SZELFI AZ EGÉSZ VILÁG?


Jó múltkor Facebookon szörfölgetve a szemem elé került egy kép. A város legnépszerűbb éttermének asztala körül ülő társaság volt a képen: csupa nő, 20 és 40 között vegyesen, mind az ismerősöm munkatársa és szülinapot ünnepeltek (volna). Ugyanis ami a szemem elé tárult, az egyszerre volt bizarr és tragikomikus. Tudniillik a hölgyek nem a kamerába mosolyogtak, hanem egytől-egyig lefelé bámultak és a telefonjukat bűvölték. Az összes. Ekkor elgondolkodtam, hogy mi értelme ennek? Miért kell azonnal tudatni a világgal, ha éppen történik velünk valami? Miért nem lehet élvezni a pillanatot? Egyáltalán, vajon feltűnt nekik, hogy ez mennyire szomorú?
Nap mint nap tucatjával kerül a szemem elé ilyen és ehhez hasonló eset. Elemezzük ki egy kicsit a legidegesítőbbeket

Facebook:

- Jóska Pista nagyszerűen érzi magát (szmájli) Példa Éva és további 4 személy társaságában, itt: Starbucks
Tényleg nagyszerű lehet a hangulat, ha egyáltalán eszedbe jut becsekkolni kedves Pista. Amúgy meg ki a tökömet érdekel, hogy te éppen sznoboskodsz, mert hó eleje van?
Azt sem értettem soha, hogy mi értelme van folyton bejelenteni, hogy éppen hol járunk, hol eszünk, hol kávézunk, hol vásárolunk, hol strandolunk és a többi? Mint valami bizarrul kifordított disztópia, ahol szinte betegesen vágynak rá az emberek, hogy a Nagy Testvér figyeljen rájuk. 


- Valami Katalin elkeseredett (lefele görbülő szmájli)
Hát nagyon rossz neked Katalin, de mégis mit vársz ettől? Kérdezzük meg kommentben, hogy aztán azt válaszolhasd, hogy "áh nem fontos", újabb szomorú jellel? Őszintén: másnak is nagyon rossz, sőt lefogadom hogy sokkal rosszabb, úgyhogy találd fel magad b+
Ilyenkor elgondolkodom, hogy ennyire magányosak lehetnek ezek az emberek, hogy a virtuális térbe kell kikiabálni a bánatukat? Nincsen egy darab barátjuk sem?

- Példa Éva megváltoztatta a profilképét (A héten már vagy tucatjára.)
 Tükörben fotózva, szigorúan pofán vakuzva magadat vagy még jobb, ha felveszed a pucsító kukac pozitúrát és annyira kitolod a szivaccsal feltuningolt cicidet a fenekeddel egyidejűleg, hogy az amúgy normál méretű hasadat látva kedve támadna az embernek téged támogatni az etióp éhező gyermekek helyett. Sokszor felteszem a kérdést, hogy nekik még soha senki nem mesélt az önkioldóról vagy az előlapi kameráról? És miért kell naponta kétszer cserélgetni a profilképet? Lájkvadászat? Önigazolás? A való életben nincsen se filter se photoshop, szóval újfent kit érdekel a háromszázadik profilképed, amikor világosan tudom hogy még két kiló festék sem segít rajtad sokat?

Instagram:

-Kajás képek
Meglepő módon mindenki szokott étkezni, ezért nem értem miért kell minden alkalommal tudatni a nagyérdeművel, hogy ma spagettit evett az illető, tegnap meg rántott hús volt. Remek, örülünk. Ennél már csak az rosszabb, amikor az egyszerű lélek betéved ötévente egyszer egy étterembe és végigfotózza a menüt. Kajás képek egyedül akkor elfogadhatóak, ha az illető gasztroblogger, vagy valami különlegeset evett/főzött, illetve ha a kép hangulata valamennyire magával ragadó. Szerintem. Ugyanide sorolom a kávéztunk/koktéloztunk/boroztunk képeket is. Jó nektek. Szintén mókás lehetett a hangulat, ha volt idő posztolni meg még milliót hashtegelni is mellé.


- Szelfi, szelfi, szelfiii!
Mindenkiben van egy egészséges mértékű exhibicionizmus, de a közösségi média térhódításának hála egyesek túlságosan is kibontakoztak ilyen téren. Ülök a szobámban és bánatosan nézek előre szelfi, fürdök és közben erotikusan kivillantom a lábamat szelfi, ruhát próbálok a Tally-ben szelfi, éppen felébredtem szelfi, autót vezetek szelfi. Ugye ismerős valamelyik? Nekem mindegyik. Emlékszem még azokra az időkre, amikor ciki volt ha valaki magát fotózza, ma meg már egyenesen elvárás. Félre ne értsetek, nincs bajom a szelfikkel, mert van az úgy hogy nincs akit megkérjünk hogy fotózzon le egy pillanatot vagy egy eseményt és jó hogy rájött az emberiség, hogy magunk is képesek vagyunk erre, de az öncélú, semmi értelme szelfiket sosem fogom megérteni.

- Public sex
Én tényleg nagyon örülök, ha boldog szerelemeseket látok, de amikor akaratomon kívül úgy érzem magam mint egy kukkoló, akkor megint jön az eszmefuttatás a fejemben, hogy miért jó ez egy párnak, ha alaposan dokumentálják a pettinget? Ezzel akarják bizonyítani, hogy mennyire szeretik egymást? Netán ez egy üzenet a konkurenciának, hogy ne is próbálkozzanak? Én itt és most kijelentem, hogy nem akarom azt bámulni, hogy a nyelvek a nyelvekhez érnek, hogy a kezek az intim részeken pihennek és semmi hasonlót. Magánügy, tartsuk már meg privátnak, ha annyira le akarjuk ezt fotózni.

A napokban futótűzként terjedt az a kis videó, amiben Kirsten Dunst úgymond kampányol a szelfizés ellen. Mostanában ez amúgy is populáris téma, úgy veszem észre nem csak nekem tűnt fel, mennyire elfajultak a dolgok ezzel kapcsolatban. 
Bevallom, én sosem voltam az a fajta ember, aki folyton fotózkodik és fotóz. Sokszor tértem úgy haza egy kirándulásról vagy programról, hogy bár elvittem a gépemet, mégsem csináltam egy képet sem. Egyszerűen eszembe sem jutott, mert ha jól érzem magam és igazán felszabadult vagyok, akkor nem az az első gondolatom, hogy fotózzuk le. A fejemben örökre megmarad minden fontos dolog. Persze most a blog miatt próbálom magam rávenni a nagyobb aktivitásra mondjuk Instán, de nagyon nehezen megy, láthatjátok, hogy nem erőltetem meg magam. Sokszor utólag jut eszembe, hogy óh, ezt vagy azt jó lett volna lekapni. Szóval nekem ez a mostani tárulkozzunk ki, dokumentáljunk alaposan, és osszunk meg mindent vadidegenekkel dolog rettentően furcsa és idegen. Nagyon érdekelne ennek az egésznek a pszichológiai háttere. Azt gondolom, hogy az ilyen emberek nagyon nagy része figyelemre vágyik és elismerésre, ne adj isten barátokra. Hiszen ha csinálsz magadról egy előnyös szelfit, felrakod tizenöt hashteggel, persze hogy jönnek rá a lájkok számolatlanul és akaratlanul is az a kép alakul ki benned, hogy népszerű vagy és elismert. Hogy a való életben nem így van? Who cares? 
Elszomorít, hogy manapság az emberek a külsőségekkel akarnak elérni valamit, ahelyett, hogy tanulnának vagy keményen dolgoznának az elismerésért. Minél több követőd van virtuálisan, annál népszerűbbnek érzed magad, az meg már nem számít, hogy a szülinapodon a szüleiden kívül senki nem hív fel. Jól van ez így? Szerintem nem igazán. 

Ti mit gondoltok?
12 megjegyzés

 1. Van public szexes 17 éves lányismerősöm instagramon...ki is követtem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az szép. Mondjuk azt vettem észre hogy jellemzőbb ez a public sex dolog a fiatalabb korosztálynál, bár múltkor belefutottam egy képbe, amint a lovagló pózban dolgozó asszony lett lefotózva állítólag orgazmus közben, szóval vannak meredek dolgok...

   Törlés
 2. Nagyon aktuális a téma, amivel foglalkozol. Engem elkeserít a tudat, hogy az emberek még egymás társaságában is a telefonjukat bújják. Én olyankor úgy vagyok vele, hogy a szeretteimmel szeretnék foglalkozni, velük szeretnék beszélgetni, nevetni, megélni az együttlét örömét és nem azzal szöszölni, hogy éppen milyen pillanatot kapjak el, ami tökéletes életkép lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ismerős az érzés. Hál istennek a barátaim 90%-a abszolút nem ilyen beállítottságú, szóval ez nem szokott megesni sűrűn, de volt már olyan hogy rászóltam valakire, hogy nem kellene két percenként a telefont nyomkodni miközben "beszélgetünk" Viszont szeretem nézni az embereket, és szomorú, hogy mennyien nem törődnek ezekkel a dolgokkal :(

   Törlés
 3. A Profil kép megváltoztatásán akkorát röhögtem: D amúgy Egyetértek a jelenséggel kapcsolatban, mondjunk instára én se rakok ki mindent azonnal, meg amúgyis vannak dolgok amikről baromira nem akarom,hogy más tudja, kivel hova merre meddig vagyok. Engem is zavar ha valaki két perc után a telefonját nyomkodja, rám sem figyelve. Én is nyomkodom a telefonom otthon, de azért mert emailekre válaszolok, nem instán vagy faceen logók egész nap. Pl ezért jó, hogy feltöltős vagyok, ha a szabadban találkozom valakivel nincs netem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Örülök hogy tetszett. Én is nyomkodom a telefonom sokszor azon e-mailezek meg intézem a dolgaimat én is, de amikor barátokkal találkozom vagy csak simán találkozóm van és a másikra kell figyelnem, akkor eszembe sem jut azt nyomogatni. Nekem van mobilnetem, de valamiért nem működik, mondjuk nem is akkora baj :D

   Törlés
 4. Á, ezt én sem értem, öreg vagyok már hozzá. Nem is érdekel a FB különösebben, nem szoktam posztolni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Néha én is úgy érzem, hogy kiöregedtem már rendesen ezekből.

   Törlés
 5. Az én korosztályomban nagyon dívik a dolog, amikről írtál. Instagramra én viszonylag sokat posztolok, általam készített ételekről képet, de csak mert vagy először készítettem, vagy valamiért különlegesnek érzem éppen valamiért. :) Szerencsére nem futottam még bele public sexbe, remélem nem is fogok. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is azt látom, hogy főleg a 15-25 közötti korosztály érintett leginkább ebben. Nincsen baj a kajafotókkal ha mérsékelten képviseltetik magukat, de amikor valaki naponta posztolja a tök átlagos menüt, na azt nem fogom fel ésszel.

   Törlés
 6. Leszögezném. tizennégy éves lányka vagyok. Egyszer elmentünk, nem is olyan régen a barátaimmal a Mc'Donalds-ba enni, és beszélgetni. Egyik barátnőm előveszi a Tabletjét (miért hozza el?!), majd mondja, hogy készítsünk képet. Oké, egy kép nem gáz, jó, ha vannak kézzel fogható emlékeink. Csoportos szelfi. Oké. Az egyik srác megint nyom egyet. Majd még egyet egy másik, és egy másik barátnőm is. Csupán hárman voltunk, akik nem kérték el, és tízen voltunk, körül-belül. Jó. Elmegyünk a plázába sétálgatni, oké. Négyen kitalálják, hogy elmennek megnézni az "új, és jobb, és cukiiiiiiiiiiibb" 1D filmet. Oké. Elmennek, majd amikor vége a filmnek, és keressük őket, szétválunk, hogy a mozi három kijáratánál legyünk. Oké. És akkor vettem elő a telefonomat, hogy megkérdezzem a másik, várakozó barátnőmet, hogy megvannak-e már a többiek. Még nincsenek. Unalmamban felmegyek Facebookra, és akkor látom, hogy az egyik lány, aki megnézte a filmet, kiírta, hogy ez volt élete legrosszabb filmje, és hogy nem volt biztos benne, hogy túléli. Nem is volt kérdés, hogy mi hárman azt firtattuk, hogy egy, akkor miért nézi meg a filmet? Kettő, miért írja ki? Hát ki a fenét érdekli?????
  Egyébként nem tudom, én csak Snapchaten és Facebookon vagyok aktív, Twitteren csak követem a sztárokat, hogy képben legyen. Van ugyan Instám, de nem használom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy te is így látod ezt az egészet. Néha nem értem, hogy miért van az ilyen embereknek ennyire nagy mértékű közléskényszerük vagy miért boldogítja őket, ha több lájk érkezik a képükhöz mint xy-nak. Csak őszintén remélem, hogy a Te korosztályodnál ez csak egy kamaszkori dili és normális értékrendű felnőttek lesznek belőlük egyszer.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.