NEM KARÁCSONYI KARÁCSONYI FILMEK

Személy szerint már legalább 2-3 éve nem nézek tévét, viszont a gyermekkoromat a doboz bűvkörében töltöttem. Senkinek nem mondok újdonságot azzal, ha azt mondom, hogy a kilencvenes és a kétezres évek karácsonyi filmfelhozatala ugyanazokból az alkotásokból állt, amiket hiába láttunk már azelőtt százszor, remegve vártuk, hogy megnézhessük százegyszerre is. Nem tudom manapság milyen műsorok mennek, de álljon a mai posztban egy lista arról, hogy mit néztünk anno minden karácsonykor. És nem, a java része egyáltalán nem karácsonyi témájú alkotás, mégis, az én fejemben menthetetlenül összekapcsolódnak az ünnepi időszakkal. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül :)
* Miután összeírtam a listát, megnéztem a Port-on, és a java része idén is műsoron lesz. Hihetetlen...

Sissi
Az örök klasszikus, ami nélkül nem karácsony a karácsony. Hiába '55-ös alkotás, mégis időtálló, és minden kislánynak látnia kell legalább százszor az életben :)

Abigél
Szabó Magda talán leghíresebb műve, amihez a film is hozzájárult rendesen. Gyermekkoromban imádtam a hangulatát a szigorú, vallásos lánynevelőnek, talán ezért is kötöttem ki ott, ahol végül érettségiztem.


Aludj csak én álmodom
A legbájosabb és legszeretnivalóbb karácsonyi film, ami valaha készült. Nem is ömlengek róla sokat, elég annyi, hogy kislánykoromban Sandra Bullock akartam lenni. 



Óvakodj a törpétől
Erre inkább szilveszter táján emlékszem, ez az a film, amit milliószor is meg tudnék nézni. Sírva röhögős, izgalmas és klasszikus. Chevy Chase meg hihetetlen módon volt jóképű is valamikor... 


Büszkeség és balítélet 
Még véletlenül sem a filmről beszélek, ami a bambula Keira Knightley-val készült, hanem az 1995-ös tévésorozatra, ahol Colin Firth szexbálvánnyá avanzsált a tóból kiemelkedő jelenetével. Ha eddig nem kaptál kedvet a könyvhöz, a sorozat után garantáltan el fogod olvasni.


Beethoven
Gyermekkorom kedvenc filmje volt, tele voltam nehezen megszerzett Beethoven poszterekkel, és talán még a mai napig fejből tudom az első két rész teljes szövegét. Karácsonykor természetesen mindig leadták, a legnagyobb örömömre.


Az aranyrózsa barlangja (Fantaghiro filmek)
M1, Fantaghiro és Romualdo herceg soha be nem teljesülő szerelme megvan? Biztos vagyok benne, hogy igen, mert a gyermekkorom karácsony reggelei azzal teltek, hogy sütivel felvértezve néztem a mindenféle fura lény és a fiús hercegnő kalandjait. Olasz fantasy a kilencvenes évekből.


Drágán add az életed
Sosem értettem, hogy ez hogyan is illik a karácsony szellemébe, de mindegy is, mert a fejemben menthetetlenül összefonódott Bruce Willis szakadt véres atlétája és a karácsonyi bejgli majszolása. 

Ollókezű Edward
Egy sajátos karácsonyi film Tim Burton sílusban, szóval teljes joggal szerepel a repertoárban. Nem tudok erre mit mondani, aki még nem látta, az sürgősen pótolja, aki meg már igen, az nézze meg még egyszer. Johnny kedvéért legalább.


Tövismadarak
Ha jól emlékszem, ezt is erőszeretettel adták le karácsony tájékán. Klasszikus szerelmi történet, egy kis pedofil pappal fűszerezve. Na jó, csak viccelek, de ugye nem csak nekem fura a kislányból felnőtté érő Maggie és a kispapból püspökké(?) váló Ralph atya fél évszázados huzavonája?


Nicsak, ki beszél!
Egy olyan filmről beszélünk, amit szerintem nincs ember, aki még nem látott volna. Karácsonykor zsinórban szokták leadni a három részt, amiből talán a második harmadik rész tényleg karácsonyos ha jól emlékszem. Van minden ami kell a népnek: szerelem, humor, kisbabák és kutyák. 



Ezek maradtak meg az emlékezetemben élesen, de mivel a memóriám nem az igazi, ne fogjátok vissza magatokat és mondjátok el, hogy miket hagytam ki, vagy éppenséggel mi volt számotokra a meghatározó tévéműsor gyerekkorotokban vagy akár most.





21 megjegyzés

 1. Kislánykoromban Sandra Bullock akartam lenni, hát ez de édes! :)

  VálaszTörlés
 2. Hogy is lett Disqusos az oldal?
  Jó a kép :)
  Na, ezek azok a filmek, amiket már ezerszer láttam és inkább nem akarom őket megnézni, bár kétségkívül nagyon jó mindegyik. Abigél a kedvencem, na jó, ha odakapcsolnék, ezt megnézném még egyszer.

  VálaszTörlés
 3. :D
  Ő volt az ideálom, mármint nem úgy, csak olyan kislányosan :))

  VálaszTörlés
 4. Kipróbálás szintjén van, hátha így egyszerűbb az egész kommentelés, mindenki értesül, ha válasz érkezik a kommentjére. Még barátkozom vele, nem igazán tetszik. Majd elválik.
  Konkrétan én sem ülnék le megnézni őket, de ha odatévednék a tévé elé és menne valamelyik, akkor tuti ott ragadnék. Idén olyanokat terveztem megnézni, amiket szégyenszemre még nem láttam ( Karácsonyi lidércnyomás például)

  VálaszTörlés
 5. Szerintem nincs mindenkinek Disqusa, de ha nem zavar, hogy más néven futok, akkor felőlem maradhat, nem okoz gondot a használata, a képem is ugyanaz :)
  A kommentek betöltése nehézkesebb és szétágazik a beszélgetés, 100 kommentnél már követhetetlen, melyik is volt az utolsó. Pl. a krémmánián is nagyon zavar ez a dolog, de kevés kommentnél mindegy.
  Hozzászólás-értesítőt eddig is kaptam, valamiért a disqusosat kétszer szoktam megkapni :)

  Párom kedvence Sandra Bullock, nekem is szimpi, bár tény, hogy személyesen nem ismerem :)

  VálaszTörlés
 6. Azt meg most látom, hogy az én válaszomat persze elküldi a rendszer a mélezőmre, de ha kíváncsi vagyok arra, más mit írt, akkor arról nem kapok értesítést :(
  Engem érdekelne más hozzászólása is, akkor is, ha nem nekem válaszol.

  VálaszTörlés
 7. Tudom, hogy te vagy, szóval ezzel nincs gond :) De azt pl nem tudtam hogy csak a saját kommentre jelez. Az úgy nem annyira jó. Engem az zavar a legjobban, hogy az oldalsávban a kommenteknél csak az a retardált rajzolt fej van, nem a képetek. Szerintem leszedem, marad a régi rendszer.

  VálaszTörlés
 8. Ááá, emlékszem régen egyik évben Sissi, másik évben az Elfújta a szél ment karácsonykor, gyerekkoromban kötelező családi program volt végignézni őket :D Az Abigél nálam alap, akár könyv, akár film, akár musical.. gyakorlatilag kívülről fújom. (A Disqus nekem sem bejövős)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És tényleg basszus, kihagytam A klasszikust. Nem is értem hogy történhetett.
   Annyira jó olvasni, hogy mennyire szeretik az Abigélt az emberek, Szabó Magda egy zseni volt.
   Leszedtem a disqus-t régi rendszer van újra. Nekem sem jött be.

   Törlés
 9. Ez könnyen kiküszöbölhető Gravataros képpel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindegy, már leszedtem. Nekem sem tetszett.

   Törlés
 10. Ezek közül sürgősen újra kell néznem párat, köszönöm, hogy eszembe juttattad őket! :)

  VálaszTörlés
 11. De jó! Egészen megfeledkeztem már ezekről a filmekről. Pedig nagyon szerettem őket. Az Aludj csak én álmodom-at meg kell néznem újra. A régi karácsonyokról még az Anna Zöld Oromból jutott eszembe. Azt is sokszor adták régen. Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezeket a filmeket. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg az Anna filmet hogy felejthettem ki, hiszen mindig ment az is :) Nagyon szívesen, örülök hogy jó emlékeket idéztem :))

   Törlés
 12. Az Ollókezű Edward és a Sissi nagy favorit! :) Idén az Abigélt fogom megnézni, már régen olvastam, de a filmet még nem láttam, köszönöm az ajánlót! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha még ne láttad akkor sürgősen pótolandó, nagyon jól sikerült film :) Igazán nincs mit, örülök, hogy tetszett :))

   Törlés
 13. Mi a Casablancát és az Elfújta a szelet néztük meg nemrég, nem karácsonyi karácsonyi filmként :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez tök jó. Az utóbbit szokták nem karácsonyi karácsonyi filmként adni, de a Casablancát például szerintem nem. Bevallom azt még én sem láttam végig, anno gyerekkoromban akartam megnézni, de untam :D Adtál egy jó tippet, köszi! :)

   Törlés
 14. Mennyi jó kis mozi, köszi a tippeket! Némelyiket még sosem láttam, de azért a Sissi, a Büszkeség és Balítélet sorozat, meg az Ollókezű Edward nálam is nagy kedvenc :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen! :) A Sissiről tudtam már, de örülök, hogy a másik kettőben is hasonlóan jó az ízlésünk :D

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.