ÁSD EL MAGAD, HA NEM VAGY TÖKÉLETES!

Mától látható a halandók számára az idei Victoria's Secret bemutató videója, mivel szokás szerint eddig csak képeket kaptunk a múlt heti show-ról. Nem terveztem külön bejegyzést erről, hiszen akit érdekel, az nyilván meg tudja keresni, akit pedig nem érdekel, az nem nálam fog megtérni.
Az említett márka mindig is nagy vitákat generált, hiszen a VS angyalok már-már éteri tökéletességet sugallnak és ez sok "fogadd el önmagad" mozgalomnak nem tetszik.

Véleményem szerint egy normális, egészséges és felnőtt gondolkodású ember el tudja különíteni az divatipar keltette illúziót és a való életet egymástól. Vagyis ezt gondoltam négy nappal ezelőttig. 
Akkor jelent meg ugyanis egy írás az egyik női magazin online felületén "Jézus! Teljesen szétcsúszott a fehérneműs bombázó" címmel.
Behati Prinsloo volt porondon, akit éppen a reptéren fotóztak le és finoman szólva sem hasonlított a VS kifutóján végigvonuló önmagára. Azt hinnénk, hogy ezen senki nem ütközik meg, de nem, egy közel 120.000-es követőtáborral rendelkező lap "újságírója" megírja ezt Blikket megszégyenítő címmel és a végén felteszi a kérdést, hogy vajon mi történhetett?
Íme a kép ami felett nem tud a szerző napirendre térni:Na vajon mi történt? Lemosta a sminket, megmosta a haját és nincsenek beállított fények meg Photoshop meg mindenféle "szépítő technika". Én egy teljesen átlagos, kedves arcú, bár ijesztően sovány lányt látok a képeken, aki ugyanúgy néz ki mint te vagy én vagy bárki más, amikor melegítőt húzunk és átlagemberként lemegyünk a boltba egy kiló kenyérért. Ássuk el magunkat? Behati pedig szégyellje magát, mert nem hozza a színvonalat amit egy szupermodelltől elvárna a társadalom?

Nagyon fel tud dühíteni amikor ilyeneket látok, hisz tudjátok jól, hogy a blog arról szól, hogy mindenki hozza ki magából a legtöbbet, találja meg a személyiségéhez illő stílust és legyen boldog a bőrében. Viszont ez nem azt jelenti, hogy elérhetetlen ideálokat és eszményképeket állítunk magunk elé, amiket látva elmegy a kedvünk az élettől is, mert tudjuk, hogy mi sosem lehetünk ilyen tökéletesek mint amilyennek ők tűnnek a kifutón és a magazinokban.

Ahelyett, hogy megütközünk azon, hogy egy modell úgy néz ki mint egy átlagos lány egy átlagos napon, pont az ellenkezőjét kellene hirdetni. Azt, hogy egy jó ruhaválasztással, sminkkel és hajviselettel bárki lehet gyönyörű. És nem, nem baj az sem, ha néha zsíros hajjal, mackóban, chipset zabálva fetrengünk a kanapén, vagy melegítőben és kócosan lépünk ki az utcára, mert ez a normális. Senki nem lehet nonstop tökéletes, skatulyából kihúzott külsejű, hiszen ez egyrészt unalmas, másrészt pedig nem is természetes.

A modellek sem tökéletesek a 365 nap 24 órájában, még ha a média próbálja az ellenkezőjét is sugallni. Összegyűjtöttem a leghíresebb Victoria's Secret angyalok képeit, prezentálva azt, hogy a hétköznapokban ők is ugyanolyan emberek mint bárki más a bolygón. Az a munkájuk, hogy amikor kell, akkor tökéletesnek látszanak; de nézzétek csak, amikor éppen nem fotósnak pózolnak, divatbemutatnak vagy éppen interjút adnak, akkor ugyanolyanok mint mi, maximum kicsit magasabbak és vékonyabbak. De ha szembejönnének az utcán, valószínűleg elmennénk mellettük.


Adriana Lima  így vásárol amikor éppen nem pózol


Alessandra Ambrosio két gyereket navigál


A csodálatos Candice Swanepoel így rója a várost civilbenMegmondanád a holland Doutzen Kroes-t így látva, hogy ő egy szupermodell?


Izabell Goulart a legtöbbször kifogástalanul jelenik meg az utcán, de neki is vannak laza napjaiJoan Smalls az idei NY Fashion Week egyik napján így jelent meg.A végtelenül hosszú lábú Karlie Kloss hétköznap ugyanolyan, mint bárki más


Lily Aldridge sem akar mindig tökéletesen kinézni. Itt egy teljesen átlagos kismama képét láthatjuk.Végül még egy kép Behati Prinsloo-ról, aki pont olyan, mint egy átlagos, laza 25 éves lány. 


Szeretném hinni, hogy a magazinok azon dolgoznak, hogy minél kevesebb kishitű, a külseje miatt gátlásos vagy önelfogadásra képtelen  lány és nő legyen  a világban, de sajnos azt kell tapasztalnom, hogy még mindig nem jutottunk el idáig. Ráadásul ezeknek a lapoknak a célcsoportja pont az a korosztály, akiket még nagyon könnyű megingatni mind a világnézet, mind pedig az önbizalom kérdésében. Azt kellene sulykolni beléjük, hogy nem attól lesznek egyéniségek, ha reggelente 3 órába telik elkészülni és nem az fogja predesztinálni a sorsukat, hogy mennyire dekoratívak a nap 24 órájában.
Nőből vagyok én is, nyilván szeretek szépítkezni, öltözködni meg főképp, de nem dől össze a világ, ha néhanapján elmaradnak ezek a dolgok és például smink nélkül lépek utcára. Mert nem attól leszek teljes, hogy tökéletesen nézek ki, hanem attól, aki vagyok. Attól, hogy elfogadtam magam, boldog vagyok a bőrömben és elégedett vagyok azzal, amim van. Ezt kellene közvetíteni az olvasók felé is.
Mindenesetre ha a magazin főszerkesztője véletlenül olvasná a posztomat, ajánlom magamat figyelmébe, garantáltan okosabb és érdekesebb cikkekkel tudok szolgálni bármikor.


Ti mit szóltok ehhez az egészhez? Láttátok a cikket?
26 megjegyzés

 1. Szerintem ezek a lányok pontosan azért lettek ilyen híres modellek, mert smink nélkül, önmagukat mutatva is gyönyörűek.
  Én is szeretek csinosan felöltözni, nagyon nőies lenni, de ugyanakkor a férjem szemében melegítőben és kócosan is szép vagyok. Egy ideig én is a tökéletesre törekedtem, de ma már belátom, hogy senki sem tökéletes, tehát elfogadom magam (többé kevésbé) olyannak, amilyen vagyok, az egyedi ízlésemmel, ami másoknak már már furcsa.
  Teljesen egyetértek az írásoddal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem is nagyon szépek natúr "állapotban" is. Ez a normális és természetes hozzáállás, amiről te is írsz, és ezért mérgesített fel a cikk.

   Törlés
 2. Hát, csakazértis rákerestem az idézet alapján a cikkre, és nem csoda, hogy kibukott belőled a bejegyzés. Az ember lánya egy ennyire fárasztó, kimerítő, elvárásokkal teli show után úgy száll le a repülőről (ami nyilván a világ legkényelmesebb és legszépítőbb utazási módja) mint aki kifutón mászkál, mert ha nem, akkor biztos valami borzasztó igénytelenség van háttérben, és nem az, hogy fáradt és elege van az elvárásokból, a megfelelésből, a méricskélésből és örül, hogy nem kell törődnie azzal, hogy hogy néz ki... az ilyen "újságíró" meg bújjon el oda, ahonnan az ennyire gonosz megjegyzései jöttek és elvárom tőle, hogy legyen mindig 100%. Nah most én is jól felbosszantottam magam :) Inkább megyek iszom egy kávét. :)
  Jah, és tetszik az írás, nagyon egyetértek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem akartam kiírni a lap nevét, de könnyen megtalálható ezek szerint :) Reméltem, hogy nemcsak én gondolom így, örülök, hogy egyetértesz. És igen, arra még nem is tértem ki, hogy több órás utazás után, fáradtan, éhesen, kimerülten tényleg az lehetett az utolsó gondja, hogy éppen hogy néz ki.
   Iszonyúan lecsökkent a magazinok online kiadásainak a színvonala, és most itt nemcsak a cikkben szereplőre gondolok, de az összes többi hasonló glossyra.

   Törlés
 3. A bejegyzéssel teljesen egyet értek, habár szándékosan nem néztem utána a cikknek. Szándékosan, mert előre látom, hogy egész napra felidegesítene, és elvenné a kedvem a világtól. A fogyóban lévő kedvem. Hiába próbál az ember pozitív lenni, és szeretni a környezetét, ha egyszerűen mindig ilyesmivel kell szembetalálkoznunk.

  Ráadásul ezek a lányok sem tökéletesek a kifutón sem. Mert hiába gyönyörű az arcuk smink nélkül is, ha egyszerűen nem úgy néznek ki, mint egy húsvér ember, inkább egy stilizált őskori emberábrázolás egy barlang falán. Mindenkiben van valami, ami nem szép rajta... én nem azt vallom, hogy mindenki hibátlan és gyönyörű, ahogy van. Inkább azt, hogy minden embernek van hibája, de nekünk nem ezt kell keresnünk benne. Ha tökéletesnek kéne lennünk, akkor tökéletesnek születtünk volna. Mindenkiben megvannak a hibák, de a mi dolgunk, hogy felfedezzük benne a szépet. Na most ezek a magazinok, és az emberek többsége is, pont az ellekezőjét teszik. Pedig a szépség tényleg annyira relatív. Megmondom őszintén, az utcán végig sétálva is szebb lányokat látok, mint a kifutókon, pedig ott aztán kitesznek magukért a sminkesek a stylistek és a fordászok.. Talán pont ezért nem tetszenek azok a lányok, és a kemény koplalás okozta brutális súlyvesztésük miatt. Szerencsére nem mindenki gondolkodik úgy, mint ezek a fejre ejtett divatújságírók, akik valójában semmit sem tudnak a szépségről, csak azt tudják, amit mástól hallottak róla.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Megértelek, amikor elolvastam, nekem is eléggé felment a vérnyomásom, pedig nem vagyok hirtelen haragú. Teljesen egyetértek veled, senki nem lehet tökéletes, bárkin lehet hibát találni, ha az ember arra megy ki, hogy csak ezekre koncentrál. Pontosan ez a baj manapság, hogy divat lett szapulni egymást, mert ennek nagy az orra, annak nincs dereka, amannak meg görbén áll a kis lábujja. És ezen csak ront ez az égész iparág a médiával karöltve, hiszen látszólag tökéletes emberekkel adnak el mindent, az ember meg nem érti, hogy ő miért nem olyan vékony, dús hajú, kisimult, satöbbi, mint a modellek a képen. A másik pedig az, amit írsz, hogy mennyire vékonyak. Én aláírom, hogy ez mutat jól a képeken, de élőben a legtöbb modellkedő lány ijesztően sovány, még a VS modellek többsége is.

   Törlés
 4. Nagyon jó írás lett, örülök, hogy olvashattam :)
  Sajnos tényleg gondot okoz sokaknak, hogy elfogadják, hogy az ember nem mindig tökéletes. Néha kicsit el is szomorodom, amikor azt hallom/olvasom, hogy valaki a kisboltba is csak komplett sminkben tud lemenni, mert aggódik amiatt, hogy mit gondolnak róla (holott a sarki boltban aztán tényleg nem érdekel senkit az ilyesmi - legalábbis az én tapasztalatom szerint :D). Másik kiragadott kisboltos példa, kicsit ide is kapcsolódik meg nem is: múltkor valaki mesélte, hogy ismer olyan lányt, aki cikinek érzi ha WC papírt vásárol, ne adj isten kilátszik a bevásárló zacskóból, mert hogy milyen már azzal végig menni az utcán vagy odaállítani a kasszához. Először nevettem ezen a sztorin, de így utólag valahogy ez is inkább szomorú, hogy komolyan ennyire fontos állandóan a tökéletesség látszatát fenntartani, hogy egy átlag mindennapos használati cikkel ciki mutatkozni a boltos előtt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :) Szerintem minden lánynak van olyan időszaka, amikor nem lép ki az ajtón csak ha minden klappol, a legtöbbünknek ez jobb esetben lecseng a kamaszkorral együtt. Akkor van baj, ha ezek a dolgok berögzülnek és bűntudatot keltenek az illetőben, ha nem tökéletes a külseje. A wc papír azért erős, nem hittem volna, hogy ilyen létezik. És mégis :(

   Törlés
 5. Szia!
  Alapvetően nem olvasom a blogod, sem semmilyen más divatról/sminkről szóló oldalt (ennek az az oka, hogy lány létemre nem túlzottan izgat a divat, és nem is sminkelek, hiszen úgy gondolom, még csak 16 - lassan 17 - éves vagyok, ráérek még azzal), de ez a bejegyzés érdekesnek tűnt, szóval megnyitottam.
  Azért sem szeretem alapból az ilyen oldalakat, mert a legtöbb (amivel találkoztam) baromi felszínes, csak a sminkről meg ruhákról szól, de örülök, hogy itt ilyen értelmes cikkek is napvilágot látnak. :)
  Teljesen igazad van, már a poszt/cikk/akármi leírásakor is kiborultam, egyszerűen nem bírom elhinni, hogy vannak ilyen emberek... Nagyon nem szeretem, ahogy a divatmagazinosok meg a divatipar állnak ehhez a dologhoz: Ha nem vagy szép: bújj el! Vedd meg a termékeinket, legyél elviselhető, erre van szükséged, CSAK EZZEL LEHETSZ SZÉP. Ha szép vagy: legyél mindig az, 0-24-ben, mutass példát a többi, átlagos embernek, hogy kellene kinézniük...! Szerintem ez a hozzáállás egyszerűen undorító. Márpedig akarva-akaratlanul is azt sugallják, hogy ez a véleményük (lásd a cikk írója...). Egyszerűen hánynom kell az ilyenektől. Nem szégyenlik magukat?! Nem is tudják, mennyit ártanak...
  Túlsúlyos vagyok. Nem akarok lefogyni, engem tényleg nem zavar, de egyszerűen olyan szemét ez a világ, hogy valami borzasztó. Elit gimibe járok, tehát az oda járó emberek IQ-ja elvileg nem a nulla közelében jár, és mégis beszólnak miatta. Közben meg mondják, hogy nem a külső számít, biztos lesz barátod, stb, aztán máskor meg mesélik, hogy "jaj, dobtam a barátomat, mert nem volt olyan helyes. Ő volt az álompasi, de hát nem volt annyira helyes...". Azt mondják, nem a külső számít - és mégis. Pontosan ezt látom a TV-ben is. "Fogadd el önmagad!", aztán a mosóporreklám után meg: "NÉZZ KI ÚGY, MINT EGY SZUPERMODELL!!!". A divatmagazinokban is: a "légy önmagad, ne foglalkozz a társadalom elvárásaival", míg a következő oldalon már az van, hogy "Hogyan nézhetsz ki tökéletesen?". Ráadásul, ma már bárhová fordul az ember, a nagybetűs tökéletességgel találja szemben magát: reklámplakátokon, filmekben, sőt, már a könyvekben is. Szerintem ez roppant idegesítő, azon kívül pedig, mint mondtam, ezzel ártanak az embernek. Sokkal több az önbizalom-hiányos lány, mint a régi időkben, pont miattuk, mert a mostani kamaszok azt hiszik, az a normális, ha modellnek néznek ki és erre is törekednek, a körülöttük lévőktől is ezt várják el... Köszönöm, hogy ez egy ilyen értelmes, okos oldal, köszönöm, hogy üzemelteted. Ezen bejegyzés alapján is simán kijelenthetem: fény vagy az éjszakában. :) [és sosem hittem volna, hogy ilyen mondok, de máskor is vissza fogok nézni. :D ]

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Kinga!
   Nagyon köszönöm hogy ezt írod, dupla öröm amikor olyan olvasó kommentel, aki nem olvas ilyen blogokat :) Igyekszem kicsit más lenni, mint a többi oldal, persze ez nem jelenti azt, hogy nem írok butus lányos dolgokról, mert de, viszont ez hozzá tartozik egy ilyen bloghoz és ez is én vagyok. De vallom, hogy attól, hogy egy nőt érdekel a kenceficézés meg az öltözködés, az még nem zárja ki, hogy legyenek értelmes gondolatai és véleménye is :)
   Nagyon megértelek, én az egész iskolai pályafutásomat kövérként éltem meg és nem volt egyszerű. De nem panaszkodom, mert az általános után már semmi gondom nem volt ebből, rettentő toleráns és kedves osztályom volt, soha egy szóval nem bántottak meg. Veled ellentétben viszont engem nagyon de nagyon zavart, és emiatt voltam gátlásos és önbizalom hiányos.
   Csodállak és őszinte elismerésem, hogy ki mered jelenteni hogy neked ez jó és nem akarsz lefogyni. Remélem tényleg komolyan így gondolod, mert ez nagyon ritka. Ez esetben viszont tényleg tojd le magasról, hogy mit gondolnak és mit mondanak, az a lényeg, hogy te jól érzed magad úgy, ahogy vagy.
   Sajnos az utóbbi évek (évtizedek) meghozták ezt a trendek, hogy csak akkor vagy valaki, ha tökéletesen megfelelsz a társadalom elvárásainak. Szerintem ez butaság. Magunknak kell megfelelni egyes egyedül és nem a szüleinknek, a szomszédnak vagy az osztálytársaknak.
   A magazinok meg lassan olyanok, mintha egy személyiségzavaros ember fejében kutatnál. Egyik oldalon a fogadd el önmagad szöveg, a következőn meg az így fogyj 10 kilót karácsonyig cikk. Szóval erre nem lehet adni :)
   Remélem, hogy még sok ilyen gondolkodású korodbeli van, akiket nem szédítenek meg a csillogó külsőségek és a marketing.
   Gyere vissza még sokszor, és köszönöm a kommented, nagyon feldobtad a napom.

   Törlés
 6. Ezek a modellek azért öltöznek a hétköznapok során átlagosan, mert mindenki felismerné őket, ha folyton csiniben lennének. Nem tudna elmenni boltba bevásárolni, mert megrohamoznák a rajongók és a pasikat se tudnák levakarni. Ha a kifutón 12-14cm-es sarok van a cipőjén, civilben megelégszik a lapossal is, mert még szeretne járni 40 évesen is bütykök nélkül. Nem akar mind testőrrel élni nappal! Nem átlagos nők ettől még. Ha felvesznek egy passzosabb ruhát, vagy fehérneműt, már kiemelkedőek, ez nem mondható el az L-es méretet hordó szomszédodról, akkor se ha fodrász és sminkes is kezelésbe veszi. Fotogén nem lesz tőle és a teste se kidolgozott. Ezek a modellek a képeken vékonyak, de van rajtuk izom is (és fotigének). Doutzen Kroes hasizma pl. nem a koplalástól lett, akkor se ha ezt akarjátok hinni. Nem minden nő koplal azért, hogy vékony legyen. Edzeni bárki edzhet, ők a kinézetükből élnek, mert megtehetik (pár azért egyetemre is jár mellette és nem csak 35 felé, amikor már kiöregszik lassan a modellkedésből).
  Az első képen a modell civil képével csak az a baj, hogy még átlagosnak is rossz az öltözéke, nem áll jól neki konkrétan (márkákat hord, de ettől még rossz). Ebből ha valaki cikket ír még nem leszek depis tőle, nem értem ti miért lesztek. Úgy öltözik ahogy akar és azt írnak róla amit akarnak, ő nem lesz tőle depis, mert tisztában van vele, hogy ő egy keresett/elismert modell. Ha a jövő héten azt írná valaki, hogy csak az a trendi akinek hosszú vörös haja van és barna szeme még nem lennék depis tőle, mert nem abból áll az életem, hogy az érdekeljen más mit gondol rólam, és nem az határoz meg, hogy mi számít trendinek.
  Nem a magazinoknál kezdődik a fiatalok rossz életképe. Ott kezdődik a szülőknél miután megszülettél. Már kisbabakorodban rózsaszín hercegnőnek öltöztetnek, csatokat raktak a hajadba akkor is mikor még csak pár szál hajad volt és utáltad, csak, hogy cuki legyél az albumban a képeken és a szüleid azzal vannak elfoglalva, hogy aranyosabb legyél, mint a szomszéd kislány... és így nőssssssz fel, hogy fontos legyen neked a kinézeted, mert már az oviban is volt legszebb kislány szép hajjal, amilyet te is akartál. A legszebb kislánnyal akart játszani a legtöbb kisfiú és kislány, ezért akartál te is szebb lenni. Iskolában nem akartad, hogy a többi lány lenézzen, próbálsz trendi lenni, a ruhád és a sminked is... . Felnősssssz és belépsz a munkaerőpiacra, pontosabban belépnél... és rádöbbensz, hogy igen az kapja a jobb állást aki (a tudása mellett, vagy anélkül) jól is néz ki, nem hiába kérnek fényképes önéletrajzot tőled.
  Nem igen hallom a szülőktől sehol hogy "édes lányom mindegy hogy nézel ki, az számít ami a fejedben van". Ellenben már babakorodban húde trendin leszel felöltöztetve, mert az a legfontosabb az anyukádnak.
  Éltem olyan országban ahol jóval magasabb az életszínvonal, mint itthon. A lakosok mégis kevesebb pénzt költenek a ruházkodásra és a sminkre, mint itthon. Nem ebből áll az életük. Ha valakit láttam az utcán aki kifejezetten jól volt felöltözve, az külföldi volt. Itt mindenki jóval többnek akar látszani ami... (tisztelet a kivételnek) és nem a magazinok miatt! Egy egészséges önbizalommal és önképpel rendelkező lány nem a topmodellekhez méri magát! Szerintem... !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm a hosszú véleményedet. Viszont azt el szeretném mondani, hogy itt most nem a modellek életvitelét és életmódját taglaltam (hiszen én is tudom, hogy a testükből élnek, így természetes hogy többet törődnek a külsőségekkel mint a szomszédom az L-es ruhákban vagy mint én) , hanem az volt a lényeg, hogy amint megjelenik egy olyan kép az egyikükről, mint a fenti, akkor jönnek a klaviatúra mögül a rosszindulatú egyének és a saját frusztrációjukat egy több százezres olvasottságú lap mögé bújva élik ki. És nem lettem depressziós a cikktől, isten őrizz, de képzeld el, hogy ez a szemlélet milyen romboló lehet olyanok számára, akik még nem tudnak különbséget tenni hülyeség és okosság között. Márpedig sajnos sok ilyen van és erre a magazinok is jócskán rátesznek az ilyenekkel.Az utolsó mondatodon van a hangsúly,és nagyon egyetértek. Viszont hogy maradjon valakinek egészséges az önképe, ha folyamatosan a tökéletesség iránti elvárás ömlik a nyakába mindenhonnan?

   Törlés
 7. Szerintem az ehhez hasonló cikkeknek (és a címeiknek) semmi közük nincs az irgységhez, rosszindulathoz, frusztrációhoz. Sokkal több közük van egy másik dologhoz, amiről manapság minden szól: a pénzhez. A profithoz. Én úgy gondolom, csakis azért adnak ilyen címeket és kalapálnak össze ilyen "cikkeket", hogy nagy legyen az oldal látogatottsága. Mert az esetlegesen kövér, sikertelen, elhízott átlagemberek (mindenhol a világon!) naná, hogy rákattintanak egy olyan címre, hogy "George Clooney hajléktalan lett / elhízott / megkopaszodott" (és majd kiderül: egy szerep kedvéért), mert azt szeretik / szeretnék látni, hogy lám, lám, az agyonsztárolt, gazdag, híres embereknek is rossz. Ők is "szétcsúsznak", hiába topmodellek és Hollywood csillagai... És persze, mindenki tudhatja, hogy az ő életük sem fenékig tejfel, de az ember irigy és kárörvendő, és szeretné ezt _látni_ is. És aztán ha mégsem ezt látja-olvassa a "nagy durranást" ígérő című cikkben, nem baj, a kattintás már megvolt, lehet prezentálni a főnökök és tulajdonosok felé a szép nagy számokat a látogatottságról, és jó drágán eladni a reklámhelyeket. Ez erről szól.

  Az egy másik kérdés, hogy ettől ez még befolyásolhatja a kialakuló személyiségeket, a labilis, önbizalomhiányos embereket, de ott van pl. az én anyám, akinek a fiatalkorában még szó nem volt agyonfotosoppolt "példaképekről", meg VS Angyalokról, hiszen még tévé se nagyon volt - és mégse hitt magában soha. Mert úgy nevelték, a földbe dögölték, nem hittek benne.

  Nagy és népszerű hiba ez a takarózás: a nevelés hiányát vagy hiányosságait rákenjük a médiára. Azért agresszív a gyerek, mert sok erőszakos filmet néz. Azért antiszociális, mert órákig ül a szobájában és számítógépes játékokkal játszik. Azért nincs önbizalma, mert látja a Cosmóban a bombázó modelleket. Nem inkább azért, mert a szülei elhanyagolják, nem beszélgetnek vele, nem dicsérik, egyszerűen: nem _nevelik_? Szóval ez szerintem messzire vezet, és tény, hogy a médiának nagy szerepe van, de ha valaki amiatt tartja magát kevesebbre, mert nem úgy néz ki, mint egy Vogue-modell, akkor ott mélyebben kell keresni az okokat és miérteket.

  Ezért szerintem kár ennyire felhúzni magát bárkinek is ezeken a cikkeken, ez a bulvárújságírás, ami hiába a szakma szégyene és legalja, attól még létezik és láthatóan igény van rá. De értelmesebb emberként ennek megfelelően kell kezelni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A régi szép időkben jól megkülönböztethettük egymástól a bulvárt, a női újságírást és a többit is. Mostanában viszont az első kettő menthetetlenül összefolyt, azt látom.
   Sajnos tudom, hogy az ilyen cikkek arra mennek, hogy minél nagyobb látogatottsága legyen a portálnak, hiszen a magazinok már rég nem a nyomtatott verzióból élnek és ezért mindent megtesznek.
   A nevelés rettentő fontos pont, természetesen. Ezt nem is vontam soha kétségbe, és soha senkinek nem szabadna másokhoz mérnie önmagát, pláne nem modellekhez, akiknek az a munkájuk, hogy tökéletesnek tűnjenek. Összetett dolog ez, órákig lehetne boncolgatni pszichológiai, marketing és minden más szempontból.

   Törlés
  2. A régi szép időkben volt kb. 2 színes újság országunkban és ennyi. Nem volt ekkora hatásuk.

   Törlés
 8. Személy szerint én oda-vissza vagyok a Victoria's Secret modellekért, bár vékonyak, szerintem mind gyönyörűek, és nem feltétlen koplalással, hanem rengeteg edzéssel tartják formában magunkat, amellett, hogy ilyen génekkel születtek. Valószínűleg egyikünknek se lesz ilyen alakja, mert se elegendő időnk, se elegendő pénzünk, de még a megfelelő génekkel se rendelkezünk hozzá, de mindezzel mindenkinek tisztában kell lennie. A tökéletesség hajszolása pedig már kezd kissé unalmassá válni, főleg, hogyha egy ilyen szenny magazin próbálkozik vele.
  A cikkeddel pedig nagyon is egyetértek, borzasztó lett a színvonal az említett divatmagazinnál. De sajnos nemcsak az online, hanem a nyomtatásba kerülő cikkek is tele vannak orbitális nagy hülyeségekkel. Az egyik oldalon azt írják, hogy légy és fogadd el önmagadat, majd tíz oldallal később tippeket adnak, hogyan adj lesz 15 kilót egy hónap alatt. Szerintem a legtöbb magyar női magazint, néhány kivételével, teljesen felesleges megvenni, még akkor is, hogyha akciós kuponok találhatóak benne.

  Örülök, hogy valaki felszólalt a cikkel kapcsolatban, nálam is kicsit kiverte a biztosítékot, leginkább a cikkíró stílusa. Csak így tovább!

  Üdv,
  Carlie

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megmondom őszintén, hogy én nagyon ritkán veszem már meg a nyomtatott verziókat, általában az online kiadásból szemezgetek, de az ilyenek mint ez az írás is, elborzasztanak. Óriási meló van a VS angyalságban (is) és pl. én hiába csodálom Candice alakját, ha meggebedek sem lesz olyan a testem, mert nem vagyok ez a típus. Ez addig jó, amíg valaki ezt belátja. Amikor nem, akkor kezdődnek a gondok, lásd önértékelési zavar, rosszabb esetben anorexia vagy bulímia.

   Törlés
 9. Azt kellene megérteni, hogy egy-egy ilyen bemutató, fotózás mögött iszonyatos felkészülés és teljesítmény áll a lányok részéről. Leginkább az élsporthoz lehet hasonlítani, ugyanúgy edzenek, készülnek rá, az egész életmódjuk eköré épül. Persze, ahogy a sportolók esetében, itt is kell egy alap genetikai adottság, de amiatt még ugye nem csodálunk valakit, hanem sokkal inkább a beletett tényleg rettenetes mennyiségű munka és lemondás miatt. Amikor nem dolgoznak, akkor meg hagy nézzenek már ki úgy, ahogy akarnak!

  A másik, ami eszembe jutott, az egy idézet, már nem tudom, ki mondta:
  "Nem nézhetsz ki úgy, mint a lány a címlapon, mert maga a lány sem úgy néz ki, mint a lány a címlapon."

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, még régebben olvastam erről az egész felkészülésről és komolyan elismerésre méltó, amit csinálnak.
   Tetszik ez az idézet, köszönöm :)

   Törlés
 10. Én imádom a modelleket civilben, szerintem jól néznek ki, mert egyébként is tetszik a stílusuk és natúran is szépek. De hogy őszinte legyek, Behati katasztrofálisan van felöltözve a reptéri képen :D Az arcával semmi baj, de ez a cucc...az ilyen outfites civil emberek mindig megmosolyogtatnak :) Egyébként szeretem nézni a VS csajokat, főleg civilben, Enikőnket is imádom, instagramon sokat ámulok, mert egyszerűen gyönyörű és lenyűgöző, ehhez pedig nem kell cicoma :) A magazinok meg olyanok, amilyenek, ezért kell inkább Elle-t és Marie-Clairt olvasni, azok nőpártiak és igazi tartalom van bennük.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát tény, hogy az a póló olyan rajta, mit egy lelencgyereken, de basszus, hadd engedje már meg magának egy ilyen hajtás után :D Enikőt én is nagyon szeretem, ő tényleg természetes szépség, ráadásul nem átlagos babaarcú, mint pl. PB, ráadásul okos is.
   MC és Elle még a jobbik kategória, most az Évára vagyok kíváncsi, állítólag az még az értelmesebb lapok közé tartozik.

   Törlés
 11. Szerintem nekik baromi unalmas már a cicomázkodás és a munkához kötődik, úgyhogy örülnek, hogyha nem kell tökéletesen kinézniük szabadidejükben. Persze még így is szebbek, mint az átlagember-legalábbis a modellkedéshez. Ja, hát az utcán lehet, hogy van ezer szebb lány, de itt a szépség nem elég.
  Sajnálom is néha a híres embereket, mert nem tudhatják, melyik bokorból ugrik elő egy paparazzó, hogy az amúgy teljesen normálisan kinéző lesifotót, amit hirtelen készít a döbbent sztárról, eladja olyan körítéssel, hogy nahát, a sztár is ember. Ki hitte volna? Talán még esznek is és tévét is néznek, mint a földi halandók :)
  Úgyhogy vagy vállalják a lejáratónak szánt fotókat, vagy egy fallal körülvett birtokon eláshatják magukat.
  Valószínű, aki kaján vigyorral nézi ezeket a fotókat, nem veszi észre, hogy attól, hogy most éppen nem a csúcsformájában kapták le a modellt, attól ő még nem pont olyan hétköznapi ember, mint az olvasó. Egyáltalán nem kellene hozzájuk hasonlítani magunkat. Kb. annyi értelme van, mintha a felső 10ezerhez akarnánk hasonlítani. Nincs értelme.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem is így lehet ahogy írod. Igen, vannak olyan adottságaik, amik jó modellé teszik őket (én pl szörnyen pózolok és iszonyú fényképarcom van, szóval ha 180 centi lennék és 50 kiló sem lehetnék modell) de nekem kifejetetten szimpatikus, hogy civilben ugyanúgy járnak-kelnek mint bárki más, és nincsenek folyton felcicomázva. Az már régen gond, ha valaki hozzájuk méri magát, ott komoly problémák vannak sajnos.

   Törlés
 12. Véleményem szerint ezek a hölgyek a hétköznapokon is igazán szépek. Nem attól lesz valaki csinos és mutatós, hogy méregdrága, testhez tapadó ruha van rajta, meg mestersmink. Az igazi szépség ezek nélkül is megmutatkozik, és szerintem a hétköznapi fotókon ebből jócskán láthatunk. A kifutók csillogó világa persze meseszép és álomi, de mindannyian tudjuk, hogy a valóság más. Nem lehet ezeket a lányokat hibáztatni (és nem is kell, tök fölösleges), hiszen csak élik az életüket úgy, mint bárki más.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen egyetértek veled mindenben, tudni kell fejben különválasztani a valóságot és a divat keltette illúziót.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.