HÁZI MÜZLIKEVERÉK

Avagy miért vennénk a boltban készen, ha otthon pár pillanat alatt olyat készíthetünk amilyet csak szeretnénk?


Gyerekkoromban a világból is ki lehetett kergetni a müzlivel, aztán ez mostanra megváltozott. Ma már imádom ezzel kezdeni a napot, de a boltok kínálata erősen korlátoz, hiszen a legtöbb tele van cukorral, aromával, csokidarabokkal és a gasztronómia legszörnyűbb kreálmányával: mazsolával. Persze én is mint mindenki, imádom az édes, felturbózott ízű dolgokat, de ha egészségesen szeretnék étkezni akkor ezeket muszáj elhagyni. Kaphatóak teljesen korrekt müzlikeverékek is, csak azokat meg a pénztárcám bánja.

Így hát némi kutakodás után összeállítottam a saját verziómat, amiben kizárólag egészséges összetevők vannak és olyan dolgok, amiket biztosan szeretek.

 Ami kell hozzá:

Szívem szerint azt írnám, hogy bármi amit jónak látsz, mert a müzlikészítés lényege, hogy az ember minden neki tetsző és beleillő dolgot összedobál, de legyen akkor támpont az én verzióm.


- Finomszemű zabpehely ~ 500Ft
- Diákcsemege vagy esetemben Gourmix ~ 450 Ft
- Kókuszreszelék ~ 200 Ft
- Lenmag ~ 300 Ft
- Aszalt gyümölcs ha nem elég ami a diákcsemegében van ~ 300 Ft


Az elkészítése roppant egyszerű: csak öntsük össze a hozzávalókat tetszőleges mennyiségben és keverjük össze. Én egy picivel több, mint fél csomag zabpelyhet használtam ehhez a 15 dekányi diákcsemegéhez, amiből gondosan kiszedegettem a mazsolákat, majd tettem hozzá még egy pici áfonyát, egy evőkanál kókuszreszeléket és daráltam bele lenmagot, ami nagyon, de nagyon jót tesz az emésztésnek, úgyhogy egyetek sokat, mert fantasztikus dolog!


Fogyasztható tejjel, joghurttal, vagy amivel jól esik. Ha édesszájú vagy mint én, akkor tehetsz bele mézet, steviát vagy bármilyen édesítőt. Jól záró dobozban bármeddig eláll, de garantálom, hogy nem fog sokáig árválkodni a polcon. Kicsit több, mint fél zacskó zabpelyhet használtam fel, a végén lemértem a súlyát és 520 gramm müzlit kaptam. 


Ha nagyon adni akarsz az élvezetnek, vagy ha azok közé tartozol akik szerint a müzli fűrészpor ízű, akkor melegíts fel fél deci kókuszolajat és keverd össze 1 deci mézzel. Ez a mennyiség nagyjából 20 deka zabpehelyhez elég. Öntsd rá a zabra, keverd össze majd simítsd egy alufóliával bélelt tepsibe és alacsony hőfokon süsd ki egy kicsit, néha kevergesd meg. De vigyázz, nehogy elégesd! Ha kihűlt, akkor keverd hozzá a többi hozzávalót (a magokat piríts meg serpenyőben) és már kész is a ropogós verzió aka granola. A receptet még Mautner Zsófinál találtam évekkel ezelőtt, isteni!

Készíthetsz müzliszeletet is belőle, ez kicsit macerásabb de megéri. A magokat és a zabpelyhet pirítsd meg serpenyőben, a gyümölcsöket aprítsd össze, majd miután összekeverted őket, tegyél bele mézet és tetszőleges 100% gyümölcslevet. Annyit, hogy teríthető masszát kapj. Szilikonos tepsibe simítva alaposan nyomkodd ki a levegőt és ügyelj rá, hogy másfél centinél ne legyen vastagabb. A sütőben addig süsd amíg a teteje nem kezd barnulni. Ha kihűlt, akkor lehet szeletelni.


Összeszámolva a mostani verzióm hozzávalóinak árát, elég drágának tűnhet, de ne feledjük, hogy a zab két adag elkészítéséhez elegendő, a kókuszt, az aszalt gyümölcsöt és a lenmagot pedig szinte csak megmutatjuk a keveréknek, azok bőven kitartanak. Az igazán húzós a diákcsemege ára, sajnos a magvakat és gyümölcsöket meg kell fizetni, azonban így megvéve jövünk ki a legolcsóbban, hiszen ha külön vennénk kesudiót, mandulát, banánchipset, aszalt szilvát és a többit, akkor azok ára a plafont verdesné.


Ha szimpatikus valamelyik verzió, akkor bátran készítsétek el otthon, garantáltan nem fogjátok megbánni!



8 megjegyzés

  1. Nyamm. Annyira rászoktam a zabkására, hogy rég nem ettem ilyesmit. A magokat és az aszalványokat nasinak szoktam enni, de túl hamar elfogynak. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zabkása nekem is nagy kedvenc, de a zab annyi minden lehetőséget kínál, hogy kár kihagyni a többit :)

      Törlés
  2. Mivel a Te blogodat is szeretem,így kaptál tőlem díjat (most másmilyet) (:
    http://necromancica.blogspot.hu/2015/03/liebster-award.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De édes vagy, köszönöm, hamarosan kitöltöm :)) Micsoda komoly kérdések, a mindenit! :)

      Törlés
  3. Ez nagyon jó ötlet! Én mindig előre készített müzlikeveréket ettem eddig, de végülis tényleg jobb, ha az ember a saját szájízének megfelelő dolgokat válogatja össze :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem kedvet kaptál hozzá és kipróbálod :)

      Törlés
  4. Megint díjazó hónap van ahogy látom, szóval tőlem is kaptál egy díjat c:

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.