VIGYÁZZ! KÉSZ! POSZTOLJ! - MEG LEHET-E ÉLNI A BLOGOLÁSBÓL?


Forrás

Meglehetősen érdekes témát sorsolt Szilvi két héttel ezelőtt, azóta is gondolkodom, hogy mit kellene írnom, hogy hosszabb legyen a poszt három mondatnál.

Kezdjük először is a címben feltett kérdésre a válasszal: nem, idehaza nem lehet megélni a blogolásból véleményem szerint, legalább is a nagyon nagy átlagnak nem. Persze én nem vagyok mindentudó, de úgy sejtem, hogy többen is megteszik ezt a blogszféra különböző sarkaiból a nagyobb nevek közül, vagy ha nem is a blogolásból élnek konkrétan, akkor a blog adta hírnévből, aminek köszönhetően elvállalnak és indítanak különféle projekteket, vagy jutnak olyan lehetőségekhez, amikhez a blog nélkül lehetetlen lett volna. Ott van például Oravecz Nóra. Egyszerű bloggerből hihetetlen marketinggel több könyves író lett, és nincs ember aki ne ismerné a nevét idehaza, ha máshonnan nem, akkor a Facebook üzenőfalról biztosan. Tudjátok, hogy nem vagyok a rajongója, de azt, amit és ahogy felépített maga köré, nagyon csodálom és értékelem.

Forrás

Na de vissza a kérdéshez. Én optimista vagyok (meg jövőbelátó is), emiatt biztosra veszem, hogy pár év múlva ez már nem lesz kérdés. Magyarország mindig le van maradva a kanyarban, hiszen ami külföldön már természetes, az itthon majd hosszú évek múlva lesz az. A cégek igenis kezdik felismerni, hogy egy bloggerrel könnyebben eladhatóak a termékek, jelenleg is naponta látjuk a szponzorált posztokat a különböző blogokon. Az más kérdés, hogy ki jár jobban ezekkel, mert valljuk be, józan ésszel átgondolva nem éppen igazságos az ingyen termék kontra ingyen hirdetési felület felállás. A nagy blogok, akiknek naponta több ezer kattintásuk van több (tíz,száz)ezer feliratkozóval a hátuk mögött, igenis megérdemelnék, hogy megfizessék őket azért, ha egy termék vagy márka mögé állnak. Szerintem ez nem olyan nagy dolog manapság, amikor egy tévéreklám a kereskedelmiken vagy egy páros oldalas hirdetés valamelyik glossyban annyiba kerül, hogy az ember lánya menten összepisili magát az összeg hallatán. De addig, amíg maguk az érintettek - vagyis mi - bele sem merünk gondolni, el sem merjük hinni, hogy lehetséges megélni a blogolásból és pénzt várni a munkánkért, addig a válasz a kérdésre továbbra is nem lesz. Azonban mint mondtam, én optimista vagyok és hiszek benne, hogy 5-6 év múlva igenis, lehetséges lesz megélni a blogolásból, amennyiben valaki lelkiismeretesen és magas színvonalon műveli azt. Legyen igazam!
Ti mit gondoltok erről?18 megjegyzés

 1. Neked legyen igazad. Minden szavával egyetértek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Majd pár év múlva meglátjuk :) Ahogy olvastam a többiek posztjait, elég vegyesek a vélemények ezzel kapcsolatban, én mindenesetre hiszem, hogy ez ki fog forrni előbb-utóbb.

   Törlés
 2. Van már olyan blogger aki már kiadja a cégeknek az oldal egyes részit reklámozásra. Viszont ő ebből fedezi az oldal fenntartását.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a blogon elhelyezett reklámokkal már lehet valamennyit keresni, nem vagyok képben hogy mennyire éri ez meg, de a fenntartáshoz biztosan elég. Amiről én írtam, az már egy másik szint, amihez nagyon oda kell tenni magát az embernek minden tekintetben és ami már nem puszta hobbi, hanem elhivatottság és karrierépítés. Ezt kevesen vállalják be, és piszkosul melós, úgyhogy megérdemelnék érte az elismerést, szerintem.

   Törlés
 3. Én nem hiszek ebben sajnos, Magyarország egyszerűen túl kis piac ehhez.
  Igaz, hogy én személy szerint nem is szeretnék a blogolásból élni (sem "híressé" válni általa, vagy brandet építeni, stb), mert nekem ez színtiszta hobbi, és ha a szórakozás fizetett kötelességgé válik, akkor az elrontja a dolgot és a minőség & hitelesség rovására megy (vagy mehet).

  Egyébként érdekes adalékként hadd linkeljek be egy amerikai foodblogot. Ez a hölgy évek óta minden hónapban készít egy összefoglalót arról, fillérre (centre) pontosan mennyit keresett a blogjával. Érdemes megnézegetni, vannak megdöbbentő számok. (Mondjuk a blog és a fotók minősége is kiváló, látszik, hogy rengeteg munka és hatalmas igényesség van benne - sajnos ettől a magyar oldalak 90%-a fényévnyi távolságra van még.)
  http://pinchofyum.com/category/making-money-from-a-food-blog

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig a te blogod az egyik legszínvonalasabb manapság és lenne realitása, ha pénzt akarnál vele keresni :) De persze érthető hogy nem akarsz feladni egy hobbyt, való igaz, hogy a kötelesség felülírhatja az élvezetet és akkor az már nem az igazi.
   Köszönöm a linket, nem ismertem ezt az oldalt de gyorsan belekukkantottam és nagyon tetszik, fel is vettem az olvasandók közé. Hát igen, vannak megdöbbentő számok és azért ettől még minden tekintetben fényévekre vagyunk, egyszer talán eljutunk idáig. Abban egyetértek, hogy kicsi a piac itthon, de szerintem ez nem lehet akkora akadály, marketingre így is-úgy is szüksége van egy cégnek, és a nagy cégek pont a marketingre nem sajnálják a kiadást, úgyhogy szerintem van remény. Vagy csak túlzottan optimista vagyok ;)

   Törlés
 4. Egyetértek!
  Én ugyan nem szeretnék a blogolásból élni, szeretem a munkám, de az persze szuper lenne, ha tudnék vele pénzt keresni a szenvedélyemre. Azén blogom kicsi ugyan, viszont az olvasottabb, ismertebb blogok igenis megérdemlik, hogy ne ingyen reklámfelületnek tekintsék őket, hanem fizessék meg azt, hogy megmutatják az újdonságokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy többen is így gondoljátok! :) És jól mondod, mert lehet, hogy valaki nem ebből akar élni, de jó lenne az is, ha csurranna-cseppenne néha valami plusz, mert azért az látszik, hogy te is sokat dolgozol a bejegyzéseiden.

   Törlés
 5. tényleg ugyanazt gondoljuk, jól írtad :) és így legyen, megérdemli az, aki annyi munkát tesz a blogjába, hogy megfizessék és tényleg főállásként művelhesse, de remélem, ha eljön ez az idő, nem lesz belőle később az, hogy boldog-boldogtalan pénzt kap, és mindenhonnan áramlanak felénk a csodálatos, szuper elégedett vagyok tesztes posztok...
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, én sem úgy gondoltam ezt, mint manapság a termékteszteléseknél, amit ugye szépen ki is fejtettél... :)

   Törlés
 6. Nekem nem úgy tűnik, hogy a marketingre szánt összegek a nagyvállalatoktól növekvő pályán volnának. Én ezért lennék pozitív. Úgy alakul át a reklámszakma, hogy pontosabb elérést kelljen célozni, esetleg a reklámok hatékonysága a kreativitás függvényében javulna. A blogok így nyernének nagyobb szeletet a médiaiparban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te ehhez nyilván többet konyítasz, de mindenesetre legyen igazad :)

   Törlés
 7. A blogolásból élni legszebb magyar példája az Urban Eve. Via is "mezei" kis bloggerként kezdte ,mára pedig szerintem az egyik legolvasottabb, és legszínvonalasabb magyar blog/blogmagazin, ahogy ő szokta hívni. Rengeteg márkával működik együtt,. Na ő bevallottan főállásként műveli ezt. Én nem szeretnék/nem is tudnék a blogolásból megélni, sem időm, sem energiám nincs annyi, és olyan minőségű posztot gyártani, amivel ezt meg lehetne tenni. Sajnos (abban az értelemben, hogy én amikor elkeztem újra blogolni, egy nagyon színvonalas, napi szinten frissülő, érdekes blogot szerettem volna vezetni, de egyre kisebbnek látom az esélyt, hogy ez valaha megvalósul). Szeretnék majd a magam lábára állni a munkát, pénzkeresést illetően, de biztosan nem a blogolás által.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen nekem is Via lebeg a szemem előtt példaként mindig, ha erről van szó, emlékszem milyen lelkesen olvastam a posztját, amikor bejelentette, hogy főállásban fog blogolni.
   Ahogy írod is, rengeteg meló van ebben, én azért el tudnám viselni ha meg tudnék élni belőle, de valljuk be, ahhoz sokkal többet kell tenni, mint a heti pár poszt...

   Törlés
 8. Szerintem, amíg a bloggerek azt hiszik, hogy ha valaki fizet nekik a tartalomért, az tartalmi minőségromláshoz és LELKÜK ELADÁSÁHOZ vezet, addig nem fognak pénzt keresni.

  VálaszTörlés
 9. "De addig, amíg maguk az érintettek - vagyis mi - bele sem merünk gondolni, el sem merjük hinni, hogy lehetséges megélni a blogolásból és pénzt várni a munkánkért, addig a válasz a kérdésre továbbra is nem lesz."

  Nagyon tetszett ez a gondolat, és lehet is benne valami :) Ugyanakkor én nem vagyok túl optimista ebben a tekintetben; ahogy az egyik hozzászóló is írta, Magyarország túl kicsi piac ehhez.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én úgy állok hozzá, hogy merjünk nagyot álmodni, a racionalitás olyan unalmas tud lenni hosszútávon :) Persze én is tudom, hogy ez egy kicsi ország ehhez, de nem gondolom, hogy néhány embernek (nem több száznak persze) ne lenne esélye megélni a blogjából a jövőben.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.