúgásos történet durva, hol történt? Amerikában biztosan jó nagy per lett volna belőle.

   Törlés
  2. Van pár ismerősöm, akik aláírták a munkaszerződésben, hogy nincs testékszerük, tetoválásuk és nem változtatnak a külsejükön, pl. ebbe a hajfestés sem fér bele. Olyan is aláírta, akinek van tetoválása, de takarható helyen. Ha észreveszik, probléma.
   Ha meglesz a cikk, belinkelem, nem régen olvastam.

   Törlés
  3. Bátor volt az illető, én nem biztos, hogy be mertem volna vállalni ezt.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.