MINDEN, AMIT A YANKEE CANDLE HASZNÁLATÁRÓL TUDNI AKARTÁL

Időről-időre kapok kérdéseket a Yankee Candle viaszokkal kapcsolatban, és bár közel sem vagyok akkora szakértő, mint Katy vagy Anna, azért megpróbálom összeszedni az eddigi tapasztalataimat, és egy helyre összegyűjteni az összes tudnivalót a használatukkal kapcsolatban.


Én közel két éve ismerkedtem meg a tartokkal, és bevallom, hogy rettentően szkeptikusan álltam hozzá a dologhoz. A hátam mögött rengeteg illatgyertyával, füstölővel, illóolajjal és miegymással nem igazán hittem abban, hogy ezek a kis vackok képesek lesznek erős és finom illattal betölteni a szobát, nem hogy a lakást. Sok évvel ezelőtt már volt dolgom egy noname illatviasszal, de abból csak arra emlékszem hogy förtelmesen büdös volt, ezért nagyon féltem a Yankee Candle kipróbálásától. Rólam tudni kell, hogy borzasztóan érzékeny vagyok az illatokra, és ha valami túl karakteres (mint például a füstölők vagy egy erős férfidezodor) attól nagyon hamar megfájdul a fejem. A két év alatt reeeengeteg tartot kipróbáltam és talán 3-4 illat volt, ami nem tetszett, vagy fejgörcsöt okozott. Szerintem ez elég jó arány, ráadásul az illatokat is úgy el tudják találni, hogy néha a nyál is összefut a számban, annyira élethű (mint ma a Rhubarb Crumble égetése közben. Vegyetek Rhubarb Cruble-t, fenomenális!). Van, ami képes az egész lakást beillatosítani, más illat csak egy szobát lát el, szintén így van tartóssággal is: néhányat napokig is lehet érezni, másik másnapra már elillan. Ez mind illattól függ, de olyannal még sosem találkoztam, aminek felháborítóan gyatra lett volna az illatosítási képessége.


A TARTS
A Yankee Candle 8 óra égési időt ígér a tartok esetében, és ez igaz is, sőt, van amikor több. Vizet nem kell és nem is szabad tenni hozzá. Én általában vagy felezem, vagy negyedelem a tartokat, intenzitástól függően. Egy adagnak kétszer is alá szoktam gyújtani (teljesen leégetve a mécsest). Amikor már érzed, hogy enyhül (pl. második égetésnél) akkor eldöntheted, hogy teszel még hozzá egy pici frisset, vagy pedig teljesen leégeted. Én utóbbit szoktam, mert az első verzió számomra kicsit pazarlóan hat, de ez csak az én dilim, tényleg embere válogatja.

 Ha már teljesen "kiégett", azt érezni fogod, ugyanis kegyetlenül büdös olvadt műanyag szaga lesz. Ha jót akarsz, ezt a pontot nem várod meg. Akkor szoktam kicserélni, amikor már fölé hajolva is csak nagyon enyhén érzem az illatot.
Eltávolítani többféle módon lehet:
 • Ha kihűlt a tartó és a viasz, akkor beteheted a fagyasztóba kb. negyed órára. Utána simán ki tudod pattintani.
 • Szintén kihűlés után egy hústűvel lyukakat böködsz bele, egészen addig, amíg annyi levegő kerül alá, hogy elenged a viasz. Én így szoktam csinálni.
 • Már kihűlt viasz alá gyújtasz, de éppen csak addig, hogy kicsit megolvadjon az alja (tehát a tartót még kézzel simán meg tudod fogni). Így könnyedén kicsúszik, a maradékot pedig kitörölheted egy papírtörlővel.
 • Kiöntöd az olvadt viaszt, miután használtad. Ezt nem javaslom, mert nagyon balesetveszélyes, megégetheti magát az ember a forró tartóval.
 • Alufóliát simítasz a tartóba a viasz alá, és így nem a porcelánba fog olvadni a tart, hanem a fóliába. Csere esetén könnyedén kiveheted fóliával együtt. Ez talán a legegyszerűbb és legtisztább módszer.
A kiszedett, elhasznált viaszt egyszerűen kidobhatod, vagy akár önthetsz gyertyát is belőle, mint ahogy azt egy régebbi posztban mutattam.
A viaszmelegítő kérdése is többször felmerült. Elvileg a Yankee Candle márkát ajánlják, mert állítólag nem mindegy a mécses és a viasztartó távolsága. Én ezt nem tudom sem megerősíteni sem megcáfolni, mivel nem vettem (még) ilyet, hanem teljesen hagyományos, sima boltban kapható melegítőket használok (5,7 és 8 cm távolságúak) és szerintem a célnak ezek is teljesen megfelelnek. Ha  ragaszkodsz hozzá, és ezzel érzed teljesnek az élményt, akkor nem beszéllek le a megvételről, de ha van otthon már más melegítőd, akkor felesleges első körben Yankee Candle márkájút venni.Ami viszont iszonyú jó vásár volt és fogok is még venni belőle, az az elektromos viaszmelegítő. Úri huncutságnak tűnhet, de rendkívül praktikus és még dekoratív is. Porcelánból készült és élőben óriási, kisebb sokként ért amikor kicsomagoltam, mert valamiért én a hagyományos viaszmelegítők méretében gondolkodtam. Egy egész (de szerintem még kettő) tart is belefér, a tisztítása egyszerű és csak a tartot tartó kis tálka melegszik fel, maga a test bármikor megfogható, arrébb tehető balesetveszély nélkül. Mivel árammal működik és nem mécsessel, ezért kisgyermekes vagy kisállatos (macskások hello!) háztartásba különösen jól jöhet. Áramot pedig alig fogyaszt. Egyedüli negatívum (az ára mellett) a rövid zsinór, emiatt nagyon meg kell gondolni, hogy hova teszi az ember.


A GYERTYÁK
Gyertyák terén nem vagyok annyira otthon, eddig két mintagyertya, egy kis üveggyertya és egy nagy üveggyertya volt a birtokomban, úgyhogy erről csak nagy vonalakban tudok nyilatkozni. Ha a gyertyák érdekelnek, akkor szívből ajánlom Katy blogját és ezt a videóját, innen minden fontos infót megtudhatsz.
A mintagyertyák engem nem győztek meg, mert mindkettőnek elég halovány illata volt és jó sok viasz maradt a végén, ami pocsékba ment. Nyilván ez benne van a pakliban, de én inkább tartot veszek mintagyertyák helyett. Mivel ezek nem üvegben vannak, hanem csak magukban pucéran, ezért kell egy pohár vagy egy régebbi illatgyertya üvege, amibe beletehetjük. Ha mégis mintagyertyatartó vásárlására adnád a fejed, akkor az outlet szekciót ajánlom, ott mindig található ilyen.

A kis üveggyertya nagyon tetszett, bár ehhez sok köze lehetett annak, hogy a kedvenc illatomat, a Salted Caramel-t sikerült gyertyában megvásárolni. Ez egy nagyon intenzív, erős de mégis kellemesen édes illat, és ez a kis gyertya az egész 60nm-es lakást betöltötte. Zseniális volt, úgyhogy ha végre egyszer kapható lesz újra, akkor ebből venni fogok nagy gyertyát is.  A kis gyertya egyébként szépen egyenletesen égett le és csak egy picike, fél ujjnyi viasz maradt az aljában.

A nagy üveggyertyát csak haladóknak vagy az adott illat nagy rajongóinak ajánlom, mert óriási mennyiség és emiatt hamar megunható is (ha nincs más, amivel váltogatni lehet), ehhez pedig azért elég drága mulatság. Egyébként mint mondtam, nagyon kiadós és viszonylag intenzív is, de ez függ az illattól is. Szépen, egyenletesen ég, de a kanócot mindig vissza kell vágni. Én vettem hozzá Illuma Lid-et is (szintén outlet szekció), ez egy kis korona, ami segít abban, hogy egyenletesen égjen a gyertya, mivel kordában tartja a lángot.
Szuperek egyébként a gyertyák, de én még mindig a tartokat szeretem a legjobban, mert változatosabbak és olcsóbbak is.


AZ ILLATOKRÓL
Én magamban négy részre osztom az illatokat: tavaszi-nyári, őszi-téli, általános és karácsonyi.
Általában ehhez igazítva is rendelek, most a legutóbbi rendeléskor csak őszi-télieket és néhány karácsonyit rendeltem, míg előtte az általános készletet töltöttem fel. Ez utóbbi egyébként olyan illatokat takar, amit időjárástól vagy korszaktól függetlenül is szeretek használni, mint például a Baby Powder, a Wedding Day, vagy a Clean Cotton.
A Yankee Candle minden szezonban kijön néhány új illattal is, most új őszi, a halloween-i és a karácsonyi illatok közül válogathatunk.

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy a karácsonyi illatok a kedvenceim, hiszen az ember ebben az időszakban van a leginkább hangulatban, már ha illatosításról van szó. Szinte az összes régebbit próbáltam már és kivétel nélkül tetszettek, alig várom, hogy az ideieket is megszagolhassam. A karácsonyi favoritok: Christmas Eve, Christmas Memories, Snowflake Cookie.
Azt tapasztaltam, hogy a kevésbé intenzív illatok leginkább a virágos vagy a gyümölcsös tartok között keresendőek. Ezek sem rosszak, csak a többihez képest néha kicsit gyengébbek. Viszont hogy egyből cáfoljam is magam, elmondom, hogy ezek közül kerültek ki a tavaszi- nyári kedvenceim is, mint a  Champaca Blossom, a Cassis, a Garden Sweet Pea és a Pink Sands.

Az őszi-téliek közül pedig szinte az összes tetszik, de ami a szívemnek igazán kedves, az a Fireside Treats, az Angel's Wings, a Honey Glow, a Berry Trifle és a Salted Caramel. Főleg a Salted Caramel. Az újabb illatok közül pedig a Rhubarb Crumble egyszerűen csodálatos, kedvem támadt tőle sütit sütni, pedig nem is szeretek sütni.
Néhány illat volt, ami nem nyerte el a tetszésemet, de ennek csak annyi oka volt, hogy túl pasis, túl fejfájós illatok voltak. Ilyen pl. a  Midsummer's Night és a Sparkling Snow.Próbáltam azóta más illatviaszokat is, és vannak tényleg szuperek, ilyenek például a Falusi Fény szójaviaszai és a Bomb Cosmetics Little Hotties nevű kis pasztillái, de olyan élményt, mint a Yankee Candle, más még nem tudott nyújtani.
Remélem tudtam némi segítséget nyújtani ezzel a poszttal, ha más nem, legalább az új Yankee Candle rajongóknak használóknak. Én pedig örülnék, ha megírnátok kommentben, hogy melyek a kedvenc illataitok vagy hogy milyen illatosítókat preferáltok.


Előző YC posztok ITT.
Megvásárolhatók ITT vagy a Budapest, Dohány u. 92. szám alatt.

17 megjegyzés

 1. Hú köszönöm az említést! :)
  Nagy rajongó vagyok évek óta. :D Bár az idei tavaszi és nyári illatok nem hoztak lázba valahogy, az őszi-téli kollekció annál inkább. :D
  Lake Sunset és Salted Caramel nálam is nagy kedvencek. :) Ősszel imádom még Home Sweet Home-ot is. Régi nagy kedvencem volt a Kitchen Spice, Red Velvet és a Farmer's Market, de azokat itthon már nem lehet kapni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem neked köszönhetjük, hogy megismertük ezeket a tartokat, úgyhogy hálám örökké üldöz majd :)
   A tavasziak tényleg nem lettek túl kiemelkedőek, bár a Peony végül nagy kedvencem lett, a Riviera Escape kollekció viszont abszolút felejthető szerintem. Az őszieket most próbálgatom, eddig minden tetszik :) Annyira sajnálom, hogy nem rendeltem akkor, amikor ezek a régi illatok kaphatóak voltak, mert a Farmer's Market nagyon jól hangzik leírás alapján :/

   Törlés
 2. Jó kis gyűjteményed van! :) Nekem is van egy pár tartom, kedvencet nem is tudnék kiemelni, de az őszi illatok a kedvenceim, illetve a gyümölcsösek. :)
  Az eltávolításhoz létezik még egy módszer, amit én is használok: alufóliával kibélelem a tartót, és ha felolvad a viasz, majd visszadermed, simán ki tudom emelni az alufóliával együtt. Később ugyanúgy visszahelyezem, és mehet is az égetés. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, főleg így ősszel hajlamos vagyok gyűjtögetni :D Tényleg,az alufóliás módszer is létezik, mindjárt ki is egészítem, köszi hogy szóltál. Bevallom, azért felejtettem ki, mert én nem szoktam így kiszedni, valahogy nem olyan intenzív az illat ha alufóliát teszek alá, bár lehet hogy csak bemesélem magamnak. Mindenesetre ez a legtisztább és legkönnyebb mód a kiszedésre.

   Törlés
 3. Ugye, hogy a Rhubarb Crumble mennyire csodálatos? Na és a Macaron Treats... A rebarbarás már megvan nagyméretű gyertyaként, és a macaront is tervezem úgy is beszerezni, akkora szerelmek lettek.

  Köszönöm szépen az említést, nagyon jól esett, de el kell mondanom, hogy az én őrületemről egyértelműen Anna tehet :-D Nála olvastam először a márkáról, aztán hamar óriási rajongó lettem, és azóta is megállíthatatlan vagyok :-D

  Nemsokára lesz nálam külön videó az elfogyott tartokról, addig pedig az esetleges érdeklődőknek ajánlom figyelmébe az alábbi bejegyzésemet:

  http://djkatybeauty.blogspot.hu/2014/04/yankee-candle-meretek-mennyi-is-az-annyi.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, és igen, kimaradt, pedig nagyon fontos: eszméletlen jók a képeid!!!

   Törlés
  2. Még mindig itt vagyok: próbáld ki a Honey Blossomot, mert szerintem szeretni fogod, általános illatnak a White Tea isteni, és a karácsonyiak közül a Red Apple Wreath.

   A melegítőkről pedig tervezek írni, hogy miket is tapasztaltam a simákkal és a YC-félékkel, csak lenne már időm végre :-D

   Törlés
  3. Először is, köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszenek a képek :)
   Imádom a Rhubarb Crumble-t, kettőt rendeltem, de még fogok venni, mert nem tudok betelni vele. De lehet, hogy gyertya kellene nekem is, az tovább kitart :) Az új karácsonyiakat még nem ismerem, mert a rendelésem utáni első vagy második napon kerültek fel a honlapra, fogtam is a fejem kínomban.
   De hamarosan ők is jönnek haza, ugyanis néztem, hogy van új fajta elektromos melegítő, majd lecsapok egy lilára. Egyébként nagyon örülnék egy viaszmelegítős posztnak Tőled, mert én magam sem tudom, hogy jobbak-e a YC melegítők. Az elektromoson látom és érzem hogy jobb, valahogy finomabban és hosszabban adagolja az illatot, ebből kiindulva lehet valami különbség a hagyományos melegítőknél is.

   A Honey Blossom megvan üveggyertyában, és elég sokat égettem, de még mindig megvan a fele, szóval nagyon kiadós. White Tea van itthon, őt még nem próbáltam, de akkor az lesz a következő. A Red Apple Wreath pedig bekerült a kosaramba, köszi a tippet! :) Nagyon hasznos amit a blogon megosztasz a YC-ről, Neked és Annának köszönhetem a mániámat, aminek én rettentően örülök, a pénztárcám már nem annyira :D

   Törlés
  4. A Red Apple Wreath is isteni, nekem ez A Szenteste illat :)

   Törlés
 4. Itt is egy YC fan! :D Én a kerámiára egy szilikon formát teszek, és abba rakok egy kevés viaszt, úgy melegítem. Így max a port kell kitörölni a melegítő mélyedéséből, a kihűlt viaszt pedig nagyon könnyen kipattintom a szilikon formából. Ezt még évekkel ezelőtt rendeltem ebayről, kb 2-2,5 cm átmérőjű rózsaformák: http://ebay.to/2dv7LLy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello,hello, üdv a klubban! :D
   Jaj de cukik ezek a formák, nem is láttam még ilyen picit. Na ezt a módszert kipróbálom majd, eddig kimaradt.

   Törlés
 5. Nagyon jó kis bejegyzés lett ! Engem Katy fertőzött meg, s azóta is tart az imádat, aminek a pénztárcám nem mindig örül (s ebből a bejegyzésből is jegyeztem fel egy-két rendelni valót ). Az én kedvencem a fűszeres, az őszi és téli illatok, most éppen a Salted Caramel melegszik. Aztán a Kringle Candle és a Village Candle waxokat akarom kipróbálni végre. Az elektromos melegítő tényleg nagyon megéri, szerintem sokkal intenzívebb az illat ezzel. A nagy gyertyák nekem sokszor gyengébben illatoznak mint a tartok, mégis elég gyakran elcsábulok egy-egyre, legutóbb a Ginger Dusk jött hozzám. S imádok a youtube-on gyertyás videókat nézni, hihetetlen hogy pl az USA-ban mekkora választék van belőlük.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! :)
   Na igen, Katy szerintem sok ember imádatáról tehet :D Óh a Salted Caramel...Egy kicsi van már csak belőle, a webshopban meg egy darab sem. Remélem nem szüntetik meg itthon, mert akkor sírni fogok. Ez a Village Candle nekem új, honnan lehet beszerezni? Van bármi köze a YC-höz? Csak mert tök olyan a dizájn, de még a betűtípus is. Nagy gyertyából még mindenképp szeretnék egy Salted caramelt és nyárra pedig egy Black Coconutot, de egyébként én is jobban díjazom a tartot. Jaj, ne is mondd az amerikai gyertyás videókat, egyszer egy délutánt töltöttem csak azzal, hogy ilyeneket néztem, hát nem kicsit voltam irigy :D

   Törlés
 6. Nekem is hasonló gyűjteményem van lassan, de hát mit tudok csinálni, ha annyira jóóóóók :D Fireside Treats és Soft Blanket mindörökké, abban a két illatban életem végéig tudnék létezni :D
  Mostmár bejött a képbe a Kringle is, tőlük is rendeltem egy csomó viaszt, lassan külön dobozt nevezek ki nekik :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óh, a Kringle nekem is bántja a fantáziám, nem is tudom melyikőtöknél láttam, Ritánál, Raminál vagy Nálad, azóta akarok én is, csak mindig elfelejtek rendelni :D

   Törlés
 7. Salted Caramel életem megrontója. A csokik közül is azt szeretem a legjobban, amelyikben párosítva van a sós és édes jegy (hello Milka Tuc kekszes csokija), egyszerűen megunhatatlanok. A Snowflake Cookie is nagy kedvenc volt 2 éve.

  Jaj, akkora dilemmába vagyok, hogy vegyek-e vagy sem tart-okat, hiszen most nyílt a MAC-nek webshopja. Nehéz döntés... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi nagyon jókat tudnánk együtt kajálni, én is imádom a kontrasztos kajákat, sós-édes, édes-savanyú, minden jöhet :D
   Őh, én nem tudom, melyik fontosabb, bár most a bjútiblogger énem aszongya', hogy vegyél MAC-et módjával, a maradék pénzből meg 1-2-3 tartot :D

   Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.