RECEPT - ECETES GOMBA



Ma egy olyan receptet hoztam, ami a nagy többségnek roppant furcsa és ismeretlen lesz és tudom, hogy sokan a szájukat is elhúzzák, de higgyétek el megéri megkóstolni, mert isteni.
Itt Győr környékén ha azt mondjuk: ecetes hal, akkor bizony nem a bolti dobozban vagy üvegben nyomorgó halakra (ruszli) gondolunk, hanem valami egészen másra. Óriási döbbenet volt számomra, amikor először rájöttem, hogy a más vidékről származó emberek nagyjából ufóként tekintenek rám ha erről beszélek és fogalmuk sincs mi ez. 

Sosem voltam nagy halevő, de az ecetes hal kiskorom óta az egyik favoritom. A fantasztikus ízén kívül az is mellette szól, hogy az ecetben úszkálás kiöli a szálkákat a húsból, így nem kell félni hogy megfulladunk, és lehet jóízűen enni, mert nem kell turkálni a halat, szálkákra vadászva.
A legjobb az egészben, hogy ecetbe nem csupán halat lehet letenni, hanem nagyjából bármit, amit ki lehet rántani. Zöldségeket és vasárnapról megmaradt rántott husit (én a csont nélkülieket preferálom ilyen esetben) is bátran "beáztathatunk", a bónusz ezeknél az, hogy nem kell napokat várni vele míg ehető lesz. A halnál a szálkák miatt jó ha legalább 3-4 napig pihentetjük az ételt, mielőtt nekiállunk felfalni.

A nagymamám legutóbb gyönyörű nagy gombákkal lepett meg - ráadásul óriási mennyiségben -, így nem volt kérdés, hogy mi készül belőlük.
És ha már így alakult, akkor megosztom veletek is.



Hozzávalók:

- 2 kg nagyobb fejű csiperkegomba
- 3 nagy fej vöröshagyma
- Panírozáshoz liszt, tojás és morzsa
- Olaj a sütéshez
- Só ízlés szerint

~ 8 ek ecet (20%-os)
~ 8 ek kristálycukor
~ 1.5 liter víz
- Babérlevél ízlés szerint
~ fél ek egész bors
- Szegfűbors ízlés szerint
- Opcionálisan mustármag


Elkészítés

A gombát megpucoljuk, és lobogó, jól megsózott vízbe dobjuk, majd benne hagyjuk 4-5 percig. Leszűrjük és bepanírozzuk, majd bő olajban kisütjük.
Közben a hagymát megpucoljuk és vékony karikákra reszeljük.
A kirántott gombát és a hagymakarikákat egy (hőálló) tálban rétegesen egymásra pakoljuk: egy sor gomba, egy sor hagyma...
A ecetből, a cukorból és a vízből levet készítünk saját szájízünk szerint (mi szeretjük pikánsan ecetesre és édeskésre készíteni, ezért csak opcionálisan írtam a mennyiségeket.)
Teszünk bele babérlevelet, egész borsot, szegfűborsot és mustármagot, majd az egészet jól összeforraljuk. 
Felforrás után leszűrjük és azonnal a hagymás gombára öntjük, hogy jól ellepje az egészet.( Ha kihűtjük a levet és úgy öntjük rá, akkor a bunda leválik a gombáról).
Amikor már langyos, akkor  hűtőbe tesszük és ha hidegre hűlt, már ehetjük is. Vigyázat, mert nem lehet abbahagyni!

Ez a recept természetesen ugyanígy használható halhoz, húshoz és más zöldségekhez is (a cukkini isteni), csak simán rántsuk ki előtte  őket, ahogy szoktuk.

Jó étvágyat!


Ismeritek ezt az ételt?
Mit gondoltok róla?
















10 megjegyzés

  1. Én imádom az ecetes halat, ha apa sok halat fog a Balcsiból, akkor bizony ecetes halat eszünk napokig :D Addig eszem, amíg meg nem unom :D Ez a gomba is jónak tűnik, lehet kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pacsi :D Ezek szerint Veszprémben is ismerik :) Hallal az igazi, de a gomba is igen jó, szóval kóstold meg bátran.

      Törlés
  2. Erről már hallottam, de nem tudom egyszerűen elképzelni az ízét... Az a fincsi roppanós bunda eláztatva jajj :(
    De a ruszlit szeretem, szóval biztos megkóstolnám ezt is, ha valaki elém tolná, izginek tűnik :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiszem hogy fura az ázott bunda gondolata, nekem is az lenne a helyedben, de hidd el, egyszerűen isteni ahogy átveszi az édeskés, ecetes-hagymás ízt. Én a bundát szeretem a legjobban az egészben :D Ha lesz lehetőséged, akkor kóstold meg bátran, simán lekörözi a ruszlit ;)

      Törlés
  3. Na most nagyon nagyon sajnálom, hogy nem szeretem a gombát. Viszont meg fogom próbálni a héten rántott karfiollal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abból is finom. Meg cukkiniból. Meg csirkemellből. Meg patisszonból. Meg akármiből :D
      Majd írd meg hogy ízlett!

      Törlés
  4. Odáig tetszik, hogy rántott gomba :)
    Apám szereti az ecetes dolgokat, halat (Balatonon is adnak ilyet, nem?), ruszlit. Én annyira nem.
    Örülök, ha lesznek receptek is :) Nálunk apám Győr megyei, anyám Veszprém megyei, én Vasban élek, hát semmin sem lepődök meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sima rántott gomba is isteni, ez kétségtelen :) Nem tudom, hogy a Balatonon árulnak-e ilyet, simán előfordulhat.
      Nekem az egyik barátnőm származik Vas megyéből, hát sokféle kajára csak kamillázott először, viszont isteni dödöllét csinál :)

      Törlés
  5. A halat nem szeretem. :P Anyukám szokott csinálni karácsonykor mert kb. évente 2x ha ránt halat. Rántott dolgokat sem nagyon eszek, max cukkinit vagy patisszont nyáron. :)
    De egyébként én is észrevettem már, hogy máshol nem ismerik az ecetes halat csak Győr környékén. Meg a speciálról sem tudják, hogy micsoda. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem túlzottan vagyok halas, de így imádom. Na meg az is igaz, hogy ez nem a legegészségesebb kaják egyike, de néha belefér, anya is karácsonykor csinál egy vödörnyit belőle :)
      Tényleg a speciál is tipikus győri szó, és állítólag a kondi szót is csak mi használjuk úgy, ahogy (vettem egy kondit, mert a régi tönkrement). :)

      Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.