FEKETÉBŐL SZŐKÉT RONCSOLÓDÁS NÉLKÜL, OTTHON?!


Aki valaha is festette sötét színűre vagy vörösre a haját, annak azt hiszem nem kell ecsetelni, hogy mennyire körülményes megszabadulni az ilyen ragaszkodó árnyalatoktól. Tapasztalataim szerint a fekete a legrosszabb mind közül, hiszen a leszívatáson vagy a blancholáson kívül nem sok mindent lehet tenni vele, ha pedig teljesen hajkímélő módszert választanánk - ahogy én is tettem annak idején -, akkor a lenövesztés lehet még megoldás. Utóbbi módszer rettentően időigényes és nem is túl esztétikus, kivéve, ha viszonylag sötét az alapszín, mint nekem. Ha lelkiismeretes a fodrász, akkor a kémiai módszerekkel sem lehet azonnali eredményeket elérni, hiszen több alkalom és hetek, hónapok szükséges ahhoz, hogy a haj egészségét megőrizve pompázhasson a választott (szőke) színben. De mi a helyzet akkor, ha az ember lányának valamilyen oknál fogva nincs lehetősége fodrászhoz menni?
Ez esetben azt mondanám, hogy semmiképpen ne álljatok neki otthon a leszívatásnak, mert ez nem egy mezei hajfestés, hanem komolyan roncsolhatjátok vele a hajatokat, akár el is égethetitek, le is törhet az egész és ehhez képest egy rikító narancssárga szín még egész jól is hangzik, nemde? Nem éri meg. De akkor mit lehet tenni vajon? Mindjárt elárulom, de előtte egy kis felvezető:

A bejegyzések főszereplője az anyukám lesz (pontosabban a haja, ugye), aki időtlen idők óta festi szegényt, volt már vörös, szőke (sok-sok-sok évig), lila, barna, és az utóbbi 3-4 évben óhatatlan vágyat érzett a fekete szín irányába. Barnával kezdett, majd egyre inkább sötétebbre váltott, és így lett először fekete. Miután nagyon elkezdett hullani tőle a haja (mint nekem is), elment fodrászhoz aki néhány alkalom és sok-sok melírcsík után ismét szőkés hajat varázsolt neki. Nekem ez volt az egyik kedvencem, hihetetlenül szép volt ez a barna-arany csíkokkal tarkított középszőke haj. Aztán újabb kattanás, és megint fekete akart lenni, és lett is. Viszont jött a fekete leves néhány hónapja, ugyanis olyan szinten elkezdett őszülni, hogy akár hetente lehetne tőfestést csinálni az ő hajnövekedési üteme mellett, ez pedig  - érthető módon - nem kivitelezhető. No meg én is rágom a fülét egy ideje a szőke miatt, hiszen szerintem sokkal jobban áll neki és életem nagy részében szőkének ismertem, így érthető a ragaszkodásom :)

A kiindulópont

A döntés után elkezdtünk gondolkodni, hogy mitévők legyünk. Az itthoni leszívatás eleve kiesett, a fodrász kérdés pedig kétséges volt, mert nem akarta ezt a dolgot rábízni a mostani fodrászára. Ekkor jutott eszembe, hogy valamikor, valahol olvastam valami hajradírról, ami kíméletesen leszedi a festett színt a hajról. Emlékszem, hogy elég szkeptikusan álltam hozzá a dologhoz és nem is nagyon olvastam utána hiszen én magam már évek óta nem vagyok érintett hajfestés-ügyben. Tudjuk, hogy a Google a barátunk, így szinte azonnal megtaláltam a keresett terméket, ami Colour B4 Hair Colour Remover Extra névre hallgat. Elolvastam róla minden fellelhető írást, tapasztalatot, kerestem előtte-utána képeket és úgy ítéltem, hogy elvileg kárt nem okoz, a legrosszabb az lehet, ha nem csinál semmit, így hát belevágtunk. A termék elérhető a Rossmann és a DM üzleteiben is, 3000-3500 Ft között, akciótól és kuponoktól függően.Hogy működik?
A tartós hajfestés során apró mesterséges pigmentmolekulák épülnek be a hajba. Egyetlen tartós hajfesték sem nélkülözi a hidrogén peroxidot, amely a tartós hatást eredményezi. A peroxid oxidációt okoz amikor a levegővel érintkezik és ennek eredményeként a hajban lerakódott kis színes, mesterséges molekulák többszörös méretűre növekednek, csapdába esnek a hajban és tartósan ott is maradnak. A Colour B4 megfordítja a fenti folyamatot. Amikor összekeverjük az A és a B részét és felvisszük a hajra, az anyag képes a nagyméretű mesterséges hajfestékmolekulákat az eredeti méretre visszazsugorítani. Az alkalmazás legfontosabb lépése a közömbösítő (C rész) használata és a kiöblítés. Ha nem mossuk ki alaposan a hajban lévő, immáron összezsugorodott molekulákat, akkor levegő hatására ismét oxidálódnak és megnő a térfogatuk - vagyis visszasötétedik a hajunk. 
 A dobozban helyet kapott tehát három flakon, egy pár kesztyű egy magyar és egy angol leírás kíséretében. A használati utasítás nagyon alapos és világos, de így is volt egy-két tipp és trükk, amit az internetről tudtam meg olyanoktól, akik már túlestek ezen a procedúrán. A legfontosabb az volt - ezt mindenki kihangsúlyozta -, hogy a hatóidőket másodpercre pontosan betartsuk. Ebben a telefonom stoppere volt segítségemre. 
Gyorsan kell dolgozni, hiszen mint írtam, a hatóidő sokat számít így nincs idő pepecselni, ellenben nagyon alaposan kell felvinni, hogy mindenhova egyenletesen jusson az anyagból.  Pontosan emiatt én nem használtam hajfestőecsetet a művelethez, hanem a kezemmel oszlattam el az anyagot tincsekre és jó alaposan beledörzsöltem, hogy minden szálra jusson. Arra készüljön fel mindenki, hogy gyomorforgató szaga van a készítménynek, egy az egyben záptojás szagot áraszt és minél többet áll a levegőn, annál büdösebb. A tubusban lévő mennyiség ránézésre elég kevésnek tűnik, de a legnagyobb meglepetésünkre még sok is lett, pedig láthatjátok, hogy anyának sok haja van, ráadásul erős szálú és hátközépig ér.

Miután ezzel megvoltam (kb. 10 perc), folpackba bugyoláltam a fejét és erre még egy törölközőt is rátettünk, hogy lehetőleg minél melegebb legyen "odabent". Egy órán keresztül kellett rajtahagyni a trutyit, ez alatt háromszor rá is szárítottunk, hogy biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet. Az óra letelte után következett a nehéz rész (legalábbis anyának), ugyanis 10! percen keresztül kellett sima vízzel öblíteni. (A papíron 5-10 percet ír, de annak fényében, hogy feketétől akartunk szabadulni, inkább a hosszabb öblítést választottuk, biztos ami biztos.) Ezek után jött a "C" tubus, vagyis a semlegesítő, aminek a felét kellett a hajon felhabosítani, majd újabb 5 percig öblíteni. Végül a maradék semlegesítőt is rá kellett tenni, jól beledörzsölni, majd leöblíteni, mint egy sima sampont. Magyarán közel 20 percet görnyed az ember a kád fölött, erre készüljön fel mindenki lelkiekben és derékügyben.

Dunsztolás


Anya nem tett balzsamot a hajára, így sajnos elég száraz és sprőd lett az eredmény, de a többi felhasználó elmondása szerint nem árt a balzsam és annak használatával kifogástalan lesz a haj állapota. A végeredmény nagyon látványos lett, főleg az első napon. Barna lett, enyhe vöröses beütéssel. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy fentről kezdtem a felvitelt, így a töveknél - ahol eleve melegebb van - kicsit világosabb(vörösebb) lett mint a végeken, de ezen kívül szép egyenletes lett a színe, foltok nélkül. A következő napokban egy kicsit sötétült az árnyalat, de a fekete szín szerencsére egyáltalán nem tért vissza, úgyhogy biztosan jól csináltuk. A tartós festéssel minimum egy hetet várni kell, és figyelni kell arra is, hogy a kívánt színnél néhány árnyalattal világosabbat használjunk. Majdnem egy héttel az alkalmazás után sem tapasztalt semmi negatívat, nem hullik a haja, nem száraz és egyáltalán nem roncsolódott.

A végeredmény
Előtte-Utána

Úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk még egyszer a Colour B4 procedúrát, mert engem nagyon zavar, hogy a töve világosabb lett, emellett a kapott szín még mindig nem elég világos ahhoz, hogy szőkét lehessen belőle festeni, és egyébként is kettő dobozzal vettünk, azt gondolván, hogy egy nem lesz elég.

Ez történt múlt héten, és szerettük volna folytatni, de közben anyunak némi egészségügyi problémája akadt, úgyhogy amíg nem gyógyul meg, addig itt tartunk. Amint lehet hozom a következő részt, amelyben megmutatom, hogy mire jutottunk a második színeltávolító kezelés után.Update:
Végül nem folytattuk az otthoni kísérletezgetést, bár egy második színleszedést még megpróbáltunk, azonban a hatás nagyjából a fentihez hasonló maradt, ami viszont túl sötét volt ahhoz, hogy szívatás nélkül lehessen szőkére festeni. Anyu kb. 3 hónapja fodrászhoz jár ez ügyben, még nagyjából ugyanennyi és talán tényleg  (egészséges hajú) szőke lesz :)

9 megjegyzés

 1. Sokan a C-vitaminon színleszedésre esküsznek, a legolcsóbb és legkímélőbb megoldás, szerintem hasonló esetben én a C-vitaminport vettem volna, nem ezt a terméket. Látszik anyukád haján mennyire szétszárította ez a leszedő készítmény. A töve pedig mindig más színű lesz, elvégre ott nincs olyan sok réteg fekete festék rajta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csináltunk ez előtt C-vitaminos pakolást, többször is és annyi hatása volt, mintha vízzel próbálkoztunk volna. Azóta megmosta már a haját és ugyanolyan az állaga mint a feketén volt, a képen a balzsamozás hiányát látod.

   Törlés
 2. Én is C-vitaminoztam anno a vörös előtt, mondjuk a hajam alja még mindig sötétebb, mint a többi, de szerencsére kevésbé feltűnő :) Igaz, hogy nekem nem volt tök fekete a hajam, azzal biztos több macera lett volna.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokaknak bejött a C-vitamin, de anya fekete haján nem igazán segített. neked tök jó a hajad, irigylem is a színét, de úgyis tudod :)

   Törlés
 3. Volt egy idő, amikor ki akartam próbálni magam sötétbarnán, mondván legyek természetesebb. Végül nem jött be magamon a szín, viszont a procedúra, amivel leszedték a feketét hasonló volt, mint ez, csak nekem fodrász csinálta. Eszméletlenül szép mahagóni vörösre szívta le a hajamat, de végül visszaváltottam feketére. Hozzám nőtt már ez a szín :D Viszont párszori ismétléssel egész jól el lehet tüntetni a feketét a hajból, és még csak nem is marja le az ember haját. Kíváncsian várom majd a további bejegyzéseket ebben a témában (is) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy neked is pozitív tapasztalataid vannak a módszerrel kapcsolatban :) A mahagóni iszonyúan tetszik másokon -nekem sajna nem áll jól, úgyhogy megértem, hogy te is visszatértél az "eredetihez" :)

   Törlés
 4. Évente jutok el fodrászhoz, aki akkor levág 5-10 centit, aztán színezővel szoktam hajat festeni, de hiába, a végek mindig sötétebbek, több rajtuk a festék, úgy, ahogy anyudnak. Nem tudom, még divat-e a szőke csík, én arra szavaznék, nekem sok éve volt olyan, így tudtunk világosítani a szőke melírral, egy idő után teljesen szőke lesz anyud. Az ősz haj egyébként sokkal szárazabb alapból is, a festett pláne, na ha még leszívatod, az rátesz egy lapáttal, úgyhogy jobb is, ha pihentetitek a témát. Anyudnak jobbulást!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira szerintem nem divat már, de nem is akart melíroztatni, én mondjuk arra szavaztam volna első körben, de fodrászproblémák vannak nálunk (az előzőt akkor csináltatta, amikor Pesten élt, az a fodrász nagyon ügyes volt). Köszönjük, már jobban van, mondjuk most meg beütött más :D

   Törlés
 5. Bár már kicsit régi a poszt, de csak most jött velem szembe. Én nagyon szeretnék egyszer feketét, de engem is az tart vissza, hogy nehéz tőle megszabadulni és engem sápasztana is. Én most a szőkével szenvedek, bármilyenre festettem, két mosás után ledobja és újra ugyanolyan szőke, mint volt. Próbáltam már vörössel, halvány vörössel, eperszőkével, de egyik sem maradt meg 1, max. 2 hétnél tovább.

  VálaszTörlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.