HOGYAN SZABTAM SZEMÉLYRE A GYŰRŰS TERVEZŐMET?


Néhány héttel ezelőtt már írtam nektek arról, hogy beszereztem életem első gyűrűs tervezőjét, abban a reményben, hogy a segítségével egy kicsit összeszedettebben tudok majd létezni. Mint ahogy akkor is írtam, a gyűrűs megoldás azért tetszett különösen, mert így teljesen a saját ízlésemre és igényeimre formálhatom a tervezőmet, nem egy kész naptárhoz kell igazodom. Tisztában voltam vele, hogy ez egy külön iparág és sok embernek egy komoly hobbi, de arról fogalmam sem volt, hogy ennyire képes beszippantani a dolog. 
Ebben a posztban megmutatom, hogy én miként laktam be a tervezőmet és hogyan néz ki jelenleg, emellett arról is szó lesz, hogy honnan szereztem be a belső oldalakat és a kellékeket a dekoráláshoz, és a kezdeti tapasztalataimról is mesélek. 


Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, első körben szerettem volna minél költséghatékonyabban megoldani a dolgot, így a lehető legkevesebb dolgot vettem meg hozzá és igyekeztem inkább saját magamnak megcsinálni a dolgokat, bár hozzá kell tennem, hogy csodaszép belsőket, elválasztókat és egyéb dekorációs eszközöket lehet kapni készen is. 
Kezdetben az volt a koncepcióm, hogy sima fotópapírra nyomtatom ki a Pinterestről összeválogatott képeket, amelyeket majd jól formára vágok és ezek lesznek az elválasztóim. Nos, az ötlet ott bukott el, hogy rájöttem, laminálás nélkül ennek semmi értelme nem lenne, egyrészt a tartósság, másrészt a funkcionalitás miatt. Második körben rájöttem, hogy ha csak fotópapírra nyomtatok, akkor az egy oldalas lesz, és fordítás után a hátulján csak a csupasz fehérség fogad, ami alapvetően nem lenne baj mert azt is lehet dekorálni, esetleg arra az oldalra is nyomtatni, de számomra ez nem volt opció. Így hát nem volt mit tenni, fel kellett fedeznem a hazai scrapbook papír kínálatot. Végül kettő bolttól sikerült csodaszép papírokat rendelnem. 

Fotópapíros, saját nyomtatás


Az egyik a Scrapfellow volt, ahol milliónyi papírt és papírkészletet lehet venni rendkívül baráti áron, ráadásul vannak saját tervezésű papírjaik is, így garantáltan egyedi dolgot birtokolhatunk. Külön szimpatikus volt, hogy miután este szerettem volna vásárolni, de a rendszer valamiért nem akarta elfogadni a paypalos fizetést, reggelre mikor felébredtem, már egy e-mailben elküldött, jól működő paypal link fogadott egy kedves üzenettel. 


A másik bolt a scrapbolt.hu volt, ahol álmaim arannyal nyomtatott papírjait találtam meg. Nagyon tetszenek az ilyen papírok, de csak külföldi blogokon és videókban láttam, emiatt kicsit el voltam keseredve. Szerencsére felfedeztem, hogy a scapboltban van, bár teljesen véletlenül akadtam rájuk, mert a webshop felülete számomra - aki nem jártas még az ilyen dolgokban - egy kicsit logikátlan, de a lényeg, hogy rátaláltam a papírokra. Csodaszépek!


Matricákat, dekortapaszokat, tollakat az ebayről rendeltem, mert ott elég nagy a választék és viszonylag olcsón tudtam beszerezni ezeket a dolgokat. Egyetlen hátránya, hogy sokára ér ide, de akinek nem sürgős, annak érdemes ott is körülnézni. Nem tudom, hogy a kikki-K-nél mekkora tollra kalibrálták a gumit, de minden normál méretű darab kicsúszik belőle, így sajnos ezekből a szép színes darabokból sem tudok a tervezőmben tartani egyet sem. Matricákat gyártottam magamnak is, ehhez nem kellett más, mint egy pár etikett papír és egy nyomtató. Találtam előre elkészített matricákat is, és én magam is vadásztam össze szintén Pinterestről képeket, amiket aztán megfelelő méretre kicsinyítettem és kinyomtattam. Imádom a divatillusztrációkat, így nem volt kérdés, hogy helyet kapnak a naptáramban is. 

A scapbook papírokat méretre vágtam majd lamináltam, így elég strapabíró elválasztókat kaptam. Szerettem volna még amolyan kis motivációs, díszítő kártyákat is beletenni, így azokat szintén magamnak nyomtattam, majd ezeket is lamináltam.


A tervezőt első körben öt részre osztottam, igaz, ez még elég képlékeny, hiszen csak most próbálom kiismerni és kitapasztalni, hogy mire van szükségem. Az első szekció egy naptár rész, benne egy összesített éves naptárral, havi tervezővel, heti tervezővel, Utóbbiból két havi adagot fogok csak egyszerre beletenni, ennél többre nincs szükségem.
Ezek után jön a teendők rész, ide a fontosabb dolgokat szántam, mint listák, bevásárlás, rutin, to do és hasonlók. A jegyzetek részben van minden, ami csak eszembe juthat. Ide írom a kívánságlistákat, az olvasnivalókat, az online és offline vásárlásokat, a bevétel-kiadásokat, a megnézendő filmeket, van egy "mit hova tettem?" részleg és a jelszavaknak is nyomtattam lapokat, bár ezeket inkább csak otthoni tervezőbe ajánlom beletenni.
A blognak szánt fejezetben jó sok jegyzetlap és blogoláshoz kapcsolódó oldal kapott helyet. Itt vezetem az ötleteket, a tervezett posztok részleteit tudom pontokba szedni, írom a statisztikát és ötletelek. Kifejezetten ide többféle lapot is nyomtattam, majd kiderül, hogy melyik válik be jobban.
Végül helyet kapott egy fitness részleg, ide egy fitness napló, motivációs képek  és napi tervező került.


A dekorációt igyekeztem teljesen az ízlésemre szabni, de azt hozzá kell tennem, hogy egyelőre még nagyon kezdő vagyok ebben, nyilván egy idő után lesz ez sokkal jobb is. A célom csupán annyi ezzel a poszttal, hogy segítsek és ötleteket adjak azoknak, akik hozzám hasonlóan most kezdtek el gyűrűs tervezőt használni. 
A belső lapokat netről vadásztam össze, szerencsére rengeteg ingyenesen letölthető verzió létezik, így nekem nem kellett szenvednem a szerkesztéssel. Van egy magyar nyelvű Facebook csoport, a FlyFilo, ott is sok ilyen letölthető anyag van, emellett rengeteg tippet és trükköt is kaphatunk tapasztaltabb filofaxosoktól.
Ennyi idő után azt mondom, hogy aki teheti és nem kell naponta cipelnie, vagy nem zavarja, ha nagy helyet foglal a tervezője, az inkább vegyen egyel nagyobb méretet (A5), mert megkíméli magát egy csomó bosszúságtól, vagdosástól és papírpazarlástól. Emellett írni is kényelmesebb egy nagyobb felületre. Nekem ez nem probléma, mert apró betűkkel írok, de biztos vagyok benne, hogy sok embernek ez gondot jelent. Kicsit sajnálom, hogy nem a vadgosás és nyomtatás után olvastam el Timi posztját, mert akkor tuti, hogy most mindenem A6-os méretben lenne. A következő váltásnál már én is így fogom csinálni. 
Amit mindenképpen ajánlok, az egy jó lyukasztó beszerzése, mert nagyon megkönnyíti az életet. Nekem egy mini egy lyukas lyukasztóm volt, de azt rekordidő alatt tönkretettem, utána beszereztem egy hagyományos két lyukasat, ami viszont naptárlapokhoz egyszerűen nem funkcionál. Ha tehetitek, akkor válasszatok vagy kalauzlyukasztót, vagy speciálisan naptárhoz való darabot. Én egy Rapesco Diary 66-ot vettem, amivel egy álom dolgozni, ráadásul állítható, így jó az S és az M méretű tervezőlapokhoz is, emellett valami trükkel A5-höz is lehet vele lyukasztani lapokat.
Legalább az elválasztókat érdemes laminálni, ehhez vagy elviszitek őket egy ilyen dolgokkal foglalkozó üzletbe, vagy pedig beszereztek egy otthoni laminálógépet. Szuper akciók szoktak lenni az Aldiban, a Tescoban vagy a Lidl-ben, 5-7 ezer forintért már vehettek egy ilyet otthonra. Hosszabb távon jobban megéri, főleg hogy a megvétele után MINDENT laminálni akartok majd.
Aki igazán profin műveli a dolgokat, az be szokott szerezni papírvágógépet is, nekem nincs ilyenem, bőven megteszi az olló és a szike, bár biztosan sokkal egyszerűbb lenne az élet egy ilyennel.
Magáról a tervező használatról pedig azt tudom elmondani, hogy bolond voltam, hogy eddig nem használtam ilyet és csak vártam, hogy magától rend teremjen a fejemben. Remek érzés, hogy minden egy helyen van leírva és nem kell milliónyi cetli, dokumentum, füzet, naptár és papír között kotorásznom, hanem csak felütöm a megfelelő helyen a kis tervezőmet, aminek hála rend és boldogság van. 

Beszerzőhelyek
Kellékek
Papírvágógép                                 

Papírok és betétlapok

Dekoráció

34 megjegyzés

 1. Gyönyörű a terveződ!! :D
  Én is most fedeztem fel ezeket a gyűrűs tervezőket, és már sokszor feltettem magamnak ezt a kérdést "Hogy tudtam e nélkül eddig létezni?". Átlátok vele mindent, tudom mikor mi történt, történik vagy fog történni. Nem kell most már 100 fecnit tartogatnom az asztalon. És persze jó érzéssel is eltölt ahogy ránézek a kis díszített lapocskákra. :D
  Mivel én ismerem magam és azt gondoltam alább hagyhat ennek a vezetése, így próbáltam nagyon olcsón megoldani a kivitelezést. Részben ezért nem lett például olyan szép mint a tiéd, de így is szeretem. :) Illetve így most már tudom, hogy bátran vehetek majd egy szebb kötést is és talán egy nagyobb verziót, mert ahogy te is írtad az sokkal jobb. :D
  A szívem szakad egy ilyen KIKKI.K tervezőért... Jézuska kérek szépen egy ilyet. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! :*
   Pontosan így érzek én is, mint ahogyan leírtad, egyszerűen csak nézek ki a fejemből, hogy mire vártam eddig?! Persze tudom igazából, hogy az tántorított el, hogy a sima kész naptárakat soha nem használtam 1-2 hétnél tovább és azt gondoltam, hogy ezzel sem lesz lesz másképp, de szerencsére nem így van, teljesen függő vagyok :D
   Szerencsére olcsón is ki lehet hozni ebből szép dolgokat, én mondjuk nem tudtam leállni, de alapvetően tényleg csak egy nyomtató kell hozzá és néhány matrica meg dekortapasz. Attól félek, hogy nekem sem lesz elég ez az egy, és kell vennem egy majd nagyobbat is itthonra :D Remélem, a Jézuska meghallgat, nem azért mert az enyém, de komolyan brutálszép ez a kikki.K.

   Törlés
 2. Ez nagyon klassz, de nekem tuti nem lenne hozzá türelmem :D Nézni viszont nagyon jó *-*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! :) Én is azt hittem, hogy nem lesz hozzá türelmem, de komolyan tökre kikapcsol :)

   Törlés
 3. Nagyon szép lett!! :)
  Nekem lassan 2 éve van egy personal méretű Filofaxom, de rá kellett jönnöm, hogy ez a fajta dekorálás nagyon sok pénzbe és időbe kerül... nekem meg igazából egyik sincs rá. De főleg időm és türelmem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :) Igen, sok türelem kell hozzá dögivel, de ahogy fentebb is írtam, sok esetben elég egy nyomtató és pár dekortapasz ebayről, azokkal is lehet szépeket alkotni. Engem elkapott a gépszíj egy kicsit.

   Törlés
 4. Szia!
  Lesz még bővebb cikk? :) Esetleg tudnál pár linket küldeni, hogy hol találtál belső oldalakat? Végre valaki szintén S-essel dolgozik :D
  (Jól látom az egyik képen Urban-Eve letöltések is vannak? :) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Betettem egy csomó linket a poszt végére, ha rákattintasz az egérrel, akkor odaugrik :) De nem S-es, hanem M-es (personal) a tervezőm, szóval nem tudom mennyire tudod majd használni ezeket. Urban-Eve-ről nem töltöttem le semmit, de nála is van egy csomó tök jó dolog :)
   Náluk találsz pár pocket méretű belsőt:
   http://www.wendaful.com/free-printable-inserts/
   http://www.mylifeallinoneplace.com/p/other-free-inserts.html
   http://philofaxy.blogspot.hu/p/diary-inserts.html

   Törlés
  2. Úgy tűnik tegnap nem érkezett meg a válaszom... Nem baj :)
   Szóval igen, elírtam, nekem is M-esem van.. Az az A/5-től épp csak sok bosszúságnyival kisebb :D De szuper hogy ennyi minden letölthető dolog van hozzá.
   Köszi a linkeket (amik elkerülték a figyelmemet :$) végig néztem őket és már érzem a beszippantást :D Amúgy pont a héten jött pöttyös dekortapaszom ebayről.
   Köszi még egyszer a hasznos infókat! (És bocsi a butaságokért :D )

   Törlés
  3. Nem, tegnap már nem jött válasz tőled, de a lényeg, hogy most ideért :) Na ha M-es, akkor rengeteg, de tényleg rengeteg mindent lehet fellelni ingyenesen, az amiket linkeltem (és beletettem a tervezőmbe) csak egy kis szelete azoknak a dolgoknak amiket letöltöttem. És igen, a bosszúság miatt bánom egy picit, hogy nem A5 méretűt rendeltem, de most már mindegy, ez legalább elfér a táskámban. Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem :)

   Törlés
 5. Nagyon szép, tö jó, hogy megírtad ezt a bejegyzést. Az ebayes matricákat én is szeretem :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Rami :) Már úton van még egy adag, megint úgy érzem magam mint amikor általános iskolában a matricás füzetemmel feküdtem és keltem :D

   Törlés
 6. Hú, nagyon szép lett! Én majdnem egy éve használok A5-ös Filofaxot, de eddig még nem dekoráltam ki ennyire. Korábbi hozzászólóhoz hasonlóan nekem sincs hozzá ennyi türelmem és időm kisgyermek mellett. De ha lenne, akkor engem is könnyen elkapna a gépszíj :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :) Bevallom, sokáig halasztgattam én is, de csak nekiállni nehéz, utána már megy mint a karikacsapás és csak egyszer tart sokáig megcsinálni, pár lapot pótolni meg beletenni egy kis dekort már negyed óra alatt megvan. Állandóan ezzel szöszmötölni nekem sem lenne időm meg türelmem sem :)

   Törlés
 7. Nekem ez külön program lenne, hogy írogassak bele. Kaptam egy kis naptárat hasonló beosztással, bőrkötéssel, még tollat is lehet beledugni, tényleg kis példányt, hát mindig emlékeztetnem kell magam, hogy írjam bele a dolgokat. Aztán leülök és gondolkodom, hogy mit is kellene beleírni? Ehhez úgy látszik, egy másfajta gondolkodás kell. Régebben sokkal grafománabb voltam, valahogy kinőttem.
  Napi cetlik vannak, amire irkálok, ha minden tétel teljesült, kihúzom. Minden reggel eltetszem a mikróról a táskámba, amire délutántól írtam a dolgokat. Persze van naptárom, a hűtőn, kis rubrika, egyszavas emlékeztetőkkel. Szerintem nem tudnék mit beleírni. Havi tervek? Hajjaj, ötlettelen vagyok. Heti? Az sincs. Kívánságlista? Bent a kosárban minden az adott oldalon. Most előveszem a kis noteszt, ha már eszembe jutott és beleírom amit kell, de sajna tényleg csak azért írok bele, hogy ha már megvan, elővegyem, írjak bele, pedig pont az lenne a lényeg, hogy forgassam.
  Nekem a heti beosztású hűtős naptár azért jó, mert átlátom a hetet, pl. most ebédfizetés van a gyereknek, most színházpénz kell a másiknak, ja szabadnapot kell cserélni, ennél nagyobb tervezésem nincs.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na igen, az biztos hogy nem való mindenkinek, hidd el, ha nem lennék ilyen szétszórt és feledékeny, akkor nekem sem lenne ilyenem, de sokáig éltem a cetlitengerben és sehogy sem jutottam előrébb. Vicces, mert azt hittem hogy én is ülök majd felette és nem tudok mit beleírni, én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyi minden került bele :)

   Törlés
 8. Jaj nagyon jól néz ki! Mindig úgy irigylem az ilyen kis naplókat főleg ilyen scrapbookos verzióban, mert én csak firkálni szeretek. :D Szóval kár a kezembe adni szép füzeteket, mert csak összefirkálom mint a rossz gyerekek. Szeretek írni, azzal nincs gond, sőt az sem baj ha felírom a munka rendemet, akkor jobban tudom memorizálni. Csak 65x írom fel. Állítólag vázlatfüzetet is lehet csinálni ilyenre... De hogy ? :D Ha van ötleted meghallgatom. Még átnyálazom a cikkedet, mert pont dolgozok.. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!Óh, én sem vagyok precíz, úgyhogy ez csak most néz ki ilyen szépen, amióta beleírkáltam már nem ilyen tip-top :D De nem is baj, magamnak csinálom, kit érdekel ha nem Pinterestre való? Vázlatfüzetre nincs ötletem, pedig jó lett volna, mert akkor az is elég lenne.

   Törlés
  2. Annyira tetszik! Valami hasonlón gondolkodom csak szakácskönyvbe. Pl beleragaszthatnám anyum receptes cetlijeit azok becses örök emlékek a konyhába. :)

   Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  4. Szerintem receptes könyv is simán megvalósítható így. Én is tervezem, hogy összeírom a nagyanyám receptjeit, de olyan nehéz vele, mert mindent csak érzésre tesz bele, egy épkézláb receptet sem tud lediktálni, amiben mennyiségek is vannak :)

   Törlés
  5. :D néhol már kezdem kapizsgálni ezt az érzésre dolgot, de engem is bosszant. Ha nem tüntetik fel a sütési időt és a hőfokot attól egyenesen falnak megyek.
   Köszi a sok klassz linket jó sok mindent megnéztem, fb csopiba feliratkoztam. Nekem is a gyűrűs mappa jönne jól. :)

   Törlés
 9. Nekem ez kicsit sok, én inkább az a nagyon letisztult vagyok, fontos mindig látnom mi vár rám, hogy rendezzem a dolgokat, bármit beleragasztanék szörnyen idegesítene, ezekhez a dolgokhoz kicsit sűrű az életem. Az inspirációs dolgokat meg egyebeket inkább piszkozat lapokra teszem. A szövegkiemelők az egyetlen dekorációs elemem, amolyan kódolás, hogy már ránézésre is lássam, vizsga vár rám, beadandó, esetleg orvos vagy számlák. Van külön mezőm a napi pozitív dolgoknak, úgyhogy a naplómat is tudom ebbe vezetni, anélkül, hogy elveszne a lényeg.
  Amivel nagyon szeretek viszont foglalkozni, hogy üres füzeteket veszek, és én rajzolom bele a beosztást, ezt szeretem legjobban az újévben. :D Már alig várom, hogy megint vehessek egy füzetet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig ez még elég szolid, nem láttál még elvetemült filofaxososkat dekorálni :D Imádom az ilyen videókat nézni, de el is képedek, hogy van erre ennyi idejük meg pénzük. Nekem kell, hogy egy kicsit dekoratív legyen, így sokkal szívesebben veszem elő és jobban magaménak is érzem mintha csak sima fehér lapokra írnék. A színkódolással próbálkoztam régebben, nekem arra nem áll rá az agyam, pedig baromi praktikus. Tök jó, hogy magad rajzolgatod meg a beosztást, úgy irigylem az ilyet, nekem meg ehhez nem lenne türelmem.

   Törlés
  2. Én papír meg nyomtató mániás vagyok...illetve sajnos a papírok az függőség...és sokkal több van itthon színes csomagolópapírból mint körömlakkból. Hát ha lemérném kilóra 20 biztos lenne. :D
   Van itthon profi szerkesztő programom megpróbálok majd összehozni pár nyomtatható cuccot, mert nagyon drágák.
   És talán valami elvetélt régi oldalamon keresztül nyilvánossá is tudom tenni a pdf-ben. :)

   Törlés
  3. Ez szupi lenne Lolli, én bevallom lusta vagyok sajátokat gyártani, meg türelmem sem lenne hozzá.

   Törlés
 10. Egy kérdésem lenne. Vettem Gigitől scrabookos papirokat, majd az Aldiban is volt. De ezeknek csak az egyik oldala mintás a másik oldala fehér. Tehát ezekre az oldlakra valamit kell ragasztani. Ez az ami kissé zavar. Maga a filofax vezetése, azaz, hogy mindig irjál bele és mindent megtaláljál, bizony türelem kell hozzá. Korábban voltak (akkor még agenda néven szerepelt) ilyen kisebbfajta naptáraim. Nehezen használtam, sokszor elfejtettem beirni. Most az M-es méretnél, mivel minden adatomat amire szükségem van benne van, igenis irok bele minden nap. Ez sok szempontból hasznos. Hát megnézem a filofax beszerzési helyed.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is belefutottam olyan scrapbook papírba, ami csak egy oldalas volt, szerencsére időben észrevettem. Gondolom azoknak is megvan a funkciójuk a scrapbookos világban, csak én annyira nem vagyok jártas ebben, na meg a naptárhoz tényleg a két oldalas a praktikus. Régen nekem is rengeteg naptáram volt, minden évben vettem is, kaptam is, de 1-2 hét alatt elszállt a lelkesedés. Lekopogom, de most pont az ellenkezőjét tapasztalom én is.

   Törlés
 11. Sokat gondolkodtam rajta, de azért megkérdezem. Ez az etikett papír előre van vágva, mint matrica, vagy simán A/4-es matricapapír, amiből te vághatod ki a formákat? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sima ragadós papír, te vágod körbe a formát, amilyenre csak akarod :) Van amúgy többféle méretben is, én A/4-eset akartam, végül A/5-öt kaptam a papírboltban, de ha jól tudom van még kisebb is meg talán A/4-nél nagyobb is, bár ebben nem vagyok biztos. Van valami módja annak is, hogy eleve körbevágott matricákat készíts, de megmondom őszintén, az már olyan szint amit nem tudok és nem is akarok megugrani, szóval jó nekem ez a verzió is :)

   Törlés
  2. Na, olyanom van is valahol otthon, majd előkeresem. :D Én a Vintage Glam Studio oldaláról szoktam nyomtatni matricákat, amiket egyelőre papírragasztóval ragasztgatok be a naptáramba. Tök jó, mert könnyű tematikus heteket alkotni velük. :)

   Törlés
  3. Nohát, ezt az oldalt nem ismertem, úgyhogy köszi a tippet, már át is nyálaztam :)

   Törlés
 12. Igazán inspiráló írás, és nagyon aktuális is :) sok ötletet merítettem innen és így tényleg az látszik, hogy mégsem olyan ördögtől való dolog ez ;)
  Egyedül a Rapesco Diary 66 lyukasztóval gyűlt meg a bajom, de szerencsére van egy leírás a gyártó oldalán, ahol le van írva, melyik méretű naptárhoz hogyan kell használni: http://rapesco.com/instructions/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazán örülök, hogy hasznát vetted a posztnak :) Jaj, a lyukasztó nekem is okozott volna fejtörést, de én megvétel előtt szerencsére néztem róla videókat, így már nem tudott annyira meglepni :) Köszi a linket!

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.