MÚLT SZÁZADI LIMONÁDÉ - IDA REGÉNYETavaly táján happoltam a Rukkolán ezt a könyvet, utólag már magam sem értettem miért, hiszen hála a jó magyar oktatási rendszernek, sajnos a kötelező magyar klasszikusoktól reflexből fázni kezdek a mai napig - már gyerekként sem szerettem ha megmondták mit kell csinálni/olvasni/szeretni. Persze azóta már rengeteg esetben rájöttem, hogy nem rosszak ezek a könyvek, sőt! - mégis megmaradt bennem némi fenntartás, főképp ha Jókai több tízoldalas leírásaira gondolok.
Szóval elhappoltam ezt a Gárdonyi regényt, amiről a Molyon csupa jókat írtak, és arra gondoltam, hogy az Egri csillagok sem volt traumatikus élmény, hát lássuk milyen egy tipikusan nőknek íródott szépirodalmi limonádé a múlt századból! Mégis kellett egy év mire ténylegesen elővettem. Lássuk  is, hogy tetszett!


A lány édesanyja meghal, a dúsgazdag édesapja pedig nem akarja ellátni a lányát, ezért bentlakásos iskolába küldi, ahonnan végül kirúgják a lányt, így az apja kénytelen visszafogadni a házába, de látványosan útban van neki. 
A fiatalember tehetséges művész, azonban nem tud befutni, így újságíróként tengeti az életét, amikor hírt kap, hogy az egyetlen családtagja, a húga bajba került ezért azonnal pénzt kell kerítenie. Rengeteg pénzt! 

Így kerül egymás mellé a két szereplő: Idát (mert hogy így hívják a főszereplőnket) apja "meghirdeti " az újságban, Csaba (a másik szereplőnk) pedig jelentkezik érte a hozománya miatt. 
Ez akár egy dél-amerikai szappanopera leírása is lehetne, de ha belegondolunk, bőven megállná a helyét a történet a modern könyvpiacon is: kényszerházasság, gyönyörű és tapasztalatlan nő, jóképű és gáláns férfi, megegyezés egyetlen együtt töltött évről és persze nyilvánvaló végkifejlet. Ha megspékelnénk némi hardcore szexjelenettel, még nemzetközi bestseller sztori is lehetne manapság, nemde? Gyors olvasó vagyok, viszont a szépirodalomnál mindig próbálom visszafogni magam, mert kár lenne átrohanni a gyönyörű szövegen és a szavakon, szófordulatokon, amik manapság már kikoptak a nyelvünkből.  Szinte lubickol az ember ennek a szövegében is, annyira szép és kifejező, egyáltalán nem unalmas és monoton. Jó volt belelátni az akkori dolgok menetébe is - például hogy cselédért úgy mentek a módosabbak a cselédboltba, mintha kenyeret venni mennének, vagy hogy Idának eszébe sem jut továbbtanulni amikor lehetősége adódna rá, ő feleség akar lenni. Érdekes korrajzot is kapunk bónuszként a romantika mellé.

A karakterek szerethetőek voltak, bár azért Idának néha adtam volna szívem szerint egy tockost a naivitása és a makacssága miatt, Csabában pedig idegesített az állandó titkolózása. 
Az első könyvben megismerjük a szereplőket és a hátterüket, továbbá a találkozásukat és az esküvőt, a másodikban kezdődik az igazi együttélés és egymáshoz csiszolódás. A müncheni művészvilág leírása a kedvencem volt, Gárdonyi remek karaktereket és hangulatot teremtett, teljesen beszippantott olvasás közben. De ezt már megszokhattuk tőle. Az érdekes az, hogy az egész könyvben még egy csók, annyi sem csattan el, mégis az apró lelki rezdüléseikből tisztán érezhető, hogyan kerülnek egymáshoz egyre közelebb a szereplőink. Na ez a zseniális írói bravúr!


Egy szó mint száz, ez egy habkönnyű romantikus regény, véletlenül sem az a fajta ami megüli a gyomrot, hanem inkább simogatja a lelkedet. Nem is a végkifejlet a lényeg, hiszen azt sejteni lehet már az első perctől, hanem a rögös, de végtelenül bájos út, amíg eljutunk addig. Limonádénak neveztem a címben. A maga korában bizonyára az is volt, szinte látom magam előtt, ahogy az meglett asszonyok és fiatal lányok egyaránt sóhajtozva olvassák a strandon a napernyő alatt, mint ahogy manapság tesszük mondjuk Sophie Kinsella műveivel.

Én nagyon örülök, hogy végül nem hagytam a polcon porosodni, és biztatlak titeket is hogy olvassátok el ha romantikus könyvre vágytok, hiszen a szépirodalom nem minden esetben egyenlő a vérkomolysággal és az unalommal. Kincsek rejtőznek azokon a családi könyvespolcokon! :)
Megtalálható szerintem minden második háztartásban, ha pedig mégsem, akkor a ITT ingyen elolvashatjátok vagy letölthetitek.25 megjegyzés

 1. Köszi az ajánlót! Felkeltette az érdeklődésem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, remélem hogy tetszeni fog! :)

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Na, asszem fáradt vagyok. Tekerem le a posztot és keresem a limonádé receptet. :D Aztán rájöttem, hogy ez nem egy receptes poszt. :D Jól van Dóri, megártottak a tételek. :D Amúgy felkerül a listámra a könyv. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj de jót nevettem ezen a kommenten :D
   Ne haragudj Dóri, ígérem kárpótollak a jövőben limonádérecepttel! :)
   Kitartás a vizsgához!

   Törlés
  2. Kitartás?! Báááh, akartam írni sok szerencsét :)

   Törlés
 4. Juj, az Ida regénye nekem is nagy kedvencem volt! Én még gimnazista koromban olvastam, és akkor nem is egyszer, annyira tetszett. Nekem is főleg az tetszett benne, hogy bár "klasszikus", mégsem uncsi vagy vontatott.
  Most kedvet is kaptam hozzá, hogy újra nekiveselkedjek! Köszönöm a tippet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tetszett, tetszett... bocs a szóismétlésért :-), úgy látszik, nekem ma reggel kell még egy kávé...

   Törlés
  2. De jó, hogy olvastad! :) Sajnos nekem ez teljesen kimaradt a gimiben, de őszintén nem is nagyon kerestem a klasszikus műveket, elég volt a kötelező olvasása. Azt mondják az okosabbak, hogy egy könyvet több életszakaszban is újra kell olvasni, mert mindig mást mond. Ezzel most kipróbálhatod, hogy igazuk van-e :)
   Észre sem vettem a szóismétlést, de plusz egy kávé sosem árt ;)

   Törlés
 5. Nagyon tetszett a könyvajánló, és mivel nálam eddig kimaradt, sort is kerítek rá valamikor :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy tudtam újat mutatni Katy. Remélem, hogy tetszeni fog! :)

   Törlés
 6. Az egyik kedvencem, pedig szkeptikus vagyok a magyar irodalommal szemben (bár Gárdonyi műveit szeretem egyébként). Én a nagymamámnál találtam rá, egy esős és nagyon unalmas délutánon kezdtem olvasni - és estére le is daráltam (szintén gyorsolvasó üzemmód). Idának néha tényleg érik egy simogatás szívlapáttal, Csaba pedig nekem sokadszori olvasásra is önsorsrontónak tűnik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira jó, hogy többen is írtátok hogy ismeritek! Igen, nálam is belefért volna egy fél napba, de direkt visszafogtam magam. Most hogy mondod, Csabában engem is idegesített ez a tipikus művészléleksége, ez a semmi nem jó, de azt sem tudom, hogy mi lenne a jó felfogás. Hát igen. De ettől lett jó ez a könyv, hogy nem hibátlanok a szereplők :)

   Törlés
  2. Van egy ilyen defektem, hogy "na csak még egy fejezetet elolvasok" , aztán hirtelen "hogy a viharba lett hajnal 5??" :D Azt egyébként nagyon szeretem Gárdonyi karaktereiben, hogy megvan a maguk kis "defektje", sokkal szerethetőbbek, mint egy tökéletes szereplő.

   Törlés
  3. Ismerős, főleg ha másnap korán kell kelni akkor nagy szívás :D
   Sokkal jobbak az esendő karakterek, ez egészen biztos. Fogok még Gárdonyit olvasni ez után.

   Törlés
  4. Ajánlom a Hosszúhajú veszedelem című művet :)

   Törlés
 7. Még mindig keresem, hogy mit olvassak, mert annó befejeztem az olvasást a sok ezoterikus könyvnél, mivel már egyáltalán ne érdekel ez a téma. Lehet, hogy nehéz is lesz visszaszokni... Filmen már többször is láttam Venczel Verával és Oszter Sándorral. :) Klassz volt ez az ismertető! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Néha én is besokallok és akkor hónapokig nem is olvasok semmit, utána meg azt sem tudom mihez kapjak :) Én a filmet nem láttam, illetve a nagyon régi verzióból egy kis részt de az nekem már tényleg régi, viszont a Venczel Verás feldolgozást meg fogom nézni. El is felejtettem a filmet beleírni a posztba.

   Törlés
 8. Nem olvastam még a könyvet, de felkeltetted az érdeklődésem :) Az egyik kedvenc könyvem Gárdonyitól a Láthatatlan ember, ha még nem olvastad, mindenképpen ajánlom, nagyon jó karakterek vannak benne és engem a vége konkrétan sokkolt, mert egyáltalán nem ilyen befejezésre számítottam :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem tetszeni fog! :)
   A láthatatlan embert nem olvastam, de köszönöm az ajánlót, el fogom olvasni.

   Törlés
 9. Ez szuper könyvajánló volt, bele is olvasok a neten. Teljesen igazad van, ha szex is lenne benne, most is vezetné az eladási listákat. Személy szerint én örülök, hogy ilyesmi nincsen benne :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is örülök, kissé megcsömörlöttem a mostani könyvsikerektől, egy kaptafa mind nagyjából. Remélem tetszeni fog, szerintem csodás könyv :)

   Törlés
 10. Köszi az ajánlót, happoltam is egy példányt :)

  VálaszTörlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.