ESZKÖZÖK A BLOGOLÁSHOZ


Erről a témáról egy ideje már érik a bejegyzés, és a MBBK csoportban hogyhogy nem ez lett a házi feladat is, úgyhogy ma arról mesélek, hogy milyen eszközök segítenek engem a blogolásban.
Elkezdeni a legegyszerűbb az írást, de  menet közben sorra jönnek a kérdések és a kétségek, így anno mit nem adtam volna ha mindent megtalálok  egyben leírva  és nem kell órákat gugliznom a válaszokért.

A legfontosabb nyilván egy számítógép, anélkül elég bajos lenne a történet. Én egy laptopot használok, ami rettentő praktikus, mivel az órákig tartó ücsörgések közepette rohadtul el tud zsibbadni a hátsófele az embernek, így jó, ha tudunk helyet és ülőalkalmatosságot váltani. Ami nagyon hiányzik az egy egér, sajnos az előző tönkrement és még nem vettem újat pedig sokkal egyszerűbb lenne az élet vele.

Helyileg a legproduktívabb a nemrég üzembe helyezett étkezőasztalnál vagyok, hiába a csodálatos és inspiráló íróasztalom, nekem az a ronda barna asztal valahogy kényelmesebb. Szerintem abban lehet a titok, hogy az asztalomnál háttal ülök mindennek, míg az étkezőasztalnál belátok és átlátok mindent a helyiségben. Ha elzsibbad a szebbik felem, akkor át szoktam vánszorogni a kanapéra, esetleg az ágyamon ülve, fekve írok.


Enni és inni nem szoktam blogolás közben, valahogy az a típus vagyok aki ha belemélyed valamibe akkor elfelejti a szükségleteit.
Általában zene is megy a háttérben, íráshoz mostanában gyakran a klasszikusokat választom, mert nem terelik el a gondolataimat és nem felejtek el szavakat a mondat közben, esetleg választok a Spotify-on egy lejátszási- vagy toplistát találomra és benyomom azt. A 90 százalékát úgysem ismerem és így tényleg csak háttérzajként funkcionál a zene, nem pedig elterelőként.

Ha igazán át akarom érezni a "fílinget", akkor meggyújtok egy gyertyát vagy párologtatok Yankee Candle-t, amitől igazán otthonos és kuckós lesz a hangulat. 

Mielőtt leülök írni, általában átnézem a követett blogok friss posztjait, mert nem szeretnék belefutni abba, hogy ugyanazt, vagy hasonlót posztoljak mint egy másik blogger. Sokszor egyébként valaki más posztja adja az ihletet, elég néha csak egy elejtett mondat vagy egy részlet egy képről és be is ugrik az én témám. Ha belegondolok, nagyon kevés posztot írtam meg úgy, hogy előre megterveztem, általában aznap vagy előző nap jönnek az ötletek, villámcsapásszerűen - a legtöbb mosogatás, vagy valami bagatell hülyeség művelése közben.
A blogok olvasásához most már a legtöbbször a feedly-t használom, mert egyszerű, nagyszerű, telefonról is használható és jól rendszerezhető. Egyszer kell csak vele elszöszölni amíg felveszed a követni kívánt oldalakat, utána már gyerekjáték.


Ha olyan posztot írok amihez a saját képeimet használom, akkor vagy előrelátó voltam és már a gépemen csücsülnek a képek, vagy pedig szerencsém van és nincs gyászos idő. Sajnos a blogoláshoz nem épp ideálisak a téli borús fényviszonyok, így ha sok termékről szeretnék tesztet, azt most már előre, egyszerre lefotózom egy napos délelőttön és így csak az utómunka marad. 
Egy sima, öreg Olympus kompakttal fotózom, amivel nem vagyok nagyon megelégedve, érik a csere, de erről már írtam.

A notim asztalán csináltam a blognak egy külön mappát, ebben (most már) rendezetten figyelnek a bloghoz használt képek, a már lefotózott termékek képei, a Facebook oldalhoz lementett képek, a testreszabáshoz szükséges dolgok és minden egyéb ami a bloghoz kapcsolódik. Havonta egyszer lementem az egész blogot is, mert jobb félni mint megijedni, hallottam már olyat hogy valakinek elszállt az egész. Így egyszerűen megtalálok mindent, és nem kell gondolkodnom hogy hova is tettem az adott poszthoz tartozó képeket.
Van egy jegyzetfüzetem is, ebben a posztötleteket és a részleteket szoktam feljegyezni, továbbá ebben írom a statisztikát is. A Dorothy által megálmodott blogtervezőt is használom, bár bevallom hogy nagyon ritkán tartom magam a tervhez.

A bejegyzéseket én mindig a blogger felületén írom, itt azonnal le tudom ellenőrizni hogy minden úgy néz-e ki ahogy kell. A Wordben és Windows Live szerkesztőben megírt posztjaim mindig szétcsúsznak ha felkerülnek ide, no meg jobban is szeretek "élesben" írni. Utóbbit a képek elrendezésénél szeretem használni, sokkal szabadabban lehet vele variálni mint itt.

Ha nem saját képeket használok, akkor a legtöbbször a Weheartit vagy a Pinterest van a segítségemre, de sokszor csak a Google-ben keresek rá arra amit szeretnék.

Arra is van példa, hogy nekem kell egy képet megszerkeszteni, akkor előveszem a kedvenc szerkesztőprogramjaim: a Picmonkey egy pofonegyszerű és szinte mindenre használható online szerkesztő, ehhez fordulok a leggyakrabban. A blog fejléce is ezzel készült például. Használom még a Pixlr-t is, ez is online és szintén sokoldalú. A gépemen lévő programok közül a Picasa-val szoktam vágni és színeket variálni, a Photoscape-pel a kollázsokat és összefűzéseket csinálom, míg a jó öreg Paint pedig az átméretezésben, vágásban, elforgatásban szokott segíteni. Nyilván meg lehetne oldani ezeket egy programmal is, de én így szoktam meg, így szeretem.Szilvi blogja a bibliám, ha blogspotról és blogolásról van szó, nagyon sokat köszönhetek az ő tutorial posztjainak. Olvashattok nála tippeket, trükköket és megismerhettek olyan hasznos programokat is általa, mint a Hootsuit
Ezzel gyakorlatilag felére rövidült az az idő, amit a posztjaim publikálására fordítok, hiszen magától kilövi 3 helyre, és ha Pro-ra vált az ember akkor pedig korlátlan mennyiségű hely beállítható. 

Mostanában gondolkodtam, hogy kellene hírlevelet csinálnom ha lenne rá igény, ehhez mindenképpen a Mailchimp lesz a megfelelő platform, hiszen ingyenesen nagyon igényes hírlevelet tudunk gyártani vele.

Végül, de nem utolsósorban amikor olyan posztot írok, amelyekben ruha-összeállításokat mutatok, akkor a Polyvore a legjobb barátom, amivel szintén nagyon egyszerűen és könnyen lehet dolgozni, ráadásul elég addiktív is a használata.És Ti miket használtok a blogoláshoz?
15 megjegyzés

 1. Olvasgatom a bejegyzéseket a témában, de eddig kevés eltérést látok a sajátomtól. :D Nálunk ez nem illik a blog profiljába, ezért nem csinálom meg a posztot, de itt gyors leírom. :D
  Bejegyzést én is a bloggerben írok, offline csak akkor vagyok, ha órám van/utazom, így nem bohóckodom Word-ben. A képeket Photoscape-pel, Gimppel szerkesztem és online a canva.com-ot használom, igazán igényes képeket tudok vele összerakni.
  A művelet során mindegy, hogy szól-e zene vagy nem, általában már elkészített/kipróbált/megízlelt dolgokról írok, így kb. álmomból felébresztve is sikerül megírni egy posztot. Amit általában az agyban ülve/fekve teszek meg, nem szeretek asztalnál ülni, mert nincs rendes székem az íróasztalomhoz. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És persze elfelejtettem megemlíteni, hogy nagggyon tetszik az íróasztalod!

   Törlés
  2. Köszi! :) A Canva-t még nem használtam, de miután többen említettétek most már meg fogom nézni :)
   Nekem a zene alap, általában mindig szól valami, jobb kedvem lesz tőle :)

   Törlés
 2. Én általában vagy az asztali gépnél, vagy a laptopomnál írom meg a bejegyzéseket. És már rájöttem, hogy nem kell előre elterveznem, hogy mit akarok majd a blogon látni. Ha jön egy bejegyzés ötlet, akkor nekiülök és megírom. Lehet hogy csak 2 hétre fog megjelenni a blogon, de legalább megvan az írás, és nem csak az ötlete van a noteszban. :D Eléggé rászoktam, hogy blogolás közben a kedvenc fekete teámat szürcsölgetem. És néha zenét is hallgatok, bár van hogy miközben skype-olok a haverokkal, akkor ülök neki megírni valamit. És nem zavar, hogy ők a fülemen esetleg ordibálnak, mert olyankor nagyon ki tudom zárni a körülöttem lévő dolgokat. :D
  Sajnos mivel még a fényképezőgép projektem elején tartok, ezért saját képeket maximum a mobilommal készítek, szóval azt is tekinthetem kelléknek. De ha rászánom magamat egy rossz minőségű kép feltöltésére, akkor a Pixlr programot használom, valamint fel fel nézek a Picmonkey-ra én is. :D Alapjáraton Pinterest buzi vagyok, szóval onnan inspirálódok javarészt, de az Intagramot is segítségül hívom, de a Pinterestről kerülnek ki a blogra a képek.
  Régebben én is a blog felületén írtam meg a bejegyzéseket, de mióta egy a blog "hatáskörén" kívül álló betűtípust használok, azóta átszoktam a Word-be, ahonnan csak átmásolom a félig megformázott szöveget. Az apróbb igazításokat már a blogon végzem el és szúrom be a képeket.
  Nekem elég sokat számít az asztalom kinézete is, legalább is jobb szeretem ha egy rendezett környezet vesz körül. Illetve szeretem látni a kis Camera feliratú perselykém, a mögötte helyet kapó YC tarjaimat és a cicámnak készített DIY jutifalat befőttesüveget. :3
  És én is igyekszem a legjobb tudásom szerint átláthatóan rendezni a dolgaimat. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Irigyellek ezért az előredolgozásért, én utolsó pillanatban szoktam megírni mindent, nagyon ritkán van piszkozatban valami készen.
   Sokáig én is a mobilommal fotóztam, azzal is lehet nagyon szép képeket csinálni, csak rutin kérdése :)
   Nagyon precíznek tűnsz és szervezettnek, ez jó :)

   Törlés
 3. Nagyon tetszik, ahogyan összefoglaltad a dolgokat. :) Most éppen szükségem van egy kis inspirációra, mindig öröm belenézni az igényes blogok kulissza titkaiba. Néhány programot én is használok, vagy ismerek, de még utána nézek a többinek is, hátha bejön.

  Jajj, annyira gyönyörű az íróasztalod, de tényleg. Én is ritkán íróasztalozok (szintén sarokban van, ráadásul nagyon üres szegény, a lakásunk nincs berendezve), általában az ebédlőasztalon vagy az ágyon fekve írok. Én mondjuk iszok is közben, de a múltkor pl. nagyon elbambultam a koncentrálás közben és magamra öntöttem a cékla levet, miközben az ágyban írtam. Azt hittem kevés van a dobozban, mégsem volt annyira kevés. :))) Jajj, azt hiszem a módszereimen még dolgoznom kell, de legalább a kedvesem nem unatkozik, ha hülyeséget csinálok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :)
   Úh, én a céklalétől frászt kaptam volna, annyira nehezen jön ki mindenből :/
   Régen én is mindent ágyon fekve csináltam, de sokszor jártam úgy mint te, így letettem róla :D

   Törlés
 4. Hihi, nekem is van külön íróasztalom (bár közel sem olyan impozáns, mint a tiéd), de jobbára én is az étkezőnél írogatok :D Vagy az ágyban :D Tervezek én is ilyen posztot, kezdek magamra találni, így most nem írnám le, hogy miket használok, majd elolvasod, ha érdekel ;) :D A Mailchimp nagyon jó, használom és pont az ő tutorialján dolgozom, de most azt is szüneteltettem, mert sooook munka :D és hosszú lesz...és videó lesz... :D Köszi az említést, bár egy kicsit túlzásnak tartom a bibliát :D ♥ ♥ Szépen összeszedted ezt a posztot, gratula hozzá ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Már várom a posztod :)
   A tutorial meg nagyon jó lesz, bár már nagyjából kiismertem, de a többieknek biztosan hasznos lesz. Imádom a tutorialokat amiket csinálsz.
   És akkor is biblia, ne vitatkozz velem! :D

   Törlés
 5. Kell egy Cherchez la femme-os füzet! Nagyon tetszik (a poszttal egyetemben). :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, pedig szegényt már jól összekávéztam kívül-belül! :) Azt mondod hogy kezdjek el nagyüzemben Cherchez la Femme füzeteket gyártani? :D

   Törlés
 6. Hogyan csináltad a saját logós füzetet? Már én is régóta szeretnék ilyet. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon egyszerűen, semmi extra: kinyomtattam sima A4-es fektetett papírra a fejlécet (figyelve, hogy nagyjából oda kerüljön ahova szántam), majd pedig ragasztóstifttel ráragasztottam a füzetre. Hátulra is nyomtattam egy fekete macska sziluettet, így nem lett olyan üres az a rész sem.
   Aztán rájöttem, hogy nincs itthon semmi amivel bevonhatnám, így egyszerű folpackkal, egy rétegben lefedtem. 1-2 hétig ragadt kicsit, de már meg nem mondaná senki hogy mi van rajta.
   Biztos lehet máshogy is, én hirtelen ötletből, azonnal meg akartam csinálni, így ilyen fapados lett :)

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.