DR. STEINBERGER 5 NAPOS FITNESS PROGRAM - MEGCSINÁLTAM !

Nemrég lehetőségem nyílt kipróbálni a Dr. Steinberger 5 napos fitness programot, amibe nagy lelkesedéssel és elvárásokkal ugrottam bele. Jól ismerem ezt a kúrát - annak ellenére, hogy én magam még sosem próbáltam -, hiszen a nagymamám minden évben egyszer, de van, hogy kétszer is végigcsinálja. Sokszor akart már rábeszélni, de eddig sikeresen ellenálltam (imádok enni), azonban az utóbbi időben annyira kevés volt az energiám, enervált voltam és állandóan álmos, így kapva kaptam az alkalmon, remélve, hogy ez az öt nap helyrebillenti a dolgokat. 

A kúra során minden nap más ízű zöldség- és gyümölcsleveket kell inni, meghatározott sorrendben, étkezésenként másfél dl-t, és mellé rozskenyeret kell enni üresen. Reggelire és ebédre két szelet jár, az összes többi étkezéshez pedig egy szelet. Egy nap ötször eszünk, ez által megiszunk 750 ml Dr. Steinberger levet és megeszünk (ha megeszünk annyit) 7 szelet kenyeret.  Az ígéret szerint a kúra után csökken a fáradékonyság, a rossz hangulat és fittebbnek érezzük majd magunkat. A leveket szerintem ajánlatos fogyasztás előtt lehűteni, sokkal jobban élvezhetőek mint szoba-hőmérsékleten. 
A fogyasztási sorrend pedig: Zöldbúzafűlé-koktél, Zöldséglé, Ananászlé, Céklalé, Sárgarépalé. És akkor nézzük is, hogy mit tapasztaltam.

ELSŐ NAP - BIO ZÖLDBÚZAFŰLÉ- KOKTÉL
Nagyon izgatottan ébredtem, buzgott bennem a lelkesedés, ami reggeli során egy kicsit megcsappant. Sosem reggelizem, vagyis ez nem igaz, szoktam enni, de nem korán reggel ébredés után. Nálam a reggeli az, ami másoknak normális esetben a tízórai szokott lenni. Szóval ott nyammogtam közvetlenül felkelés után a két szelet kenyeret és azt hittem sosem érek a végére, a hátam közepére nem kívántam az evést. Ráadásul sikerült egy borzasztóan rossz rozskenyeret választan. Maga a zöldbúzafűlé-koktél kellemes csalódás. Kicsit féltem tőle, mert nem túl biztató a neve, de finom, kifejezetten édes ízű lé, egyedül a színe hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis teljesen úgy néz ki, mint a szennyvíz. Kicsit keveselltem ezt a 1,5 decit étkezésenként, de mint kiderült, ennyi kenyér mellé bőven elég. "Ebéd" után ólmos fáradság jött rám, leragadtak a szemeim és fáztam is, konkrétan rázott a hideg. Késő délutánra elkezdett fájni a fejem, úgyhogy magamhoz képest rekordkorán kerültem ágyba és aludtam is mint a bunda. Három liter vizet sikerült innom az első nap, és tekintve hogy alapvetően sajnos nem iszom sokat,  a fél napomat a mellékhelyiségben töltöttem, ki-be szaladgálva.

 MÁSODIK NAP  - BIO ZÖLDSÉGLÉ
Izgatott voltam a zöldséglé miatt, ugyanis elképzelni sem tudtam mi vár rám az üvegben, merthogy az összetevők között paradicsom, cékla, zeller, savanyú káposzta, hagyma, paprika is található. Nos, ez  színre, állagra és ízre is egy sűrű paradicsomlé, erős zeller ízzel. Ezzel semmi  baj nem lenne, de a paradicsomot csak egyetlen formában gyűlölöm, és az nem más, mint a lé. Mindegy, nagy nehezen leküzdöttem, és az első három adag még könnyen ment, de az uzsonna és a vacsora már kínszenvedés volt. A paradicsomlé nekem általában kicsípi a nyelvemet és ez most sem volt másképp. Egyébként kellemesen sós, úgyhogy aki szereti a paradicsomot ilyen formában, annak biztosan ízlene. A sűrűsége miatt ez volt az egyik leglaktatóbb lé az öt közül, emiatt kenyeret sem ettem annyit hozzá, mint amit előírtak. Ezen a napon már elkezdtek hiányozni az ízek. Éhes nem voltam, de az üres kenyér elég kiábrándító. Sajnos a fejfájásom egy kicsit sem csillapodott, sőt, kezdett egyre elviselhetetlenebb lenni, egyszerűen csak ahhoz volt erőm, hogy feküdjek, így kénytelen voltam fájdalomcsillapítót bevenni. Nem használt. Egész éjjel szaggatott a fejem, másnap reggelre sem sikerült kialudni. Borzasztó volt. Folyadék: 3,5 liter


HARMADIK NAP  - ANANÁSZLÉ
A fejfájásom tombolt egész nap, méregtelenítés ide vagy oda, marokszám vettem be a gyógyszereket, de egyik sem használt. Egyébként nagyon könnyűnek érezem magam, sokkal frissebben ébredtem volna, ha az a fránya fejgörcs nem gyötör. Lelkiekben már annyira nem voltam a topon, érzékeny napom volt és nagyon könnyen ingerült lettem, ennek az lett a vége, hogy eltörött a mécses is egy alkalommal, pedig engem nagyon nehéz megríkatni.
Az ananászlé nagyon finom, pedig (ki nem találjátok!) nem szeretem túlzottan ennek a gyümölcsnek a lé formáját. Én imádom az édes dolgokat, ez pedig nem volt híján ennek, szerintem sok embernek még túl tömény is lenne, úgyhogy bátran lehet hígítani. Fura egy kicsit kenyérhez inni az ananászt, de nem vészes. Délutánra már ölni tudtam volna bármilyen kajáért, de megint nem az éhség volt az ok, hanem az ízek hiánya. A kenyeret kezdtem megutálni, pedig második naptól már a kedvenc Pur Pur kenyeremet ettem. Végül a fejfájásom és a hangulatom miatt aggódók külső nyomására az uzsonnára járó ananászlé mellé már ettem egy kisebb szendvicset (sajttal, sonkával, zöldségekkel) és basszus, életemben nem volt még ilyen finom semmi! Mit ad isten, az evés után nem sokkal elkezdett csillapodni a fejfájásom és a kúra kezdetekor először sikerült úgy lefeküdnöm, hogy nem hasogatott a fejem. A vízivásom ezen a napon elég gyatra volt, összvissz 2,5 litert erőltettem magamba.


NEGYEDIK NAP - BIO CÉKLALÉ
A rettegett céklalé napja következett a sorban és amennyire féltem tőle, annyira ízlett. Teljesen olyan íze van, mint az üveges céklasavanyúságnak, csak éppen ecet nélkül. Egy kicsit (nagyon) édes, de akit ez zavarna, az vagy hígíthatja, vagy tehet hozzá egy csepp ecetet. Az öt közül talán ez volt a kedvencem ha választani kellene, de sajnos arra is rá kellett jönnöm, hogy a cékla nekem savat csinál. Az előző napokból okulva végül arra jutottam, hogy az utolsó két napon módjával és megválogatva, de fogok "rendes" ételt is enni a levek mellé, mert egyszerűen kikészültem ettől a három napos fejfájástól. Ez azt jelentette, hogy ebédre és vacsira ettem mást is a kenyéren kívül. A közérzetem ezen a napon már tökéletes volt és végre éreztem azt is, hogy frissebb, fittebb voltam, több energiám volt és az utóbbi időben minden délután jelentkező ólmos fáradság is elmaradt. Reggel egy kicsit kisimultabb és szebb arc nézett vissza a tükörből, a szokásos, gyári karikáim sem voltak annyira sötétek, úgyhogy nagyjából a negyedik napra kezdte el a bőröm is érzékelni a Steinberger kúra hatását. Amiről a céklanappal kapcsolatban meg kell még emlékeznem  - és tudom, hogy TMI, de muszáj -, az a nagy-és kisdolog. Ha a kúrára adjátok a fejeteket, akkor ne ijedjetek meg, semmi gond nincs azzal, ha a wc csésze piros színben pompázik ezen a napon. Nekem valamiért eszembe sem jutott, hogy a céklalé gyönyörűen színez, úgyhogy egy pillanatra megállt a szívem, de semmi pánik! Ha már ezekre a vizekre eveztünk, akkor azt is meg kell említenem, hogy az anyagcserém talán túl jól is működött az öt nap alatt, szerintem ezt is elég szépen helyreteszi a kúra. Folyadék: 3 liter.


ÖTÖDIK NAP - BIO SÁRGARÉPALÉ
Hát, a végére hagyták a legrosszabbat, pedig imádom a sárgarépát, de ez a cucc... Borzasztó volt számomra. Vártam valami friss, édeskés sárgarépa ízt, de csak valami fura, állott ízű valami volt az üvegben. Ezen a napon már kicsit büszke voltam magamra, tekintve hogy azért mégiscsak megcsináltam, még ha az utolsó kettő napot könnyített verzióban is... Semmilyen panaszom nem volt ezen a napon és semmi különöset sem tapasztaltam igazából. Folyadék 2,5 liter, és már magamtól ittam ennyit, nem erőltettem. kifejezetten szomjas voltam.
 A VÉGE
Nem mondom azt, hogy kicsattantam a végére az erőtől, de a kezdethez képest sokkal jobb volt a közérzetem és a fáradság teljesen megszűnt. Ismét kedvet kaptam a mozgáshoz, és sokkal produktívabb is voltam, ez főleg a blogos dolgokon látszik. Mármint most még a posztok mennyiségén nem látszik, de a háttérben rengeteget dolgoztam a blogon és sok ötletem is támadt. Az sokat számított, hogy a fejfájásom megszűnt, nem tudom, hogy ha rendesen tartom a lé-kenyér elvet akkor ez mikor következett volna be, mindenesetre senkinek nem kívánom ezt a kínt, amivel ez járt, pedig tapasztalt fejfájós vagyok, sőt migrénem is gyakran van, de ilyen még sosem volt, hogy ne tudtam volna kialudni, vagy hogy napokig elhúzódott. Nyilván ez is a tisztulási folyamat része volt, de egyszerűen az életminőségemet rontotta azzal, hogy úgy jártam-keltem, mint egy zombi. A megszűnés után viszont érezhetően és láthatóan jobb volt a helyzet, az anyagcserém száguldott, a bőröm szebb volt mint valaha és a testem is mintha új erőre kapott volna. Reggelente könnyebben ébredtem, korábban is a szokottnál és nem volt olyan érzésem, mintha éjjel összerugdostak volna.  Nagyon rám fért ez a kúra, be kell vallanom. Ami miatt már abszolút megérte végigcsinálni, az a  tény, hogy lejöttem a kóláról! Irdatlan mennyiséget megittam az utóbbi hónapokban a Coca Cola Light-ból, és hiába cukormentes, attól még nem túl egészséges, sőt! A program alatt eleve eszembe sem jutott, utána pedig már nem is kívántam az ízét. Nem mondom, hogy  azóta nem csúszik le egy-egy pohár, de a régi mennyiség töredékét iszom és ennek nagyon örülök.
Maga a kúra abszolút kibírható, éhes egyáltalán nem voltam, az ízek hiányoztak inkább, de ez csak önuralom kérdése. A levek pedig kifejezetten finomak. Nagyon féltem tőlük, mert nem vagyok egy gyümölcsös-zöldéges típus, de ezek határozottan jók voltak, a répáson kívül szinte mindegyikre azt mondhatom, hogy finom. Szerintem az ananászból és a búzafűből fogok is venni itthonra, a cékla a savam miatt nem játszik sajnos.

Egy tavaszi vagy őszi tisztításra a Dr. Steinberger 5 Napos Fitness Program egy remek alternatíva, hiszen nem annyira drasztikus mint egy hagyományos léböjt, mégis érezhető és látható hatásai vannak.
Ha kedvet kaptál hozzá, akkor ITT tudod megrendelni a csomagot, vagy keresd a boltokban. Én találkoztam már vele patikában, gyógynövény- és bioboltokban, és talán még a DM-ben is.
4 megjegyzés

 1. Ezt édesanyám is megcsinálta pár éve, mikor kiderült, hogy cukros. Ő ugye váltott műszakban dolgozik, gondolhatod :D De neki nem fájt a feje, viszont a 4. napnál már nem is ette meg a kenyereket és a lét sem tudta mind meginni, így mi ittuk meg a tesómmal. Amúgy nem rosszak, nekem az ananász és a répás ízlett. :) Én még nem mertem belevágni, mert félek, hogy nem lenne hozzá elég kitartásom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hú, váltott műszakban azért kemény lehetett...Őszitén szólva nekem már a harmadik napon a tököm kivolt a kenyérrel, azóta nem is eszem, ami mondjuk nem baj. A levek tényleg finomak. Én is féltem, hogy nem bírom ki, de tényleg nem vészes.

   Törlés
 2. Én is végig nyomtam egyszer. A fejfájás normális és én rendesen betegnek éreztem magam a levertsegtol. A kenyér finom volt és csak a céklalévolt fujj.
  De egyébként nem volt értelme. Semmi nem lett se jobb se szebb se több se kevesebb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én csak első napon voltam levert, a többin a fejfájás miatt voltam a halál szélén.
   Semmi pozitívat nem tapasztaltál? Én nagyon rossz passzban voltam előtte, úgyhogy nálam elég látványos volt a vége.

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.