FRISS BESTSELLEREK A MOZIVÁSZNON


Szeretek olvasni de ugyanúgy szeretek mozizni is. Egy könyvmolynak külön öröm, ha az egyik kedvenc könyvét vászonra viszik, de ennek sajnos sokszor rossz vége lesz, mert a mozis változatok a legritkább esetekben váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Gyakran elnagyolják, elferdítik vagy éppen teljesen átírják a történetet, ami elég nagy csalódást kelthet az emberben. Nem tudom nektek mennyire tűnt fel, de az utóbbi időben sorra filmesítik meg a friss(ebb) sikerkönyveket, így hoztam nektek egy kis ízelítőt a kedvenceimből, hátha kedvet kaptok olvasni majd filmezni. Szigorúan ebben a sorrendben, mert fordítva már nem olyan egyszerű szerintem.


Holtodiglan / Gone Girl

Ez a könyv hónapok óta csücsült az olvasómon, de valahogy nem volt kedvem hozzá, pedig a Molyon 86 százalékkal elég népszerű és olvasott mű. Gillian Flynn agyából pattant ki a csavaros történet, és 2012-ben adták ki eredetileg. Ez is mutatja, hogy mennyire sikeres volt, hogy rá két évre már mozifilm készült belőle. Szerintem zseniális, az utolsó percig rabul ejtő sztori, igazi lélektani thriller, ahol nem tudod eldönteni, hogy kit csapnál szívesebben pofán egy péklapáttal.

Egy meleg nyári reggelen a Missouri állambeli North Carthage-ben Nick és Amy Dunne ötödik házassági évfordulójára készülődik. A romantikus reggeli után a jóképű Nick okos és csodaszép felesége eltűnik. Nickre egyre nagyobb nyomás nehezedik a rendőrség, a média, valamint a lányukért elvakultan rajongó szülők részéről. Nick pedig valamiért folyamatosan hazudik és különösen viselkedik: furcsán ködösít és láthatólag megkeseredett – de valóban gyilkos? Amy naplója és Nick elbeszélése egy szépen induló, ám fokozatosan megromló kapcsolat klausztrofób, nyomasztó világába nyújt betekintést. A kérdés csupán az, ha nem Nick a tettes, akkor hová és miért tűnt el a szépséges feleség? És vajon mit rejt az ezüstpapírba csomagolt doboz a gardrób hátuljában?

Itt elkövettem a hibát, és a mozifilmet nézem meg először. Viszont azt kell hogy mondjam, ez a film egyike a nagyon jól sikerült könyvfeldolgozásoknak. A szereposztás, a képi világ, a zene, a feszültség érzékeltetése mind-mind zseniálisan van megoldva. Ben Affleck nagyon jó választás volt a férj szerepére, a (kicsit) ismeretlenebb  színésznő pedig hátborzongatóan jól játssza a szerepét. Ezt a filmet egy szuszra néztem végig, pedig én a leállítgatós fajta vagyok :) Ha tudjátok, akkor eredeti nyelven nézzétek felirattal, a szinkron elég rossznak hangzik az előzetesből.Szarvak / Hornes


Az egyik legfurcsább könyv amit valaha olvastam, de ez mégsem negatív kritika, csak megállapítás. Joe Hill-t már említettem EBBEN a posztban, ő Stephen King fia és az apja vonásai mellett a fantáziáját is örökölte szerencsére. Egyszerre kapunk szarkazmust, humort, romantikát, misztikumot, vallási kérdéseket, abszurditásokat, krimit és még sorolhatnám. Ez a regény Joe Hill második műve, ami 2010-ben jelent meg, hozzánk pedig idén érkezett a könyvből készült film.

Ignatius Perrish egy részeg éjszaka után arra ébred, hogy irtózatosan fáj a feje… és a tükörbe nézve azt látja, hogy szarvak nőttek a halántékán. Ig először azt hiszi, hallucinál, a gyász és a harag elvette az eszét. Hiszen az utóbbi egy évet a maga privát purgatóriumában töltötte: egy esztendővel ezelőtt erőszakolták és gyilkolták meg brutális módon, felfoghatatlanul a szerelmét, Merrin Williamset. A teljes idegösszeomlás is szinte természetes lenne nála. Csakhogy ezek a szarvak valódiak… Azelőtt Ig a boldogok gondtalan életét élte: gazdag szülők gyermekeként, tévésztár báty öccseként megvolt mindene, pénz, biztonság, megbecsülés. Megvolt mindene, sőt annál több is – Merrin szerelme, akivel együtt osztoztak romantikán, diákkori felelőtlenségeken, egy csakis kettejüknek kijutó, varázsos kalandon. Merrin halálával mindez oda lett. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög… És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert – olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!


Amikor meghallottam, hogy Daniel Radcliffe kapta Ig szerepét, akkor nem volt benne nagy bizodalmam, mert valahogy nem éreztem hitelesnek az ő játékát ehhez a szerephez. Szerencsére tévedtem, mert be kellett látnom, hogy jó munkát végeztek ezzel a mozival is. A filmben nincs annyi vallással kapcsolatos fejtegetés, cserébe viszont pörgős a cselekmény és leköt az utolsó percig. Természetesen a film is furcsa, már csak az alapötlet miatt is, de mindenképpen ajánlom, mert zseniális és kerek történet ez is, méltó lezárással.

Mielőtt elalszom / Before I Go To Sleep

Most olvasom ezt a könyvet. Az eleje elég vontatott, de ha ezen túljutunk, akkor már kezd beindulni a cselekmény. Ez is elég régóta megvan, és bevallhatom, hogy a film trailere hozta meg a kedvemet az elolvasáshoz. Mindenképpen szeretnék végezni vele, mielőtt megnézem a filmet. A Molyon 85 százalékon áll, ez nekem garancia arra, hogy izgalmas és jó könyvvel van dogom. Az eredeti regény 2011-ben jelent meg, S.J. Watson tollból, akire én egészen eddig azt hittem, hogy nő. De nem. Férfi, és kopasz és szemüveges :)

Christine minden reggel idegen ágyban ébred fel, egy idegen férfi mellett. Belenéz a tükörbe, és döbbenete tovább fokozódik: egy középkorú nő arca néz vissza rá. Az ágyból időközben előkászálódó férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, hogy Christine negyvenkét éves, és két évtizeddel ezelőtt egy szörnyű balesetben szerzett fejsérülése miatt képtelen megjegyezni az új emlékeket. Christine mindennap hihetetlen harcot folytat azért, hogy visszaszerezze emlékeit, vagyis rajtuk keresztül önmagát. Kiderül, hogy semmi és senki nem az, mint aminek látszik, így a nyugodt tempójú, visszafogott történet hamar vérbeli thrilleré változik.

A film most megy a mozikban, és amikor megláttam a szereplőgárdát, akkor nem volt kérdés számomra, hogy megnézem-e majd. Nicole Kidman a főszereplő, a férjet Colin "dupla Mr. Darcy" Firth játssza. Remélem ebben a filmben sem kell csalódnom, a fenti kettő beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.
Nektek van kedvenc könyvfeldolgozásotok? Esetleg azok közül valamelyik, amiket én kihagytam?   (Ha maradnék, Csillagainkban a hiba, Az útvesztő, stb...)
12 megjegyzés

 1. Látom, szereted a thrillert :) Azért az a szarvas nekem meredek, de a másik kettő felkeltette az érdeklődésemet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon :) Ez valami furcsa félrekapcsolás nálam. Nem olyan vészes ám a Szarvak, csak túl kell lépni a bizarr szarv tényén :)

   Törlés
 2. ahhh ez most nagyon király, már nézem is az elsőt, a maradék kettőt meg beosztom a következő hetekre! Kösziii, ezeken a hideg estéken jól jön néhány filmötlet, mert magamtól már nem találok jókat :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na ennek örülök, hogy adtam jó ötleteket :) Remélem tetszeni fognak, nekem nagyon bejöttek.

   Törlés
 3. Mind a három film érdekel, remélem módom lesz megnézni őket :)

  VálaszTörlés
 4. :) Jó kis cikk, a Holtodiglan várja a polcon h elovassam, a Mielőtt elalszomra most világítottál rá, h az az Amnezia c. Film, nem állt eddig össze a kép :) Szerintem nem fogsz csalódni Mr. Darcy játékában ;)!
  Az útvesztőt kifejezetten elrontották szerintem, bár ha valaki nem olvasta akkor lehet h bejön, de nem tudom, mert én olvastam és ahhh... olyan dolgokat írtak át amit simán nem kellett volna, mert megoldható vásznon is, ráadásul spoiler van a végén, ami szintén felbosszantott, pedig nem is vagyok nagyon fanatikus útvesztő rajongó, csak felháborít amikor ennyire belenyulnak...
  Amit ajánlok, bár nem thriller, de szuperjó szerintem, az a Ha maradnék. Bár a könyvet most olvasom, nem tudom milyenek egymáshoz képest, de a film engem nagyon magával ragadott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szóval te már láttad az Amnéziát, remélem nekem is tetszik majd :) Bevallom az útvesztőt én nem olvastam, de tervben van majd egyszer, viszont valamelyik nap betöltöttem a filmet, de a kommentek annyira elvették a kedvemet tőle hogy inkább hagytam a fenébe. A könyv legalább biztos jó, nem rontom el egy rossz filmmel a felvezetést :) Köszi a tippet, meg szeretném nézni, de pont pms közepén láttam a trailert, majd keresek valami nyugodt lelkiállapotú pillanatot, amikor nem fogok eret vágni tőle és telesírni 100 zsepit :D

   Törlés
 5. Én előbb olvastam a Holtodiglant, mint láttam filmben, de nagyon ügyesen megoldották, és a szereplők is jól játszottak. A többi filmre is kíváncsi vagyok :)) Köszi az ajánlót! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit :) Szerintem is jó lett a film, le a kalappal a készítők előtt.

   Törlés
 6. Szégyen, de egyiket sem olvastam, viszont listára tettem őket. Szeretem előbb olvasni a könyvet, utána megnézni a filmet. Gyűrűk Ura, Interjú a vámpírral a két kedvenc könyvadaptációm, bár az Éhezők viadala is egész jól sikerült, bár ott előbb láttam a filmeket. Láttam még pár könyvadaptációt, de azok nem különösebben fogtak meg ezek szerint, mert egyse jut eszembe a fent említetteken kívül: )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dehogy szégyen, csak eddig kimaradt :) Én az általad felsoroltak közül egyiket sem olvastam még, valahogy kimaradtak, bár a Gyűrűk urának nekiálltam, de a bevezetőnél besokalltam :D Tervben van újrakezdeni, na meg az Éhezők viadala is az olvasómon van már egy ideje.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.