ERRE SZÁMÍTS, HA ELKEZDESZ BLOGOLNI

Sokan nem is gondolják, hogy mire vállalkoznak azzal, amikor elindítanak egy blogot. Én sem tudtam, csak abban voltam biztos, hogy szeretnék egy helyet, ahol megoszthatom a gondolataimat és ahol nem leszek hülyének nézve attól, hogy a huszonötödik piros körömlakkot akarom megvenni vagy hogy a bőrápolási rutinomról értekezek. Persze ez a hónapok folyamán elment egy kicsit más irányba is, de most nem is erről szeretnék írni, hanem arról, hogy milyen dolgokkal szembesültem a kezdetek óta. Sokat gondolkodtam, hogy írhatok-e már ilyen témában, hiszen elég fiatal a blogom, de úgy gondolom hogy ez idő alatt már kitapasztaltam annyit ebből az egészből, mind blog íróként mind olvasóként, ami megér egy posztot. 

A hely

Fel sem tudom sorolni, mennyi helyen van lehetőségünk manapság ingyenesen blogot indítani. A legismertebbek a blog.hu, a blogger, a wordpress és eléggé népszerűvé vált az utóbbi időben a cafeblog is . Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, én mindegyiket kipróbáltam előzőleg és a blogspot, vagyis a blogger vált be a leginkább. Ez a legkönnyebben és leginkább testre szabható felület, így ha neked is az a dilid hozzám hasonlóan, hogy nem tudsz olyan helyre írni ami nem a szíved csücske külsőleg akkor mindenképpen ezt ajánlom. Ha arra hajtasz, hogy minél többen olvassanak, akkor a blog.hu és a cafeblog a megoldás, mert ott van esélyed kikerülni a főoldalakra ha jó a posztod. A wordpress-re esküdnek a legtöbben, engem nagyon zavart, hogy csak minimális változtatásokat engedett a sablonban. A legtöbb beauty- és divatblog egyébként blogspoton fut, ha ez számít valamit.


A név

Jött az ihlet, hogy blogot indítasz, persze nagyon izgatott vagy, azonnal beregisztráltál a felületre és abban a percben pofán csap a mondat: add meg a blogod nevét! Na basszus... Az első akadály, hiszen mind tudjuk, a név mennyire fontos, persze éppen most semmi az ég világon nem jut eszedbe ami érdekes lenne vagy vállalható. Ha jut is, 1000 százalék, hogy foglalt. Ráadásul nem hátrány, ha a blog neve és a hivatkozásban szereplő név is ugyanaz, hiszen úgy könnyebben kereshető az olvasók számára, nem mellesleg a gugli is jobban szereti. Szóval a kezdeti lelkesedés itt kezd alábbhagyni kicsit, hiszen annyira görcsösen keresed a nevet, hogy sehogy sem megy. 
Nekem is csak nemrég jutott eszembe egy cím, ami igazán tetszett volna, de most már mindegy, ez marad, még ha a többség ki sem tudja mondani. (Sersé lá fámm egyébként, raccsolva ejtve az r-t).
Így utólag azt mondanám, hogy mindenki aludjon egyet vagy kettőt erre a dologra a blog indítása előtt, a legjobb ötletek akkor jönnek amikor nincs rágörcsölve az ember.


A design

Vannak, akiknek elég egy sima gyári sablon amit beállítanak és boldogan elblogolnak alatta. Nincs ezzel gond, én nagyon csodálom őket és bár én is ilyen lennék. Ehelyett sosem vagyok elégedett, mindig találok valami változtatni valót, a szemfülesek észre is vehetik, hogy hol a betűtípussal, hol a háttérrel játszom, az alap most úgy-ahogy tetszik. Viszont őrjítő ez a folyamatos belepiszkálási kényszer. A blog előtt tudtam ugyan, hogy mi az a HTML, de elképzelni sem akartam, hogy én és ez a szó egy mondatban szerepeljünk. És lám, hét hónap után úgy lépek be a HTML szerkesztőjébe, mintha hazamennék. Szilvi írásai ezzel kapcsolatban nagyon sokat segítettek, nagyban neki köszönhető, hogy most olyan a blog külseje amilyen. Ezen kívül ha tudsz angolul, még rengeteg tutorialt találni az összes létező ilyen témában. Ezzel kapcsolatban csak egyet szeretnék tanácsolni: sötét háttérre ne írj világos betűkkel mert bármennyire is jó dolgokat írsz, senki nem fogja tolerálni hogy olvasás közben kiesik a szeme.


Az oldalsáv

Az oldalsáv nagyon fontos. Kivételesen most nem mint egy blog írója, hanem mint olvasó nyilatkozom erről. Sírva kérek minden bloggert, hogy tegyetek ki archívumot! A címkék nem helyettesítik ezt és bizony nem egy blogot hagytam a fenébe, amikor csak oldalról-oldalra haladva tudtam (volna) körülnézni, ráadásul én sokszor- főleg a befutottabb blogoknál- szeretem visszanézni a kezdőbejegyzéseket. Az archívum mellett szerintem kötelező még a címkefelhő és a keresőmező is. Illetve ha blogspoton írsz, a követődoboz elengedhetetlen, hiszen itt tudnak feliratkozni az olvasók. Ezek nélkül egy frissen odatévedt olvasó el van veszve és garantálom hogy nem fog visszatérni még egyszer. Aztán szinte mindent pakolhatunk az oldalsávba ami jól esik, de azért ebben sem kell túlzásokba esni. Olyan dolgokat rakj ki, amik relevásak a tartalom szempontjából és bár nem oldalsáv téma, de mire gondol az, aki random elinduló zenéket tesz az blogjára? Egyrészt frászt kapunk ha odatévedünk, másrészt meg  hadd hallgasson mindenki azt, amit ő szeretne, ne azt amit  blogger akar. 


A posztok

Az első poszt megírása nekem mindig rettenetesen nyögvenyelősen ment. Mutatkozzak be vagy csapjak a lecsóba egyből valami témával? Miről írjak elsőnek? Milyen hangnemben íródjon a poszt? Legyen hivatalos újságírós típusú vagy legyen bratyizós-barátnős? Legyen megszólítás? Milyen hosszú legyen a poszt? Merre zárjam a sort? És még sorolhatnám napestig. Ha visszaolvastok nálam, akkor látjátok hogy a kezdettekkor még eléggé máshogy írtam a posztokat. Sokkal hivatalosabban és tényszerűbben, nem akartam nagyon belevinni önmagamat. Sajnos ez nem sokáig működőképes, mert előbb vagy utóbb a blog mondanivalója és hangneme a te személyiségedhez idomul. Ez kikerülhetetlen és itt követtem el én a hibákat a régi, hamvába halt blogjaimmal: nem akartam őket magamhoz kapcsolni, csak írtam mintha személytelen magazincikkek lennének. Az olvasók sem jöttek ez által és a lelkesedésem is egyre csak hanyatlott. Egy szó mint száz: írj úgy, mintha a legjobb barátnődnek/barátodnak mesélnél, és ne félj belevinni a személyiségedet! Ilyenekre már ki sem térek, hogy helyesírás, nagyon remélem hogy aki blogolni kezd, az rendelkezik minimális érzékkel ez ügyben.


Gyakoriság

Pont ma merült fel ez a kérdés a Facebook csoportban, és direkt nem válaszoltam mert már készülőben volt ez a poszt. Szóval a blogolás nem lóverseny drágáim. Ezt nekem is nehéz tudatosítanom magamban, de nem attól leszek jobb, hogy heti hét posztot gyártok. Sőt, frusztrált leszek és ötlettelen és előbb-utóbb elveszik a lényeg is: az örömírás. Az olvasók is tudják, hogy egy bloggernek van élete a blogon kívül is, és nem várja el senki a napi egy posztot. Én amondó vagyok, hogy írjon mindenki annyit amennyi az idejéből, ötleteiből és kedvéből telik, de azt rendszeresen. Ha heti 3 a magadnak szabott penzum akkor törekedj rá, hogy az mindig legyen meg. Ha csak 1, akkor az. Ha 7 akkor 7. Ez addig jó, amíg tényleg örömmel írsz és nem kényszerből. Nyugodtan menj "szabadságra" ha besokalltál. Viszont ha leülsz írni, akkor tanácsos egyszerre 2-3 posztot összedobni, ha nem is teljesen de vázlat szintjén, így mindig lesz mihez nyúlnod ha váratlanul közbejön valami. Tervezz előre! A legjobb posztötletek nekem is mindig spontán jönnek evés-fürdés-alvás közben de attól még lehet egy terved. Dorothy csinált egy szupi tervezőt, használd bátran! ITT letöltheted.


Az író

Felvállaljam vajon a nevem és a képem? Sokáig hallani sem akartam ilyenről és abszolút megértem azokat akik így gondolják. Viszont ha komolyan gondolod a blogolást, akkor elkerülhetetlen lesz előbb-utóbb, mert az olvasók szeretik tudni ki van a szavak mögött. A személyes blogok a legkényesebbek ilyen szempontból, hiszen ott gyakran a legbelsőbb gondolataikat és véleményeiket publikálják az írók és érthető módon nem mindenki örülne ha minden ismerőse tudna ezekről. Viszont ha minőségi dolgokat írsz és posztolsz, ráadásul rád nézve semleges témákról, akkor miért kellene ezt szégyellni? Ajánlatos viszont meghúzni egy határt a magánélet és a blog között, én annak vagyok a híve, hogy nem kell mindent kiadni magunkról, mert később ezek könnyen lehetnek támadási felületek. A képek 

Ez most főleg a beauty blogokra vonatkozik. Mindig saját képeket használj, amiket a körülményekhez képest maximálisan jól készítesz el! Nincs mindenkinek tükörreflexes kamerája, nem is kell hogy legyen, mert még egy mobilos fotóból is lehet jót kihozni amíg nincs jobb. Én az első hónapokban mobillal fotóztam, most pedig egy sima kis kompakttal, visszanézve látom mennyit fejlődik az ember. Most jutottam el oda, hogy szeretnék egy dslr gépet. Próbálgass, gyakorolj, csinálj sok fotót, ha kell szerkessz, viszont a színekkel ne babrálj, ha kozmetikai termékről van szó. Nincs kiábrándítóbb egy blogon mint a homályos, sötét és koncepció nélküli képek. Ha eddig nem használtál képszerkesztő progikat, akkor készülj fel, hogy a blogolás erre is megtanít. A jól elkészített képek sok olvasót hozhatnak úgyhogy nem érdemes ellébecolni ezt a  dolgot. Ha pedig netes képet használsz, akkor nem árt a kép eredeti forrását feltüntetni. Ez néha még nekem is kimarad, igyekszem pótolni.


A kapcsolatok

Gyakran tanácsolják a hozzáértők, hogy olvassunk sok blogot és kommenteljünk is rajtuk, hiszen ez sok olvasót hozhat. Jelentem, hogy igaz. De ne csinálj kampánykommenteléseket az olvasógyűjtésért, ne ez legyen a lényeg.  Igyekezz jó kapcsolatot kialakítani a többi bloggerrel, hiszen amellett, hogy ugyanaz a hobbitok, jó érzés lehet egy csapatba tartozni. Ne kritizálj és ne támadj más bloggereket, ha valami nem tetszik akkor zárd be az oldalt, de felesleges szítani a feszültséget és rád sem vet jó fényt. Nők révén elkerülhetetlen, hogy ne üsse fel a fejét a féltékenység, ha egy nálad sikeresebb bloggal találkozol, főképp ha szerinted meg sem érdemli a hírnevét. Ez a hozzáállás nagyon káros, és nem vezet sehova. Ehelyett nézd meg, hogy mitől tart ott, ahol. Mit és hogyan csinált azért, hogy felkapott legyen? Ne konkurenciaként lásd, hanem szolgáljon inspirációként. És soha ne akarj másokra hasonlítani, hozd létre a saját kis világodat, ahol te vagy a legjobb!


Az olvasók

Minden blogger szeretné, ha olvasnák az írásait. Aki az ellenkezőjét állítja az hazudik. Mikor elkezdtem blogolni rengeteg írást elolvastam arról,  hogyan gyűjtsünk olvasókat, hogyan tegyem ismertebbé a blogot.  Sokan a SEO-val dobálóznak meg a közösségi médiával de az az igazság, hogy hiába hatékony dolgok ezek, nem azonnal jön az áttörés. Nagyon sok türelem kell ahhoz hogy megjöjjenek az első olvasók, hát még a kommentek, és sokan itt adják fel a blogolást. Magadnak írsz elsősorban, és ez bármennyire is közhelyes, így van. Ha neked nem érdekes a téma amiről írtál akkor hogy várod el másoktól hogy élvezzék a posztodat? Ha igényes, tartalmas és rendszeres írásokat közölsz, akkor előbb-utóbb elkezdenek szállingózni az olvasók. Ne akarj lehetetlent, főképp ne pár hónap alatt. A nagyon olvasott blogoknak is kellett 2-3 év, hogy ott tartsanak, ahol. Persze azért egy kicsit promózni sem árt, mint említettem kommentelj sok blogon, csinálj Facebook oldalt, használj sok kulcsszót, és csatlakozz csoportokhoz a Facebookon ahol megoszthatod az írásaidat. Az én kedvencem a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége, ahol lassan elérjük az 1000 fős létszámot. Via írt anno a blogolással kapcsolatban egy nagyon jó posztot, mindenkinek érdemes elolvasni, engem ő inspirál(t) a legjobban a blogolásban. 

Zárásként jöjjön 10 dolog, ami miatt szeretek blogolni

1. Írhatok, amit ráadásul el is olvasnak mások.
2. Naprakésznek kell lennem a témákkal kapcsolatban, ezáltal folyamatosan tanulok
3. "Megismertem" nagyon szimpatikus embereket, akikkel a blog nélkül sosem "találkozom"
4. Végre van egy értékelhető hobbim
5. Ami rendszerességet visz az életembe
6. És kitartásra tanít, mert végre van valami amit nem akarok feladni
7. Ráadásul fejleszti a kreativitásomat minden tekintetben
8. Célt adott
9. Locsoghatok női dolgokról és nem leszek hülyének elkönyvelve
10. Bebizonyította, hogy nem lehetetlen az, amit szeretnékTi mit gondoltok erről? Ha blogoltok, akkor mi az, ami miatt szeretitek csinálni?

48 megjegyzés

 1. Nagyon jól összeszedtél mindent, nem is fűznék hozzá semmit, annyira! :))

  VálaszTörlés
 2. Nagyon lelkesítő és inspiráló poszt lett! ^^ Nagyon tetszik :3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy így gondolod :)) Köszönöm!

   Törlés
 3. 10/10 komplex, atfogo iras, ugyanakkor konnyed es elvezheto, s a tartalmi elemekkel is maximalisan egyetertek :) szuper es hasznos bejegyzes lett!

  VálaszTörlés
 4. Szeretem az ilyen posztokat, mert mindig rávilágítanak valamire, ami a blogomon hiányosság :D (Mint pl a blog neve, és a domain, amit nem érzek a legjobbnak, de ami tetszett volna, az foglalt volt, aztán nagy nehezen szenvedtem ki a mostanit). Csillagos ötös bejegyzés lett, nagyon ajánlott olvasmány lenne a magyar blogszféra egy rétegének... (Új a profilképed? Én ezt eddig miért nem láttam? - Látod ez is egy sarkalatos pont, legalábbis nekem, hogy mit mutat magáról egy blogger, sokszor hiába érdekelne a téma, a blogger személyisége elriaszt)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óh ne is mondd, nézd meg az én domainemet. chlafe. Mi ez már?! :D Kár hogy nem lehet újrakezdeni, tuti nem ez lenne a neve. Rettentő sokat szenvedtem vele.
   Már majdnem egy hónapja ez a profilképen, ejnye-bejnye nem olvasol rendszeresen? :D :D

   Törlés
  2. Nekem meg pont tetszik a domain-ed, egyből a blogodra asszociálok róla, és könnyen fejben tartható, ugyanis nem mindig lépek be a reader-be, csak rákukkantok pár kedvenc blogra, és így pl a tiédet nem kellett könyvjelzőznöm, reflexből írom már be.
   De igenis rendszeresen olvaslak, csak mindig a posztra fókuszálok, ritkán nézek az oldalsávra :D

   Törlés
  3. Tényleg? Nem hittem volna. Tudom ám hogy olvasol, csak vicceskedek :D

   Törlés
 5. Ez most nagyon jól jött! :) Én most kezdtem el a (leg)újabb blogomat, elég maximalista vagyok, és bár privátban mindig írok, nehéz megtalálnom a blogon a hangot (áh, és ma vagyok túl az első bejegyzésen!). A gyakoriság számomra még kérdés, de remélhetőleg mindig lesz amiről tartalmasan írni. :) Tetszik a blogod, igényes és látszik, hogy sokat dolgozol rajta! Sok sikert!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök hogy ennyire jól fogadjátok ezt a bejegyzést :) Ne görcsölj rá, csak csináld ahogy jónak érzed és minden szuper lesz hidd el! Sok sikert a blogolással, gratulálok az első bejegyzéshez és köszönöm a dicséretet! :))

   Törlés
 6. És mi lett volna a név, ha változtathatnál? Amúgy ezt fogom mindenkinek elküldeni, ha megkérdik milyennek kell lennie egy blognak!! Nagyon össze van rakva, szupppppi :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. SophistiCat. Csináltam is akkor gyorsan egy üres blogot ezzel a névvel, nehogy valakinek eszébe jusson, habár nem tudom minek, de a tudat megnyugtat hogy az enyém a név :D
   Köszönöm az elismerést, dagad a májam :D

   Törlés
  2. :D :D Nekem tetszik a mostani és köszi a kiejtés szerinti leírást, párszor gondolkotam már rajta, hogy beütöm a google fordítóba kimondásra :D :D

   Törlés
 7. Nagyon remekül összeszedett írás lett szerintem is, gratu! :)

  VálaszTörlés
 8. Ezek után nagyon elgondolkodtam azon, hogy levessem az álnevet...még nem érzem úgy, hogy menne, de közelebb vittél hozzá. Remek poszt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek nagyon örülök. Nem egyszerű folyamat, nekem is sok vívódással járt, de ha már elgondolkodtál rajta az azt jelenti hogy beindult a dolog :)

   Törlés
 9. Rengeteg igazság van a leírtakban, ennél jobban le sem lehetett volna írni :) Blog külső tökéletesítési kényszerem nekem is állandóan van, nagyjából sosem érzem tökélynek; a háttér zenéket meg ne is mond, engem az egyik dolog, ami legjobban tud idegesíteni, mikor megy a zene, vagy hallgatok valamit, és egy oldalra belépve meg elkezd ordítani valami teljesen más :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Engem a frász szokott kerülgetni, mert sokszor rá van kötve a notim a hangszórókra, és irtózatos hanggal megszólal valami ismeretlen zene, na ott csukom be azonnal az oldalt :D

   Törlés
 10. Ó csak jól emlékeztem én, hogy megírtad ezt a posztot. Éjjel már annyira kómás voltam, amikor idetévedtem, elolvastam, de nem hagytam nyomot. Most reggel meg már nem voltam benne biztos, azt hittem, hogy csak álmomban olvastam. :D
  Nagyon jó bejegyzés és nagyon jól összeszedted. A név felvállalásánál is nagyon jól rávilágítottál, hogy nem mindegy, milyen témájú az adott blog. Bár én már 2006 óta blogolok különböző felületeken (biztosra mentem: mindent kipróbáltam:D), sosem törődtem azzal, hogy mennyien olvasnak, mert úgy voltam vele, hogy személyes blogként csoda, ha egy maroknyi ember olvas. Azóta is mindig meglepődöm, hogy ha egyre többen és többen jönnek.
  Ezért is van az, hogy az én ismerőseim nem ismerik a blogomat, facebookon nem szoktam reklámozni, mert nem vagyok benne biztos, hogy annyira szeretném, hogy olvassanak.De ugyanakkor meg szerintem pont a kettő között járok, nem ismeri mindenki a nevemet, de nem is vagyok anonim. :D
  Nagyon szeretem az olyan bloggereket mint amilyen te is vagy. Megőrzöd a sokszínűségedet és minden témában igényes bejegyzések születnek. Talán pont a fentebb említett dolog miatt nem egy blogban csalódtam már, mert rájött az író, hogy ha a kifestett körméről tesz fel fotókat, arra legalább 30 komment, ha egy mélyebb, elgondolkodtató bejegyzést ír, amin jó 4-5 órát dolgozott, arra jó, ha két komment érkezik. Érdekes dolog ez, többször beszéltünk már erről személyes blogok íróival, de ez van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt hitted álmodtad? Ez nagyon jó :D Köszönöm a dicséretet, csak irultam-pirultam amikor olvastam a kommentedet :)
   Őszintén mondom, néha én is elgondolkodtam már, hogy csinálok néhány fotót, írok hozzá pár sort aztán szevasz, mert nem normális, hogy mennyi időt elvesz egy poszt ( ezt 3-4 órán át írtam, persze megszakításokkal, de akkor is), de aztán jön a kommentcunami meg a nézettség és meggyőzöm magam, hogy megéri :)
   Szóval én megértem valahol azokat akik kicsit lejjebb kapcsolnak, főleg ha ugyanúgy pörög a mutató, vagy még jobban. Kérdés, hogy ez meddig működőképes.
   Amúgy szerintem a hétköznapok annyira rohanósak, hogy nincs mindenkinek ideje hosszú bejegyzéseket olvasni, egyszerűbb végiggörgetni a képeket. Ez nem jelenti azt, hogy nincs rá igény.
   És hiába nem személyes a blogom, én sem osztom meg a Facebook oldalamon a bejegyzéseimet, nem is tudják a családomon meg a barátaimon kívül hogy blogolok. Aki megtalál az úgyis rájön mert nem titkolom a nevem meg az arcom, de nem is hirdetem. Szóval dettó mint te :D

   Törlés
  2. Egyébként ha viszont megnézzük a kommentek tartalmát, akkor lényegében 1-2 szinonimával találkozunk, hosszúságban 3-5 szóról beszélünk. Azért egy normális komment valljuk be őszintén sokkal jobban esik (persze nem becsülöm le a 2-3 szavasakat is :)))

   Törlés
  3. Persze hogy jobban esik, de hát vannak olyan témák, amikről nem lehet barokkos körmondatokat fabrikálni, ugye... :)

   Törlés
 11. Szerintem is remekül megírt poszt. Nem is tudnék hozzátenni,talán fontos megemlíteni a bérelt tárhelyet. Úgy vettem észre elég sok bloggernek lesz .hu a neve mögött. Bevallom idén ezt én is szeretném csak nagyon sötét vagyok mindenféle design kialakítására, de ez még a jövő zenéje:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :) Igen, gondoltam rá hogy írok a tárhelyről meg a saját domainről, de az a helyzet, hogy mivel abban még semmi tapasztalatom nincsen, nem akartam belemenni. Remélem írsz majd egy posztot erről, ha belevágsz, mert majd a messzi messzi jövőben én is szeretnék :)

   Törlés
 12. Nem hinnem, hogy tudok itt meg a kommentelok kozott ujat mondani, de minden esetre en is biztositalak rola, hogy a legosszefogottabb es rendszerezettebb blogkisokost hoztad ossze ^-^ Gratulalok! ((Egyebkent az ilyen tuti posztokat nem lehetne a facebookos csoportban kiemelni/elmenteni, hogy mindenki okulhasson belole? :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Nina, aranyos vagy :)) Utóbbival kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, Suz'n a főnök, őt kell ilyennel macerálni :)

   Törlés
 13. Nagyon jól összefoglaltad, gratula :) Pontosan én is így vagyok a dizájn dologgal, sosem vagyok vele elégedett, most is azt bütykölöm, szerintem sosem lesz olyan, hogy már nem nyúlok hozzá, mindig lesz mit rajta igazítani :D
  Jók az ilyen hasznos posztok, tényleg nem ártana őket a csoportban egy helyen összefoglalni, már én is összegyűjtöttem korábban, hogy mikre kellene egy kezdő bloggernek, meg némelyik nem kezdőnek is, és biztos vannak még páran a csoportból, akik írtak ilyen típusú bejegyzéseket :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :) Igen, nálad is szoktam látni, hogy mindig más valami, de pont ez tetszik, no meg ha nem lennél ilyen, akkor nem születtek meg volna azok a bejegyzéseid sem :)
   Láttam, hogy nálad is volt ilyen bejegyzés, de próbáltam nem koppintani, meg máshogyan megközelíteni a témát.

   Törlés
  2. Nem is azért írtam, hogy koppintás lenne ;) :) Nagyon szeretem, ahogy írsz, és tényleg sikerült másképpen megközelíteni a témát :)

   Törlés
 14. Nagyszerű összefoglaló lett, nagyon hiányzott már a magyar blogger szcénából egy ilyen jól összerakott cikk a blogolásról!

  Üdv,
  Chloe

  VálaszTörlés
 15. Az érzés, amikor olvasol egy blogbejegyzést, és egyszer csak megemlítenek benne... :D Köszönöm, az ajánlást <3 :)
  Nagyon klassz írás lett, sok hasznos gondolattal. Pont nemrég gondolkodtam arról, amit a kapcsolattartásnál írsz, hogy mennyire nem érdemes csak a látogató gyűjtés miatt írni valahová. Már volt egyszer-kétszer, hogy kiszúrtam olyan blogírókat, akik mindenhová írnak néhány párszavas kommentet, gondolom látogató szerzés miatt, és az elején én is gondolkoztam, hogy így próbálok meg nézettséget gyűjteni, de bele kellett gondolnom, hogy a kommentjeim engem is minősítenek. Ha valaki a kommentem alapján látogat el az oldalamra, akkor azt szeretném, hogy azért tegye, mert valami értelmeset írtam, és kíváncsi lett az írásaimra is - ha minden szembejövő bejegyzés alá odaírok valami random "kedveskedést", azzal magamról alakítok ki félrevezető képet.
  A wordpress védelmében: szerintem akik esküsznek rá, azok saját tárhelyre húznak fel egy wordpress blogmortort, amihez rengeteg sablont lehet telepíteni - amit én használok, az például nagyon nagy mértékben személyre szabható, ráadásul a fejlesztői úgy alakították ki, hogy van egy külön szerkesztő a menüben a sablonhoz, ami majdhogynem "hülyebiztos", így csak elvétve kell a kódok között matatnom :D Szóval jó az a wordpress, csak kicsit rögösebb úton kell megközelíteni - de én már le nem cserélném semmiért :D
  Az is tetszik, amit a képekről írtál :) Tudok olyan embereket, akik fantasztikusan jól bánnak a kompakt géppel, és annyira kihozzák belőle a maximumot, amennyire csak lehet. Mindent gyakorolni kell, ezt is, gondolom sok kezdő blogger gondolja úgy, hogy ha nem olyan lesz a kép, akkor a felszerelésben van a hiba, pedig minden fajta fényképezőgép használatához sok gyakorlás kell - amikor megvettem a tükörreflexesemet, azt hittem megőrülök, mert az elején kivétel nélkül pocsék képeket csináltam vele, és gondolkoztam is rajta, hogy felesben fogom használni a bridge gépemmel, mert azzal addigra szinte már összenőttünk, és magabiztosan tudtam, hogy mit lehet kihozni belőle. De aztán pár hónap intenzív gyakorlás és sok-sok elszúrt kép után már ment a tükrössel is a munka, hamarosan jobban is, mint a régi géppel. Szóval kitartást a kompakthoz, szerintem nagyon jó, hogy már ennél is látod, hogy fejlődtél. És aztán mire meglesz a DSLR, addigra látásmódban egy csomót fejlődsz majd, ami lényegesen megkönnyíti a munkát, amikor az ember új gépet fog a kezébe :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazán nincs mit, imádom azt a tervezőt pedig el sem tudtam képzelni hogy excelben vezessek ilyet. Szóval le a kalappal :)
   Olyanok mindig lesznek akik csak a kattintás miatt kommentelnek, de egy idő után el is tűnnek ha észrevetted. Aki igazán komolyan gondolja a blogolást, annak nincs szüksége erre, viszont a hasznos és tartalmas kommentek egyrészt jó alapot adnak egymás megismerésére, másrészt pedig több olvasót is hoz anélkül, hogy ez lenne a konkrét cél.
   Nem akartam én bántani a wordpresst, nekem csak az ingyenes verzióval volt dolgom, az nem tetszett. Viszont a te általad járt úgy biztosan jó, de nem tudom hogy akarnám-e végigjárni. Amúgy te egyedül csináltál mindent vagy volt segítséged hozzá? A jövőben majd én is tervezek saját domaint, talán ez lesz a jövő évi karácsonyi ajándékom magamnak :)
   A fényképezéssel kapcsolatban meg el sem tudod képzelni én menyire fotóanalfabéta voltam eddig. A blognak hála kezdek lassan! fejlődni, de őszintén, nem is nagyon érdekelt ezelőtt a dolog. Új gép mindenképp kell, mert ennek gyakran beragad az objektíve meg vannak más bajok is vele, szóval megérett az új :) Addig pedig megfogadom a tanácsod és gyakorolok :))

   Törlés
  2. *út és mennyire
   gyorsan gépeltem :)

   Törlés
  3. Jajj, nem éreztem támadásnak a wordpresses dolgot, csak gondoltam elmondom, én hogy látom. De nem akarok téríteni :) A dologhoz hozzátartozik, hogy egy informatikus férfival az oldalamon azért lényegesen könnyebb wordpresst telepíteni, meg tárhellyel bűvészkedni :D Amúgy először paráztam a fizetős domain meg a tárhely miatt, de végül is minden hobbi igényel valamilyen befektetést előbb-utóbb, ha az ember komolyan gondolja - én legalábbis még semmit nem úsztam meg ingyen :)
   A fotós dologról pedig annyit, hogy ilyenkor jön ki, hogy mennyi minden miatt jó a blogolás: olyan dolgokban vagy kénytelen fejlődni, ami előtte nem nagyon foglalkoztatott. Én már a blogom előtt is fotóztam, de teljesen más stílusú képeket, szóval az egyik nagy cél az újévre, hogy a bejegyzéseimhez készített képek terén fejlődjek. Főleg a kajafotózást illetően, az valamiért nagyon nem az én asztalom (még! ;))

   Törlés
  4. Jaj, hát informatikussal könnyű :) Elég sokat olvastam utána a dolgoknak, annyira nem lehet bonyolult megcsinálni mondjuk egyedül biztosan nem fogok nekiállni. Abba nagyon igazad van hogy minden hobbi igényel befektetést, előbb-utóbb a blogolásba is kell invesztálni ha tetszik ha nem.
   Nekem nagyon tetszenek a te fotóid, de elhiszem ha még fejlődni szeretnél. Állítólag az ételfotózás nagyon nehéz műfaj, nekem is az megy a legnehezebben sajnos :S

   Törlés
 16. Nagyon tetszik ez a cikk, sok hasznos dolgot olvastam, amit megfogadok és ki is próbálok :)

  Üdv: Nicole

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Köszönöm szépen, remélem tényleg tudod hasznosítani a leírtakat :)

   Törlés
 17. Tudom, hogy ez egy régi bejegyzés, de csak most találtam rá (és ezzel a blogodra is, tehát ez volt az első poszt, amit elolvastam), és tényleg mindent összeszedtél. Olyan dolgok ezek, amikről érdemes a blogolásba kezdés előtt elgondolkozni. Az én blogom csak most indult, és a fő témáim közé tartoznak a blog tippek - ezért is gondolkoztam egy ilyen jellegű bejegyzésen, de ezzel a poszttal egészen fölöslegessé vált. Zseniális, összeszedett bejegyzés. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Örülök, hogy rám találtál és remélem maradsz hosszabb távon is :)Közben rákattintottam a profilodra és jé, tegnap már jártam nálad! Tök jó a blogod, csak így tovább :)
   Igen, ez már régebbi bejegyzés, néhány dologgal ki tudnám egészíteni azóta, de örülök, hogy hasznosnak találtad. Egyébként szívesen elolvasnám a te szemszögedből is :)

   Törlés
 18. Nagyon hasznos volt, köszönöm! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha segített :) Sok sikert a blogolásban!

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.