KARÁCSONYI MENÜ ÚJRAGONDOLVA



Mi magyarok szeretünk enni, a karácsony is nagyjából csak az ételek körül forog. Aki próbált már kievickéli egy nonstop három napos kajakómából, az tudja miről beszélek. Amióta az eszemet tudom, a menü nálunk ugyanaz minden karácsonykor, apró változásokkal vagy cserékkel. Kicsit unalmas már nekem, mert bár imádom a húslevest, a töltött káposztát meg a vegyes köretet, de idén új ízekre vágyom és egy kis változatosságra. Elsősorban a mennyiségen fogunk spórolni, mert nem szeretek napokig ugyanazon a kaján élni, márpedig anyu és a mamám képtelenek kis mennyiséget produkálni kajából. Szóval idén én leszek a séf, és ezzel a pozícióval a menütervezést is megnyertem, így kénytelenek azt enni, amit kitaláltam. Hogy mi lesz az idén a mi asztalunkon?

Leves

receptek-liza.blogspot.hu
Eddig mindig különféle húslevesek voltak, jó sok zöldséggel, házi májgombóccal és csattogós tésztával(cérnametélt). Húslevest így is majdnem heti szinten eszünk télen, úgyhogy szívbaj nélkül töröltem a listáról. A másik kézenfekvő opció a halászlé lenne, de a mi családunk egyáltalán nem halas. Én imádom a halászlevet, de rajtam kívül senki, úgyhogy értelemszerűen ez is kimarad. Hogy mi lesz helyette?
Fokhagymakrémleves cipóban
A krémlevesek isteniek, szívet és lelket melengetőek, cipóban tálalva pedig étvágygerjesztő és stílusos fogás. Jó sok sajttal fogom megküldeni a tetejét, és a fokhagymát sem fogom kisajnálni. A cipósütést viszont passzoltam, arra már nem lenne energiám, így a héten már leadtuk a rendelést a szomszédos pékségben. Darabja 180 forint lesz, bőven megéri. 


Főétel

Hús nem hiányozhat az asztalról, volt már példa szinte mindenre. Idén az egyszerű és gyors menüre szavaztunk, így egy nagyobb darab karaj és egy nagyobb tarja lesz egyben megtöltve. A nagymamám isteni tölteléket készít, úgyhogy ez az ő reszortja lesz. A karaj miattam lesz, mert a tarját képtelen vagyok megenni, a többiek pedig azt szeretik inkább.
nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu
Sütünk libamájat is, az egész család imádja, Chili meg végképp, bár ő inkább nyersen preferálja.
A harmadik főétel pedig rántott hal lesz. Múltkor találtunk egy eddig ismeretlen márkájú halat, ami az egész bagázsnak ízlett, nem volt tőle büdös a lakásban és egy darab szálka sem volt benne, úgyhogy elnyerte a tetszésünket. Nem pangasius, azt képtelen vagyok megenni. Kirántjuk, és ami nem fogy el frissen, azt letesszük ecetbe, így két legyet ütünk egy csapásra.

Most sokan hülyén néztek a monitorra, hogy mit csinálnak ezek?! Az ecetes hal említésére a nem győriek általában úgy néznek rám, mintha ufó lennék, érdekes módon ez csak itt a megyében ismert étel, pedig nagyon finom, érdemes egy próbát tenni vele. Gyakorlatilag bármit, amit ki lehet rántani letehetünk ecetbe, a (nem csontos) hústól kezdve a halon át egészen a zöldségekig. Kicsit furán hangozhat, hogy a prézli ázik az ecetes lében, de higgyetek nekem, isteni finom. Szálkás halat is nyugodtan letehetünk, pár nap alatt "kiöli" az ecet a szálkákat. Minél tovább áll, annál finomabb. Recept ITT, mi is hasonlóan csináljuk, eltérés csak a fűszerezésben van kicsit.


Köretek

A rizibizi és a krumpli egyeduralmát szeretném megtörni, igaz hogy annyira nem rugaszkodom el tőlük, csak új köntösbe bújtatom a krumplit. 
cuistot.eu
Ha étteremben eszem, akkor vagy krokettet kérek, vagy hercegnőburgonyát. Amikor kitaláltam a menüt, órákig gondolkodtam, hogy hívják az utóbbit, végül csak beugrott. Annyira bájos neve van, nem mellékesen nagyon szép és finom is. Egyszerű a recept, szóval összeütöm otthon, nem veszek mirelit változatot.

Amiből nem engedek, az az én all time favorit kajám, az étel, ami miatt várom a karácsonyt: a dinsztelt káposzta. Ezt viszont anyukám csinálja világbajnok módon, úgyhogy már izzítja a szuperreszelőjét. Sosem tudom megunni és hidegen még finomabb, mint frissen. Mi a lilakáposztás verziót szeretjük, édeskésen, ecetesen.

A halhoz pedig mi mást tálalhatnánk, mint majonézes krumplisalátát. Imádjuk, és embertelen mennyiségeket képesek vagyunk becsókolni belőle.

Desszertek és sütik

Ebben a pontban fogtuk vissza magunkat leginkább. Mivel nem szeretnénk hetekig sütit enni, és fogyni is kellene, ezért eléggé limitáltuk a mennyiséget.
http://moonangelstories.blogspot.hu/
A nagymamám imádja a zserbót, neki sütünk egy kisebb tepsivel, ez csak az övé lesz, mert mi nem vagyunk oda érte, ráadásul tavaly egy rossz receptjelölés miatt dupla gáztepsivel sütöttünk, úgyhogy a fülünkön jött ki már a végén.
Lesz viszont bejgli, diós és mákos egyaránt, mert az utóbbi pár évben ebből mindig bolti volt véve és hát az nagyon nem az igazi, bárki bármit mond. Szóval idén sütünk végre. Alig várom, nagyon rég ettem igazi, finom bejglit.
Szenteste a fő desszert egy újdonság lesz, ezt Moon Angel posztolta és ha jól értelmeztem ő is találta ki. Amint elolvastam a receptet, tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom, ráadásul nem annyira nehéz süti, pont elég lesz a bőséges vacsi után. És sütni sem kell, bónuszpont.
Lesz még mézeskalács, de az is valami gyors receptből, állítólag így nem fog megkeményedni és azonnal ehető. Kíváncsi leszek.
Végül mindenképp szeretném megsütni Stahl Judit csokitallárjait, egyrészt mert imádom, másrészt meg ezt minden karácsonykor megsütöm amióta csak megvan a könyve. Idén duhaj leszek és háromféle csokit török bele.






Szóval ez a terv, reményeim szerint minden pontot pipálhatok szépen lassan. 
Ti mit esztek karácsonykor? Fogtok újdonságot kipróbálni, vagy marad a hagyományos menü?




7 megjegyzés

  1. Te aztán komolyan veszed a sütés-főzést. Én utálok főzni. Sütni is.
    Leves valószínű húsleves lesz, másodiknak hal meg pulyka, mivel vettünk pár napja egy kontaktgrillt, kipróbálom, mi mindent lehet vele csinálni.
    Süti max. mézecskalács lesz, kb. egyszer sütöttem muffint meg kétszer mézeskalácsot.
    Ha elmegyünk ebéd után 25-én és 26-án anyóshoz meg sógornőhöz, ott úgyis van süti. Hozzánk senki sem jön, mert kicsi a lakás. Szóval nálunk így 3 napos a karácsony. Úgy gondolom, mivel utálok főzni, miért robotoljam végig a karácsonyt, végig házimunkázni nekem az nem ünnep.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem :) Alapvetően szeretek főzni, ilyenkor pedig társul hozzá valamiféle különleges hangulat is :)
      Ez a kontakt grill jó dolog, sokan dicsérik akinek van. Ti inkább mentek ezek szerint karácsonykor vendégségbe, nálunk ez nem jellemző, azért van ennyi kaja :)

      Törlés
  2. Nekem még így is soknak tűnik :D de ez nyilván azért van, mert háromfelé szakadok karácsonykor, itthon anyummal kettesben ünneplünk, ezért jóval kevesebb kaja és süti kell. Egyébként most már ott tartok, hogy inkább főznék sokat, és én vendégelném meg a többieket, csak ne kelljen össze-vissza szaladgálnom az ünnepi pihenés helyett. Majd egyszer :)
    Szerintem a menü a szokásos lesz, itthon és apuméknál is, rántott hús/sajt/hal, majonézes salival és valamilyen krumplis körettel. Imádom és még nem unom :D de lehet, hogy idén megspékelem a dolgot a hercegnőburgonyával, még soha nem ettem, de nagyon guszta, biztos isteni :) na meg valahol biztosan lesz húsleves, de azt ki fogom hagyni, meg az elmaradhatatlan töltött káposzta, az meg nem szeretem.
    Valamelyik hétvégén megcsináljuk a mézeskalácsot, tavaly találtunk egy tuti receptet, de természetesen már gőzünk sincs, hol van, és hogyan csináltuk, ezért megint izgalmas lesz, hogy vajon megpuhul, vagy ölni lehet vele :D csinálunk még egy bevált sütit, kávés-mogyorós szív, isteni, és ezt is el lehet készíteni előre. Pár héttel karácsony előtt lesz a likőrfőzés is, közvetlenül az ünnep előtt meg valami krémes süti, ezt még nem találtuk ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem sok ez, tudnád ezelőtt mennyi kaja volt... Egy hétig ettük még karácsony után :S Próbáld ki a hercegnőburgonyát bátran, nagyon finom én imádom.
      Ne is mondd, nálunk a receptek folyton elkallódnak, most találtunk meg egy kuglófreceptet, amit már két éve keresek. Majd húsvétra megsütöm, ha el nem veszik addig megint :D

      Törlés
  3. Én minden évben mást főzök, és sosem a hagyományos magyar karácsonyi kajákat :) Jó, a rokonoknál igen, mert ők ragaszkodnak a szokásokhoz, de itthon mindig eltérek a megszokottól. Ami biztos, hogy lesz az a mézeskalács, mert anélkül nincs karácsony, és likőröket is szeretnék csinálni. De hogy a leves és a főétel mi lesz, na arról még lövésem sincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú a likőrök még eszembe sem jutottak, pedig nálunk is mindig szokott lenni, olyan fincsik :D

      Törlés
    2. Ez tök jó szerintem, hogy ennyire kísérletező vagy :) Érdekes, mi nem nagyon szoktunk likőröket csinálni, de anyu volt anyósa pl. minden évben literszámra gyártotta a csokilikőrt karácsonyra. Isteni volt és nagyon ütős :D

      Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.