VÖRÖSBOROS KUGLÓF - NEM CSAK KARÁCSONYRA


Ma egy gyors receptet hoztam nektek, hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez, hiszen ünnepi reggelinek is szuper, egy pohár tejjel egyszerűen mennyei! Mi éppen benne vagyunk a karácsonyi véghajrában, ezt a posztot is a konyhában kucorogva, két süti gyártása között pötyögöm, a képek pedig annyira frissek, mint maga a kuglóf, amit most szedtem ki a sütőből. Ezt a receptet egyébként az egyik munkahelyemen kaptam néhány évvel ezelőtt, és annyira népszerű volt, hogy szájról-szájra (pontosabban papírról-papírra) terjedt a munkatársak között. Akkoriban majdnem heti szinten megsütöttem, hiszen nagyon finom és mégis egyszerűen elkészíthető. A tészta hihetetlenül omlós, a vörösbor pedig ad az ízének némi pikantériát, de mégsem uralkodik el rajta, így tapasztalatom szerint azok is lelkesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a bort. 



HOZZÁVALÓK

20 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaniliás cukor
4 egész tojás
28 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál fahéj
1 csomag sütőpor
1,7 dl vörösbor
10 dkg étcsoki


ELKÉSZÍTÉS

A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük. Egy másik edényben összeforgatjuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és a fahéjat. Összekeverjük a két edény tartalmát, és hozzáöntjük a vörösbort is. Csomómentesre keverjük. Az étcsokoládét ízlés szerint lereszeljük, vagy apróbb darabokra vágjuk, és azt is hozzáadjuk a tésztához. A tojásfehérjét  felverjük kemény habbá, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kivajazott, lisztezett formába öntjük (ha szilikon formád van, akkor ezt a részt megúsztad) és előmelegített sütőben, alacsony hőfokon nagyjából 1 órán át sütjük.



TIPPEK
- Mindig jó minőségű,  száraz vörösborral készítem, mert (elnézést a rajongóktól) de az édes vörösbort meginni sem vagyok hajlandó, ebből következik, hogy ételbe sem teszem. Nem kell félni, nem rontja el a sütit, van benne így is elég cukor, hogy édes legyen.
- Mind simaliszttel, mind rétesliszttel működik, én mindkettővel csináltam már, talán utóbbival egy kicsit légiesebb lesz a tészája. Ha rétesliszttel dolgoztok, akkor egy picivel többet mérjetek ki belőle, mert ez a fajta liszt nem veszi fel olyan jól a folyadékot. 
- Kakaóporból mindig holland kakaót használok, egyszerűen semmi nem tudja überelni (innivalónak is csak ilyenből készítek, az instant és egyéb dolgok a nyomába sem érnek).



Remélem kedvet hoztam az elkészítéséhez. Ha így tesztek, akkor mindenképpen írjátok meg, hogy ízlett-e. És ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy kellemes ünnepeket kívánjak Nektek, szívből remélem, hogy mindenkinek békés és nyugis karácsonya lesz, sok szeretettel, nevetéssel és kajakómával megspékelve. ♥️





2 megjegyzés

  1. Ismét csodaszép képet készítettél! Utálom a kuglófot, magam sem tudom miért, de most úgy megkívántam, hogy szerintem megsütöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, csak most látom a kommented! 😯 Ha megsütötted, akkor remélem ízlett, én sem vagyok nagy kuglófos, de ez tényleg isteni 😊

      Törlés

Köszönöm a kommented! Megeshet, hogy nem tudok azonnal reagálni, de minden esetben elolvasom a megjegyzésedet és előbb vagy utóbb válaszolok :) Tégy egy pipát az "értesítést kérek" felirat elé, így e-mailben azonnal értesülsz a poszthoz tartozó kommentekről.