PISKÓTATEKERCS (FOR DUMMIES)

Az esős és szürke őszi vasárnapokon nincs is jobb program, mint bevenni a konyhát és készíteni egy illatozó és lélekmelengető süteményt. Be kell vallanom, hogy nem vagyok egy nagy cukrász, főzni sokkal jobban szeretek mint sütni. Ennek ellenére így a hidegebb idő beköszöntével gyakran feltámad bennem a vágy, hogy összedobjak valami édeset. A piskótatekercs sokáig mumus volt számomra, hiszen egyszer, még tizenévesen nagyon befürödtem vele, utána pedig elraktároztam, mint amolyan nekem ez nem megy sütit. Felnőtt fejjel kellett rájönnöm, hogy akkoriban igazából a piskótarecepttel volt a baj és nem velem. Egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam a főiskola idején a posztban olvasható receptet, amit azóta is kincsként őrzök, hiszen hihetetlenül lágy és finom tésztát kapok, amit ráadásul könnyű és gyors módon lehet elkészíteni. Tortaalapnak, klasszikus piskótának és piskótatekercsnek is szuper, hiszen garantáltan nem fog eltörni a feltekerésnél, nem morzsálódik, de nem is fojtós, szivacsos az állaga. Egyszóval tökéletes, és olyanok is bátran nekiállhatnak ezzel a recepttel a piskótatekercs elkészítésének, akik egyébként nem kapnának Kitchen Fairy kitüntetést. De nem is húzom a szót, jöjjön a recept!


 Piskótatekercs
Habverővel vagy robotgépben felverünk 6 tojás fehérjét egy pici sóval, majd adunk hozzá 12 dkg kristálycukrot és tovább verjük. Egyenként hozzá adagoljuk a tojások sárgáját, és ezt is verjük. Ha beleadtuk mindet, akkor teszünk hozzá 3 evőkanál olajat, és 1x vagy 2x még átkavarjuk a robotgéppel. Végül beleöntünk 12 dkg sima lisztet, amibe előzőleg már beletettünk 1 csomag sütőport, de csak fakanállal keverjük össze, amíg egynemű nem lesz. 
Egy nagyobb méretű lapos tepsibe (én gáztepsit használtam) szilikonos sütőpapírt simítunk és egyenletesen elsimítjuk benne a masszát. Előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a tésztát! Miután megsült, még forrón egy bevizezett (de jól kicsavart), tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és szorosan feltekerjük a konyharuha segítségével, de arra ügyeljünk, hogy nehogy eltörjük. Megvárjuk, amíg így kihűl a tészta (~30 perc), majd óvatosan kihajtogatjuk és megkenjük baracklekvárral. Nem érdemes túladagolni a tölteléket, mert a felcsavarásnál úgyis kifolyik a felesleg, ami így csak pocsékba megy. Visszacsavarjuk, a tetejére porcukrot szitálunk, végül felszeleteljük és jól megesszük.

Nekem ebből a mennyiségből 16 szelet sütim lett, és sütéssel együtt kicsit több, mint egy órába tellett az elkészítése. Lekvár helyett tölthetünk bele természetesen bármit amit megkívánunk, de én a legjobban a klasszikus, baracklekváros piskótatekercset szeretem. 
Írjátok meg, ha elkészítettétek, kíváncsi vagyok, hogy menyire ízlett! :)




Nincsenek megjegyzések

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.