SZÁJÁPOLÁSI RUTINRégóta vár ez a poszt megírásra, de volt egy aprócska változás a csapatban, így kivártam addig, amíg teljes képet kapok az új kis kedvencemről. Most már úgy érzem, hogy kiforrott a véleményem, úgyhogy csapjunk is a lovak közé és beszéljünk a szájhigiéniáról! Ha már van bőrápolási rutin, meg hajápolási rutin, miért ne lehetne szájápolási rutin is, nemde?
Előrebocsátom, hogy nem vagyok fogorvos, sem dentálhigiénés szakember, egyszerűen csak érdekel a téma, mivel a fogsorom az egyike azoknak a kevés dolgoknak magamon, amit nem cserélnék el semmiért. Így érthető módon próbálom a lehető legkörültekintőbben ápolni és óvni, erről olvashattok most.


Személy szerint azt vallom, hogy lehet valakinek tökéletes a sminkje, járhat designer ruhákban és ondolált hajjal, mindent elmond az illetőről az a tény, ami akkor fogad bennünket, amikor kinyitja a száját. (Jelen esetben most a szó szerinti értelmezésre gondolok). Elborzadva olvastam egy tavalyi felmérés eredményét, mely szerint a magyarok elég nagy része napi egyszer, vagy még egyszer sem mos fogat, sokan a fogselymet még csak hírből sem ismerik, a fogkefét pedig van, aki csak 1-2 évente! cseréli ki. És hogy ne örüljünk, a rendszeres fogmosók közel fele is szereti ellébecolni a fogmosás idejét, és az ajánlott 2 perc helyett csak 1 percet áldoz a fogai tisztítására. Elkeserítő, ugye?
Azért remélem, hogy az én olvasóim abba a körbe tartoznak, akik rendszeresen és alaposan ápolják a fogukat, mégis fontosnak tartom, hogy írjak erről, hiszen a magyar blogszférában eddig csak elvétve találkoztam a témával. Pedig ha belegondolunk, ez is szépségápolás valahol, nemde? :)

A fenti képen láthatjátok egyben a kis csapatot, akiket én használok nap mint nap a fogaim egészségének megőrzéséért. Annak ellenére, hogy jó géneket örököltem és odafigyelek rájuk,  négy tömött fogam van jelenleg, ebből kettő még általános iskolából maradt rám, kettő pedig elkerülhető lett volna, ha a húszas éveim elején nem lébecolom el a rendszeres fogászati ellenőrzést. Végül fogkőeltávolításnál derült ki, hogy van két lyukas fogam is, mivel én semmit nem éreztem belőle. Tehát nem feltétlenül jelzi fájdalom a bajt, ezért is mantrázzák annyit a szakemberek az ellenőrzés fontosságát. Megelőzni sokkal egyszerűbb (és olcsóbb), mint helyrehozni, ezt ne feledjétek!


FOGKEFE


Ő volt az oka, hogy késett ez a poszt, mert a húsvéti nyuszi tojt nekem egy elektromos fogkefét. Mivel előtte csak és kizárólag manuális fogkefével volt dolgom, szerettem volna kitapasztalni a hatását és a működését, hogy őszintén tudjak róla írni. Ez egy Braun Oral-B TriZone 500 típusú fogkefe, ami percenként 7600-at oszcillál (vagyis rezeg) és 20.000 pulzálást képes végezni, magyarul a kézi fogmosáshoz képest brutális a hatékonysága. Először nagyon furcsa érzés ezt használni, fel kell készülni rá, hogy mindenhol nyálas lesz az ember és úgy érzed hogy az agyad is kirázza a helyéről, de 2-3 alkalom után már bele lehet jönni. A hatása pedig döbbenetes, én utána nem tudtam levenni a nyelvem a fogamról, annyira nem hittem el, hogy ekkora a különbség, pedig igyekeztem előtte is mindig alaposan és helyesen fogat mosni. Egy szó mint száz, ha teheted, akkor válts elektromos fogkefére, manapság már 3-4 ezer forintért is lehet kapni a DM-ben saját márkás fogkefét vagy éppen az Oral-B legolcsóbb (és egyik legnépszerűbb) darabját, a Vitality-t. A pótfejek sem vészesek, hiszen 2-3 havonta kell cserélni, és ha nem akar az ember eredeti fejet venni rá, akkor a drogériás saját márkások közül is válogathat, mert általában illik hozzá. Az Oral-B fejek ráadásul indikátorszálasak, vagyis elhalványodnak, ha ideje van a cserének.
Ha mégis ragaszkodunk valami miatt a kézi fogmosáshoz, akkor törekedjünk rá, hogy soft vagy super soft kefét válasszunk, hiszen a keményebb szálak sem tisztítanak hatékonyabban, maximum tönkreteszik a fogínyt. Az én nagy favoritom a Dontodent Sensitive fogkefe volt, de gyakran vettem még Signal Sensitive Expert fogkefét is, és a bölcsességfogaimhoz mindig hozzáfértem az Elmex Sensitive fogkefével. A puha fogkefe egyetlen hátránya, hogy a fogkőre hajlamos egyéneknél segíti a fogkő kialakulását. Bármennyire is jónak tűnnek még, legalább!! 3 havonta cseréljük ki a fogkefénket. Ne féljünk, mert nem veszik kárba a használt sem, ugyanis remekül lehet vele fugát sikálni.
A helyes fogmosás menetét pedig ebben a videóban mutatják be. A lényeg: sikáló mozdulatok (nem körkörös!) és 45 fokos szögben tartott fogkefe. És ne feledjük, kvadránsokként minimum fél perc, így lesz meg a kötelező két perc!


FOGKRÉM


A fogkrém a legkevésbé biztos pont a rutinomban, mármint mindig használok, csak nem feltétlenül ugyanazt. Sok vita folyik a mai napig arról, hogy a fluorid ártalmas-e vagy sem. Én nem igazán szelektálok e szerint, hiszen amennyi fluorid található a fogkrémekben vagy a szájvízben, az elenyésző mennyiség, főleg hogy le sem nyeljük. Gyerekeknél persze más a helyzet, de szerintem felnőttként nem kell rettegni tőle, sőt, jót tesz a fogzománcnak (ezt nem én mondom, hanem a kutatások).
Jelenleg a Vademecum Ultra Fresh 16 nevű fogkrémet használom, még elég friss az élmény, nemrég kezdtem meg és nem használtam még előtte. Az állaga géles, a színe brutálkék (fogfehérítő szín, hello szia!) az íze pedig rettentő érdekes. Olyan érzésem van amikor fogat mosok vele, mintha egy mentol ízű mezőt legelnék egy kis fakéreggel vegyítve. Ez nyilván a gyógynövényeknek köszönhető, amik benne találhatóak. Hatása jó, jól tisztít és habzik rendesen (köszönjük sls), nem csípi szét a szám. Kifogásolni csak a csomagolást tudom - ki nem állhatom a letekerős kupakot, mert tízből legalább hatszor leejtem - és azt, hogy nem CF.
Fogkrémválasztásnál érdemes a problémára szűkítve keresni, hiszen más fog beválni annak, akinek fogínysorvadása van és annak is, aki csak a kávézás és a dohányzás nyomait szeretné eltünteti, de semmilyen más problémával nem küzd.

FOGPOR

Amikor először hallottam a Dentomin fogporról, csak legyintettem, hiszen nem tudtam elképzelni, miért lenne jobb "homokkal" fogat mosni mint fogkrémmel. A fogpor nem más, mint természetes ásványi anyag (Zeolit) őrlemény. Az enyém nem a legjobb, mert van benne sls és még egy csomó adalékanyag, de lehet kapni natúr és gyógynövényes változatot is, ami ráadásul dupla mennyiség és még olcsóbb is, mint ez!
Az első élmény nem volt túl jó, mert konkrétan letüdőztem egy adagnyit, így krákogással és köhögéssel bélyegezte meg a további napomat. Semmiképp ne vegyünk levegőt, mielőtt a por el nem elegyedik egy kis nyállal, mert rossz lesz. Higgyetek nekem!
A hatása csodálatos, remekül tisztít és friss érzés a használata. Kipróbáltam magában is, de én sokkal jobban szeretem fogkrémmel együtt használni. Elsősorban amiatt alkalmazom, mert állítólag segít meggátolni a fogkőképződést, amivel én rendszeresen küzdök. Nem használom minden nap, heti 3-4 alkalommal mártom bele a fogkefémet. Állítólag a gyakori használat koptatja a fogzománcot, így csak óvatosan!
A csomagolása utálatos, folyton kiborul és nagyon tele is van, viszont cserébe magyar termék.


FOGSELYEM

Az eszköz, aminek minden fürdőszobában kötelezőnek kellene lennie! A fogkefe, bármilyen alaposan is használjuk, nem képes eltávolítani a fogközökben megbúvó lepedéket és ételmaradékokat. Erre találták ki a fogselymet, amit manapság rengeteg verzióban lehet kapni: van viaszos, ízesített, vékonyabb, vastagabb, sodrott, lapított és keretes. A szélesebb fogközökkel rendelkezők fogköztisztító kefével helyettesíthetik, a koronások és a fogszabályzósok is megtalálják a nekik való termékeket.  A képen szereplő Dontodent egy keretes változat, nekem is furcsa volt először használni, de kis gyakorlással kényelmesebb mint a kitekerhetős változatok, viszont figyelni kell, mert könnyen felsérti a fogínyt. Egyetlen bajom vele, hogy a szűkebb fogközökbe nehezebben férek be vele. Nagyjából 300 forint a DM-ben, és még kis szütyő is van hozzá, hogy a táskánkban is tarthassunk egy darabot! A hagyományos, kitekerhető változatokkal a legjobb kezdeni, nekem ez a Colgate fogselyem volt az első, és roppant könnyű volt bánni vele, mert viaszolt és vékony, lapos kialakítású. Utána sokáig Oral-B selymet használtam, ez mentolos volt és kicsit vastagabb, de remekül végezte a dolgát. A legrosszabb ami valaha is a fogaim között volt, az a Rossmann saját márkás terméke, a Prokudent fogselyem.  Foszlott, elszakadt, csikart, jaj nagyon utáltam...
A fogselyem nem váltja ki a fogmosást, de elengedhetetlen kiegészítője annak. Itt egy videó a helyes technikáról, mert bizony ezt is el lehet rontani!

SZÁJVÍZ

Szájvizet használni luxus, mert úgyis kiköpjük ugye (ezt konkrétan előadta nekem  így valaki). Szerintem viszont nem luxus, hanem fontos eleme a fogápolásnak, hiszen nem csak a friss leheletet biztosítja, hanem sok kórokozót is elpusztít a szájüregben. Meg kell különböztetnünk az általános, napi használatra kifejlesztett szájvizeket, ilyen például a Listerine, az Elmex, Aquafresh és nagyjából minden, drogériában kapható termék. A kúraszerűen alkalmazandó, (általában) gyógyszertárakban beszerezhető szájvizeket gyakran fogorvosi utasításra kell használni olyanoknak, akik valamilyen fogbetegséggel küzdenek. Ilyen szájvizek például a Chlorhexamed, a Corsodyl, és a Gengigel
Én sokáig csak Listerine-t használtam, a kék és a zöld változatot váltogattam. Szerettem, de brutálisan erős és szerintem túl van árazva. Kipróbáltam még a Colgate szájvizet is, arra határozottan emlékszem hogy nem szerettem, de hogy pontosan miért nem, azt már nem tudom. Most ezt a saját márkás Dontodent szájvizet használom, és őszintén szólva, tud annyit, mint a dupla ennyibe kerülő Listerine. Kellemes, mentolos íze van, nem mar, de maximálisan frissít. Bónuszként még antibakteriális is, és az összetevői is csodásak, mi kell még?


Lehetne még fokozni a dolgot nyelvtisztító használatával is, de én ezt megoldom fogmosás közben, szerintem az is ugyanolyan hatékony mint egy erre kifejlesztett eszköz.

A legfontosabb, hogy ne féljünk a fogorvostól, mert csak ő fogja tudni megoldani a problémánkat és ha bármi szokatlant tapasztalunk, akkor keressünk fel szakembert és kérjük ki bátran a véleményét a fogápolási termékekkel kapcsolatban is. Ti milyen termékeket használtok?
Küzdötök valamilyen fogbetegséggel?
Fontos számotokra a szájhigiénia?20 megjegyzés

 1. Szia!
  Jó poszt lett, és nagyon egyetértek a szájápolás fontosságával, no meg a rendszeres ellenőrzéssel. Én félévente járok kontrollra, engem ez nyugtat meg, és amióta néhány éve én is átálltam elektromos fogkefére, nincs például fogkövem!

  Fogkrémben én a mentolmenteset keresem, főleg Elmexet szoktam venni. Ennek az az egyszerű oka, hogy a legtöbb mentolos fogkrém nekem TÚL mentolos, nem kellemes, éget, csíp, sőt a gyomrom is felfordul tőle.
  Az Elmexről azt mondják, jó fogkrém, de ha valaki tud másik hatékony mentolmenteset, szóljon, kérem! :-)

  Ismered esetleg a kókuszolajas öblögetést? Mostanában sokat olvasok róla, lépten-nyomon szembejön, még nem próbáltam, de nagyon meggyőzően hangzik. Pl. Ági is írt róla:
  http://haromhonap.blogspot.hu/2015/04/oil-pulling-olajragas-olajhuzas.html#.VVLqqGapoUs

  Üdv:
  Piffeny

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Köszönöm! Fél évente kontroll, na az dicséretes! :) Nekem is a fogkő volt az oka annak, hogy elektromosra váltottam, remélem sikerül visszaszorítanom a kialakulását.
   Fogkrémben még nem próbáltam az Elmex-et, de sokan dicsérik, úgyhogy nem lehet az rossz választás.Én sem szeretem ha szétcsípi a szám a mentol, de kell a tudat hogy van, úgyhogy én nem tudok mentolmenteset ajánlani, de hátha itt valaki ismer mást az Elmexen kívül.
   A kókuszolajról már Áginál olvastam, nekem egy kicsit bizarr, de gondolkodtam hogy kipróbálom, mondjuk kizárt hogy annyi ideig öblögessek vele...Egy hős, aki kibírja a 20 percet :)


   Törlés
  2. 20 percet én sem bírnék olajjal öblögetni (eleinte legalábbis), de nagyon tetszik a dolog amúgy, és kicsit olyan ez, mint a sport: a semminél 5 perc is többet ér belőle, aztán később egyre többet bírsz :-)

   A fogkőről: nekem régen durván sok fogkövem volt, de az elektromos óta (most kiszámoltam: 3 éve) nem gyűlt még össze annyi, hogy újra le kelljen szedni (pedig a fogászat, ahova járok, eléggé szereti javasolni....). Szóval reméljük, neked is segít!

   Törlés
  3. Engem is nagyon érdekel, mert utánaolvastam és csudi jó dolgokat írnak róla, szóval biztosan hasznos. Csak maga a tudat.Brrr... :D
   Ez jó hír, remélem hogy hasonlóan járok mint te, ugyanis nekem is rettentően gyorsan keletkeznek sajnos.

   Törlés
 2. Én a Curaprox fogkefét használom, már vagy jó két éve. Puha jó minőségű. A Listerint csak akkor szoktam használni, ha van valami afta, vagy kellemetlenség. Napi szinten nem. Egyébként az Ázsia centerben szoktuk megvenni a párommal, ott sokkal olcsóbb, és a fogkrémek is. Ezt kellett használnom, amikor fogászati beavatkozásom volt. Szerintem napi használtra ez erős.
  Ezenkívül tartok még otthon Glycoseptet, vény nélkül kapható, és mindenféle száj, torok fertőtlenítésre kiváló. Ezt a Dontodentet megnézem majd... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Curaprox nagyon népszerű fogkefe (és jó ronda is szerintem :D), anno mikor gyógyszerraktárban dolgoztam, vitték mint a cukrot a patikák. Valahogy nekem mégis kimaradt, nem volt szimpi a retró kialakítása meg a horror színkombinációk, de aláírom, hogy biztosan jó termék. Svájci, milyen lenne, ha nem jó?
   A Listerine-t nagyon sokan használják napi szinten, tény hogy nagyon erős, én is csak esténként használtam vagy higítva.
   Glycosept a mamámnak van otthon, még nem próbáltam de esküszik rá. Nagyon ajánlom a Dontodent-es öblögetőt is, tényleg szupi!

   Törlés
 3. A Dontodent nekem is jól bevált, de használtam már olyan szájvizet, hogy szívesen földhöz csapkodtam volna magam utána, annyira mart. Ráadásul ez sokkal olcsóbb. Fogkeféből meg szigorúan Soft-ot használok, különben minden nap brutális fogínyvérzésem lenne. Elég problémásak a fogaim, úgyhogy nagyon vigyázok rájuk. Meg jobb a lelkemnek, ha úgy indulok el reggel, hogy megmostam a fogam. Inkább elkések mindenhonnan, de a napi öt perc fogmosásnak meg kell lenni. :D Kétszer is, este se hagyom ám ki.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon helyes hozzáállás! :)
   Nekem a Listerine volt ilyen földhöz csapkodós, mondjuk meg lehetett szokni, de nem az volt a kedvenc momentumom a fogmosásnál :D A fogínyvérzés nagyon kellemetlen, régen nekem is előfordult ha durván álltam neki sikálni, de a soft kefék nagyon jók erre is.

   Törlés
 4. Szia! Nagyon hasznos volt a cikk. Viszont szeretnék kérdezni vele kapcsolatban. Eddig ahány fajta szájvizet használtam mindegyiknél öklendeztem csípő maró érzés volt. Ez vajon mitől lehet? Illetve ha a képen szereplőt kipróbálom szerinted nem lesz ilyen?

  http://barbisminkesszepseg.blogspot.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Barbi!
   Örülök, ha tudtam újat mondani :)
   Ilyet még nem is hallottam, talán a túl erős mentol íz lehet a ludas, másra nem tudok gondolni. A képen szereplő is mentolos, kezdetben nem erős, de minél tovább öblögeted, annál inkább pikánsabb lesz, úgyhogy nem merem szívből ajánlani neked. Viszont a Herbáriának remek cserszömörcés szájvizei vannak, kapható citromos és mandulás ízben is, tégy valamelyikkel egy próbát, nem drága és hátha beválik! :) http://kremmania.hu/kremek/herbaria-cserszomorces-szajviz

   Törlés
  2. Vagy még esetleg ezt a fajta Dontodent szájvizet nézd meg: http://kremmania.hu/kremek/dontodent-szenzitiv-szajviz
   vagy ezt: http://kremmania.hu/kremek/dontodent-med-care-szajviz
   Az is lehet, hogy a szájvizekben lévő alkoholt nem bírod, érdemes erre is figyelni, hogy olyat válassz, amiben nincs. Remélem segítettem :)

   Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm! Kipróbálom akkor a 3 közül valamelyiket hátha jó lesz :) Mert tényleg adna egy + tisztaság érzetet. Még egyszer nagyon nagyon nagyon szépen köszönöm :)

   Törlés
  4. Nincs mit, majd írd meg ha bevált valamelyik! :)

   Törlés
 5. Én is a Dontodent szájvizet használom, a teljesen vízszínűt. Régebben a DM fogkeféjét használtam, mindig softot, de a Sensodyne fogkeféje még puhább, azt jobban szeretem. A DM-es viaszolt zöld fogselyem is nagy kedvenc.
  A gyereknek vettünk elektromos fogkefét, mert tragédia volt a fogmosása, most megvárja a zenét, ami két perc fogmosás után következik. Fogkrémből vagy 15 évig használtam a narancs színű Elmexet, mert az milyen jó, hát francokat. Most a zöldet használom, de előtte meg a Sensodyne Pronamelt. Nem gátolja meg egyik sem a fogszuvasodást, max. lassítja, én úgy vettem észre. Pedig nem nassolok egész nap, vizet iszok, szóval maradjunk annyiban, hogy van, aki jó géneket örökölt és szépek a fogai, másnak meg kevésbé.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Sensodyne fogkefét nem használtam, de ezt jó tudni, hogy még puhább. Ha utazom, nem fogom magammal vinni az elektromost. Az enyém nem zenél, csak berreg, de imádom, hogy figyeli az időt, így tuti nem lébecolom el.
   A genetika rettentő sokat számít, az ápolás csak másodlagos tényező. Nekem anyai ágon mindenkinek rossz fogai vannak, szerencsére apámtól ha mást nem, jó fogakat örököltem. De tegyük hozzá, hogy nem szültem, anyának például terhesség közben mentek tönkre a fogai, és azóta a koronával is folyton bajlódik :/

   Törlés
  2. A terhességgel az a baj, hogy az ember állandóan eszik, hogy ne legyen hányingere, kis adagokat, na az a legrosszabb, szerencsére ez nálam csak pár alkalommal volt. Viszont az egész ínyem begyulladt, a fogorvos szerint ez hormonális, hát nem örültem, vissza is húzódott akkor pár helyen az ínyem, ami baromi rossz, mert a fognyaknál vékonyabb a zománc. De hamar elmúlt, a Lacalut aktív segített. Csak hát ennek is nyoma maradt. Fogam terhességtől nem lyukadt.

   Törlés
 6. Én kb. 1,5 éve váltottam elektromos fogkefére, s persze az elején még furcsa egy kicsit, de hamar meglehet szokni. A jó dolgokkal így van ez. Nekem akkor tűnt fel nagyon a különbség, amikor elutaztam néhány napra, de nem akartam az elektromosat vinni, így gondoltam veszek egy simát, mai majd jó lesz az utazásokra. És akkor jött a kellemetlen meglepetés. Már 5 perce mostam a fogam, de még mindig nem volt az igazi... Azóta jön velem az elektromos mindenhova. A pótfejekkel én úgy vagyok, hogy az a legfontosabb része, így inkább figyelem az akciókat (pl. Müller szombat) és akkor veszek több darabot, így mindig van itthon tartalék.
  Szájvízből én is ezt szoktam venni, a Listerine nekem nagyon marta a számat. Nagyon nem bírom a mentolos dolgokat, pl. a mentolos rágókat sem szeretem(hányingerem lesz tőlük), jelenlegi kedvencem a rózsaszín Orbit. :) Kb. olyan íze van, mint a gyerekrágónak. :) Fogkrémet szeretem váltogatni, jelenleg 3 fajtát használok felváltva. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én még nem használtam azóta sima fogkefét, de el tudom képzelni milyen lehet visszatérni...Pótfejet én is rendeset vettem hozzá, és mivel épp akcióban volt, így betáraztam belőle. Alig várom hogy kipróbáljam a kerek fejet.
   Érdekes ez a hányinger dolog a mentoltól, nem is hallottam még ilyet, de fentebb Barbinak is ez a baja. Nem baj, a rózsaszín Orbit meg a narancsos TicTac sokkal finomabb :D

   Törlés
 7. Sajnálatos módon nem láttam ezt a posztot. De akkor óvatosan bánok a fogporral ^_^
  Köszönöm a linket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit! :) Egyébkét nagyjából ugyanazt tudja mint az epres Lush, csak az jóval fenszibb :)

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.